Vodafone’un dönüşümü üniversitede ders oldu

Vodafone’un dönüşümü üniversitede ders oldu

2008’de Türkiye’den çıkıp çıkmayacağı tartışılan Vodafone’un performansı, London Business School’da MBA dersi olurken, dijital dönüşüm programı da Boğaziçi Üniversitesi müfredatına girdi

Vodafone’un dönüşümü üniversitede ders oldu
16px
24px
11.10.2014 21:42
ABONE OLgoogle
Vodafone, Telsim’i TMSF’den alarak Türkiye pazarına girmiş ancak işler iyi gitmiyor. Pazar payı 2008’e gelindiğinde yüzde 18’lere kadar gerilemişti. Türkiye pazarından umduğunu bulamayan Vodafone’un Türkiye operasyonunu satıp çıkacağı konuşulmaya başlanmıştı. 2009’da Serpil Timuray ve ekibi ile başlayan değişim sürecinin sonunda pazar payı yüzde 33.4’e çıktı. Bu sektörde sık görülen bir başarı değildi.

Nitekim bu başarının ardında yatan nedenler dünyanın en prestijli işletme okullarından biri olan London Business School’da MBA müfredatına girdi ve ‘case study’ olarak okutulmaya başlandı.

Vizyonunu anlattı

Boğaziçi Üniversitesi ise Digital Marketing dersinde Vodafone’un bu kez dijital dönüşüm programını ders kapsamına aldı. Önceki gün ilk dersi Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt verdi ve öğrencilere, şirketin dijital dönüşüm vizyonunu anlattı. Bu kapsamda, Vodafone Türkiye’nin özellikle dijital pazarlama alanında hayata geçirdiği proje ve uygulamalar, şirketin kurumsal eğitim ve gelişim merkezi Vodafone Red Academy’nin eğitmenleri desteği ile öğrencilere tanıtılacak.  

Gökhan Öğüt ilk derste öğrencilere, “Türkiye’de iş yapış biçimleri hızla dijitalleşiyor. Buna bağlı olarak, pazarlama dünyası da dijital bir dönüşümden geçiyor. Geleceğin iş dünyasını, dijital pazarlamanın kuralları belirleyecek. Gelişen ve dönüşen Türkiye gerçeğine uygun olarak müfredatına dijitalleşme konusunu da alan Boğaziçi Üniversitesi, ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik etmeye aday olan ve dijital pazarlama alanında başarılı uygulamalara imza atan şirketimizle işbirliği yapma kararı aldı. Dijital dönüşüm vizyonumuzun Boğaziçi Üniversitesi’nin dijitalleşme hedefiyle örtüştüğünü görmekten ve bu çerçevede Boğaziçi Üniversitesi ile uzun vadeli bir iş birliğine imza atmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Türkiye’deki herkes için bir değişim hedeflediklerini söyleyen Öğüt, mümkün olduğu kadar çok insanın hayatında dijital dönüşümü mümkün kılmaya çalıştıklarını belirtti.

Gökhan Öğüt, sözlerine şöyle devam etti:

3 ana segment belirledi

“Türkiye’deki 77 milyonluk nüfusu segmentlere ayırdık. Buna göre, dijital doğanlar, dijital olanlar ve dijital olmak isteyenler şeklinde üç ana segment belirledik. Bu segmentlerin ihtiyaçlarını çok iyi analiz ederek, bu ihtiyaçlara doğrudan ve eksiksiz yanıt verecek dijital ürün ve hizmetler geliştirdik. Hiç kuşkusuz, dijitalleşme ihtiyacını en çok hisseden kurumsal segmenti de unutmadık. Yarına Hazırım Platformumuz kapsamında onlara özel geliştirdiğimiz komple iletişim ve makinelerarası iletişim çözümlerimizle iş verimliliklerini artırmaya ve işletmeleri dijital geleceğe hazırlamaya odaklandık. Bu noktada, Boğaziçi Üniversitesi ile işbirliğimiz daha da büyük anlam kazanıyor; çünkü yarının dijital şirketlerinin pazarlama politikalarını belirleyecek gençlerimize, dijital pazarlamanın en başarılı uygulamalarını bugünden sunarak, dijitalleşme yönünde güçlü bir vizyon sahibi olmalarına yardımcı oluyoruz.”

Vodafone Arena dijital dönüşümün anıtı olacak

Gökhan Öğüt’e öğrencilerden ilginç sorular da geldi. Vodafone adının sadece bir kulüp ile anılmasının pazarlama stratejisi açısından bir tehdit olup olmadığı soruldu. Öğüt bu soruya “Biz Beşiktaş’ın stad projesine tabir yerindeyse topraktan, inşaat aşamasında girdik. Burada dijital teknoloji alanında ilkleri gerçekleştireceğiz. Burayı dijital dönüşüm ile neler yapılabileceğini gösterebileceğimiz bir anıt olarak görüyoruz” şeklinde yanıt verdi. Öğüt, algının sürekli gözlemlendiğini de belirterek, “Sonuçta hayat seçimlerden oluşur. Birini seçersiniz. Biz üç kulübede sınırlı imkanlarla destek olmaktansa, bir seçim yaptık. Bunun negatif etkisi olup olmadığına da bakıyoruz elbette. Ancak olacağını düşünmüyoruz” şeklinde devam etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde