Vizesiz Avrupa’ya şartlı ‘evet’

Vizesiz Avrupa’ya şartlı ‘evet’

Avrupa Komisyonu Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa’ya giriş hakkı tanınması için Ankara’nın yerine getirmesi gereken kriterlerle ilgili raporunu bugün açıklayacak.

Vizesiz Avrupa’ya şartlı ‘evet’
16px
24px
04.05.2016 08:22
ABONE OLgoogle
Avrupa Komisyonu Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa’ya giriş hakkı tanınması için Ankara’nın yerine getirmesi gereken kriterlerle ilgili raporunu bugün açıklayacak. BBC haber sitesi Komisyon’un vizesiz geçişe “şartlı evet” diyeceğini yazdı. 

Avrupa Komisyonu, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz geçişleri ile ilgili Ankara’nın gereken kriterleri yerine getirip getirmediğini değerlendiren raporunu açıklayacak. Avrupa Parlamentosu’na tavsiye niteliğindeki bu rapor BBC haber sitesine göre Türkler için vize muafiyetine “şartlı evet” diyecek.

Bu bir ‘açık çek’ değil

Adler, kaynakların kendisine “Türkiye bu hafta vizesiz Avrupa için yeşil ışık alacak” dedi. Adler, “Ancak AB’li yetkililer bunun bir açık çek olmadığını ısrarla belirtti” şeklinde yazdı. BBC’nin Avrupa Editörü, “Türkiye önde gelen kriterlerin hâlâ tamamlanmayı beklediği konusunda bilgilendirilecek” ifadelerini kullandı.

Telefon diplomasisi

Raporu açıklayacak AB Komisyonu’nun Başkanı Jean Claud Juncker ile Başbakan Davutoğlu dün akşam saatlerinde telefonda görüştü. Başbakanlık kaynakları, Davutoğlu ve Juncker’in mülteci konusunda 18 Mart’ta varılan mutabakatın uygulanmasına dair fikir alışverişinde bulunduğunu aktardı.

Kıbrıs Rum Kesimi vatandaşları da Türkiye’ye vizesiz girecek

Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 kriterden biri olarak, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması hakkındaki karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu düzenleme ile birlikte Kıbrıs Rum Kesimi vatandaşları da Türkiye’ye vizesiz girebilecek. Ancak bu, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türkiye tarafından tanınması anlamına gelmiyor.

Son karar parlamentonun

BBC’nin Avrupa Editörü Katya Adler, AB’den görüştüğü çok önemli kaynaklara dayanarak Komisyon’un Türklere vize serbestisi verilmesi tavsiyesinde bulunacağını açıklasa da “İfade özgürlüğü, adil yargılanma ve azınlıkların haklarının daha iyi korunabilmesi için terörle mücadele yasası gibi yasaların yenilenmesi gibi şartlar AB’nin kısa süreli vize serbestisi durumunda bile yerine getirilmesini istediği kriterlerdendir” dedi. 

Adler, Avrupa Parlamentosu’nun Haziran ayı sonunda bu kriterleri de değerlendirdikten sonra son kararı vereceğini hatırlattı.

Parlamento oylama yarın olsa vizeye “hayır” der

Avrupa Komisyonu “evet” dese de Türk vatandaşlarına tanınacak Avrupa’ya girişlerde vizeden muaf tutulma durumu Avrupa Parlamentosu’nun onaylamasına bağlı. 
Adler, bu konuyla ilgili görüştüğü AB’li yetkililerin “Oylama yarın olsa parlamento hayır diyecek” tespitini aktardı. BBC’nin editörü, Avrupalı politikacıların 75 milyon Türk’e vize serbestisi tanırsalar seçmenleri tarafından cezalandırılmaktan korktuğunu belirtti. Avrupa Komisyonu bugün “Türkler Avrupa’ya vizesiz girsinler” tavsiyesinde bulunsa da bir ay içinde ikinci bir rapor hazırlayacak.

FT: Davutoğlu’nun görevi vize anlaşması yüzünden tehlikede

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevinin Avrupa Birliği (AB) ile varılan vize anlaşması nedeniyle tehlikede olduğunu yazdı. FT son dönemde medyaya yansıyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki mücadelenin tırmanmasında vize muhafiyeti meselesinin de etkili olduğunu iddia etti.
 
'Erdoğan'a danışmadı'

İngiliz gazetesi, Davutoğlu'nun Avrupalılara Türkiye'den Yunanistan'a geçen tüm mültecileri geri kabul etmeyi sürpriz bir şekilde teklif etmesini Erdoğan'la arasının açılmasına neden olan etkenlerden gösterdi. FT, “Çünkü Sayın Davutoğlu bu konuda, Türkiye'deki en güçlü kişiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a danışmamıştı" dedi.

FT, Davutoğlu’nun Almaya Başbakanı Merkel’den 10 gün önceki Türkiye ziyaretinde vize muafiyeti için destek istediğini yazdı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde