Vize anlaşmasının ‘ucu açık’ çıktı

Vize anlaşmasının ‘ucu açık’ çıktı

Türk ve AB kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Davutoğlu ile Füle arasında ele alınan takvime göre süreç şöyle işleyecek:

Vize anlaşmasının ‘ucu açık’ çıktı
16px
24px
21.05.2012 17:23
ABONE OLgoogle

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu yetkilisi Stefan Füle ile Ankara’da yapılan görüşmelerde Türkiye, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine girişinde vize muafiyeti getirecek anlaşmanın imza ve yürürlüğe geçiş aşamaları konusunda net taahhütler istedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Füle ile akşam yemeğinde yürüttüğü müzakerelerde vize muafiyetine ilişkin anlaşma ile Türkiye’nin kendi üzerinden AB’ye giden kaçak göçmenler konusunda sorumluluk üstleneceği Geri Kabul Anlaşması paraf, imza ve yürürlük süreçlerinin paralel gitmesi konusunda mutabakata varıldığı öğrenildi.

Türk ve AB kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Davutoğlu ile Füle arasında ele alınan takvime göre süreç şöyle işleyecek:

1. AB Konseyi, AB Komisyonu’na Türkiye ile vize diyaloğunu başlatma yetkisi verecek. Bu kararla eşzamanlı olarak Türkiye geri kabul anlaşmasını paraflayacak.

2. AB Konseyi onayıyla Komisyon Türkiye’ye bir yol haritası sunacak. Bu yol haritasında Türkiye’den teknik beklentilerin yanı sıra AB’nin atacağı adımlar da sıralanacak. Yol haritasının sunulduğu gün de Türkiye geri kabul anlaşmasındaki parafını imzaya çevirecek.

Davutoğlu: Yine ucu açık olmasın

3. Davutoğlu; yol haritasının AB, geri kabul anlaşmasının ise Türkiye tarafından imzası sonrasındaki uygulama aşamasında da ‘eşzamanlılık’ istedi.

AB tarafından hazırlanan taslaklarda vize muafiyetinin hayata geçiş süreci için “uzun dönemli perspektif” ifadesinin kullanılmasından rahatsız olan Davutoğlu’nun “Bize net taahhütlerde bulunun” talebinde bulunduğu öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bu tavrında, AB’nin Türkiye’yi aday üye ilan ettiği katılım ortaklığı belgelerinde kullandığı “ucu açık müzakere” ifadeleri nedeniyle müzakerelerin durma noktasına gelişinden duyduğu rahatsızlığın etkili olduğu bildirildi.

‘Üyeler adına söz veremem’

Füle’nin ise Türkiye’nin uygulamaya geçiş konusunda taahhüt talebine tek başına yanıt veremeyeceğini belirterek “Bu talebinizi AB Konseyi’ne taşıyacağım” yanıtı verdiği belirtildi.

Vize muafiyeti karşılığı yürürlüğe sokulacak Geri Kabul Anlaşması ile Türkiye, kendi üzerinden AB ülkelerine giriş yapan kaçak göçmenleri geri alma taahhüdü altına girecek. Özellikle Türkiye-Yunanistan kara sınırından on binlerce geçiş olduğu ileri sürülüyor.

Utku Cakırözer/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde