Vestel'den 'Koronavirüs' açıklaması: Yüzde 2 oranında

Vestel'den 'Koronavirüs' açıklaması: Yüzde 2 oranında

Manisa’da bulunan Vestel fabrikasında çalışan işçiler koronavirüs vakalarının inanılmaz boyutlarda olduğu iddialarına açıklama geldi...

Vestel'den 'Koronavirüs' açıklaması: Yüzde 2 oranında
16px
24px
11.08.2020 15:51
ABONE OLgoogle

Vestel Fabrikası’nda Koronavirüs salgını normalleşme sürecinin ardından Covid-19 vakalarının arttığı ve ölümlerin yaşandığı iddialarına kurumdan açıklama geldi.

Manisa’da bulunan fabrikada normalleşme sürecinin ardından yüzlerce işçinin Covid-19 testinin pozitif çıktığı, 7 işçinin de hayatını kaybettiği iddia edilmişti. Vestel, "17 bin kişilik çalışan kadromuzla 9 ayrı fabrikamızda Covid-19 tanısı %2 civarındadır" dedi. Açıklamaya göre Vestel'de 340 kişi korona yakalandı.   Manisa’da vaka sayısı 3’e katlandı, sadece Vestel’de bin civarı pozitif vaka var

İşte Vestel'in açıklaması:

Kamuoyunun bilgisine,

Bazı haber mecralarında fabrikamızdaki Covid-19 vaka sayısı ve çalışma koşullarına ilişkin gerçek dışı iddiaları içeren haberler karşısında açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Vestel olarak, Ocak ayında Çin’de başlayan koronavirüs salgını kapsamında tüm önlemlerimizi ivedilikle aldık ve salgın Türkiye’ye henüz ulaşmadan tedbirlerimizi hayata geçirdik. Salgınla ilgili ilk personel bilgilendirmemizi 14 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinde aksiyon planlarımızı devreye aldık. Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan tüm öneri ve yönergeleri takip ederek fabrika içinde gerekli tüm tedbirleri oluşturduk. Hızlıca uygulamaya koyduğumuz ek önlemler sayesinde süreci başarıyla yönettik, yönetmeye devam ediyoruz:

Vardiya saatlerini düzenleyerek, vardiyalardaki çalışan sayısı azaltılmıştır.

Girişlerde ateş ölçümü yapılmaktadır. Giriş ve çıkışlarda sosyal mesafe ve hijyen kuralları çok sıkı şekilde uygulanmaktadır.

Tüm tesiste üretim alanları, soyunma odaları, ofis, mutfak ve ortak alanlar düzenli dezenfektasyon işlemiyle güvenli çalışma ortamları yaratılmış, ve bu uygulamamız belli periyodlar halinde devam etmektedir.

Tüm personele maske ve siperlik dağıtılmaktadır. Temassız el hijyen üniteleri kolayca ulaşılabilir şekilde fabrikanın birçok noktasında yer almaktadır.

Yemekhanelerde çok daha maliyetli olmasına rağmen teması azaltmak ve güvenli bir alan oluşturmak için çorba - ana yemek – tatlı - yoğurt/meyve/soğuk içecekten oluşan sıcak kumanya dağıtımına başlanmıştır.

Molalarda fabrika içindeki dinlenme alanlarında çay servisi devam etmekte olup, dışarıdaki dinlenme alanlarında teması azaltmak için şişede su/maden suyu/soğuk meşrubat ikramı yapılmaktadır. Ayrıca ana yemeklerin yanı sıra gün boyu poğaça/kek ikramı yapılmaktadır.

Sosyal ve ortak alanlarda Drone’lar ile denetimler yapılmaktadır.

Tek oturma düzenine geçişin sağlanması için ek araçlarla servis sayımızı artırarak temasın önüne geçtik. Tüm servisler yüzde 50 kapasiteyle çalışmaktadır. Servisler KVKK düzenlemesine uygun olarak kameralar ile izlenmektedir.

Mart ayından buyana tüm çalışanlar haklarını eksiksiz olarak almaktadır. Pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneğine başvurulmayıp, risk grubunda olup evde olan 2000 çalışanımızın maaş-sigorta ve pirim ödemeleri eksiksiz gerçekleştirilmektedir.

Beyaz yakalı çalışanlar halen yüzde 50 kapasite ile evden çalışma uygulamasına devam etmektedir.

Semptom gösteren bir personelimiz olduğunda gerekli önemler dâhilinde en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilip, temas kurdukları karantinaya alınmaktadır.

Gelinen noktada hem çalışanlarımızı hem de tüketicilerimizi koruyan en etkin hijyen tedbirleriyle, yetkili kurumlar tarafından belirlenen Covid-19’dan korunma kurallarına uygun bir şekilde, ek önlemleri de alarak üretimimize devam ediyoruz.

Vestel olarak aldığımız önlemler ve hayata geçirdiğimiz uygulamalarla Türk Standartları Enstitüsü’nün denetimlerinden başarıyla geçerek Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni ilk alan şirketlerin başında geliyoruz.

Covid-19 önlemleri kapsamında Manisa Valiliği, Organize Sanayi Yönetimi ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile koordineli denetimlerle kontrol ve önlemler devam etmektedir.

Türkiye’de ürettiği teknolojiyi dünyanın 156 ülkesine ihraç eden, 22 yıldır sektöründe ihracat şampiyonu olan, tasarladığı ve ürettiği ürünlerle ulusal ve uluslararası yüzlerce saygın ödüle sahip, Ar-Ge vizyonuyla dünya çapındaki güçlü rakiplerini geride bırakan, dünya standartları üstünde üretim anlayışıyla katma değerli üretim yapan ve sağladığı istihdam ile ülkenin öncü sanayi kuruluşlarından olan Vestel’in fabrikaları için çıkan mesnetsiz iddiaların doğruluk payı yoktur. Kamuoyunda yer alan, çalışan sağlığını tehlikeye atan çalışma koşulları ve salgına rağmen tedbir alınmaması gibi iddialar gerçeği yansıtmamaktadır ve kasıtlıdır. Toplumu yanıltan, yanlış bilgi veren kurum ve kişilerin iddia ettiği gibi şirketimizde Covid-19’a bağlı 7 vefat ve bin kişilik vaka sayısı tamamen gerçek dışıdır. Öte yandan kadın haklarına karşı adaletsiz bir tutum sergilediğimiz iddiaları de bizleri üzmüştür. Vestel Manisa İşkur tarafından En Fazla Kadın İstihdamı Sağlayan İşletme ödülünü almış, cinsiyete dayalı herhangi bir ayrımcılığın yapılmaması için çeşitli uygulamaları hayata geçiren bir kurumdur. Tarafımıza yöneltilen iddiaların aksine, kadın çalışanlarımızın kariyerlerini destekleyen ve toplumsal cinsiyet eşitliği için azami çaba gösteren bir anlayışa sahip olmamızın yanı sıra, salgın döneminde de yasal zorunluluk bulunmamasına rağmen hamile çalışanlarımızı korumak ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak amacıyla 17 Mart tarihinden itibaren ücretli izin hakkı tanıdık. Ayrıca bu hakkı, Türkiye'de engelli kadrosunu tam kapasite dolduran ender kuruluşlardan biri olarak, engelli çalışanlarımıza da tanıdık. Bu asılsız iddiaları paylaşan kişi ve kurumlara karşı sahip olduğumuz hukuki hakları koruyacağız.

11 Mart – 1 Haziran tarihleri arasındaki karantina dönemini Vestel’de yok denilecek kadar az sayıda vakayla geride bıraktık. Uygulanan kısıtlamaların serbest bırakılmasının ardından bu serbestliğin getireceği riskleri düşünerek Vestel’de önlemleri artırdık. Buna rağmen ülke ve dünya genelinde görüldüğü gibi Vestel’de de vaka sayıları artış göstermiştir.

Covid-19 tanısı %2 civarında

Üzülerek belirtmek isteriz ki, Vestel Şirketler Grubu’nun iki değerli üyesi, dünya çapında bir salgın haline gelen Covid-19 kapsamında vefat etmiştir. 17 bin kişilik çalışan kadromuzla 9 ayrı fabrikamızda Covid-19 tanısı %2 civarındadır. Bu kişilerin tedavileri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yönlendirildikleri sağlık kuruluşlarında devam etmekte, tedavi süreçleri tarafımızca yakından takip edilmektedir.

Vestel Şirketler Grubu olarak, 17 bin kişilik büyük ailemizdeki her bir ferdin hayatının bizler için çok önemli olduğunun altını çizerek, aldığımız önlemlerle üretimde ve istihdamda sürdürülebilirliği sağlayarak, ülkemiz için faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde