Vergiyi kaçıran devletten vergi teşviği alacak

Vergiyi kaçıran devletten vergi teşviği alacak

Hükümet, vergi kaçakçılarının devlet teşviklerinden yararlanmasını yasaklayan Vergi Usul Kanunu’ndaki (VUK)153/A maddesini kaldırıyor.

Vergiyi kaçıran devletten vergi teşviği alacak
16px
24px
03.05.2016 23:00
ABONE OLgoogle
Yasak kalkarsa naylon fatura kullananlar da dahil olmak üzere vergi kaçakçısı tüm işadamları vergi kaçırmakla kalmayacak, üstüne devletten vergi teşviki alacaklar.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ankara’da düzenlenen kayıt dışıyla mücadele toplantısında önümüzdeki günlerde vergi alanında yapılacakları kritik düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Damga Vergisi’nden harçlara, VUK’tan Gelir ve Kurumlar vergilerine kadar bir çok vergisel düzenlemede değişikliğe gideceklerini belirten Ağbal, bu amaçla hazırladıkları yasa taslağını Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) görüştüklerini, Bakanlar Kurulu’na yapacakları sunumun ardından hükümet tasarısı olarak Meclis’e göndermeyi planladıklarını söyledi.

Ağbal, amaçlarının yatırımların önündeki engelleri kaldırmak olduğunu belirtirken bu kapsamda teşvikli yatırımları engelleyen VUK’taki 153/A maddesini kaldıracaklarını bildirdi.

HİLE YAPAN, VERGİ KAÇIRAN

Söz konusu 153/A maddesi, 28 Mart 2013 yılında naylon fatura kullanımını önlemek ve vergi kaçakçılığıyla mücadele etmek amacıyla kanuna eklenmişti. Maddeye göre, defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan kişiler adına hesap açanlar veya defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydedenler; defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar 6 yıl boyunca hiçbir surette vergi teşvik ve desteklerinden yararlanamıyor. Üstelik bu suçları işleyenler 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor. Bu madde kanundan çıkarılırsa bu suçları işleyenlerin yatırımlarına devlet vergi teşviki vermeye devam edecek.

YABANCI ŞİRKETLERE HOLLANDA TEŞVİKİ GELİYOR

Maliye Bakanı Ağbal’ın bazı maddelerini açıkladığı yasa taslağında Hollanda modeli olarak da bilinen uluslararası şirketleri vergi muafiyetiyle Türkiye’ye çekmeye yönelik vergi teşviki de yer alıyor. İşte taslakta yer alan bazı düzenlemeler:

** Bölgesel yönetim merkezini Türkiye’ye taşıyan uluslararası şirketler Kurumlar Vergisi’ne tabi olmayacak. İlave olarak rakip ülkelerdeki vergi imkanları yabancı şirketlere de sağlanacak.

** Türkiye’de kurdukları şirketlerle yabancı ülkelere hizmet veren şirketler düşük vergi ödeyecek.

** Banka ve katılım bankalarının fonlama sistemindeki vergi uyumsuzlukları giderilecek.

** Tasarrufların arttırılması için vergi teşvikleri gelecek.

** Muhtasar beyanname ile sosyal güvenlik bildirgeleri birleştirilecek.

** Sözleşmelerde Damga Vergisi sayfa başına değil, işlem başına alınaak.

** İptal edilen kamu ihalelerinde Damga Vergisi firmalara iade edilecek.

** Teşvikli yatırımların sürdüğü dönemde Damga Vergisi alınmayacak.

** Yüksek ve orta yüksek teknolojiye sahip sanayi kuruluşlarında D.V olmayacak. Ar-ge teşvikleri gözden geçirilecek. (Sözcü)
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde