Vergi kaçırmanın cezaları ağırlaştırılıyor

Vergi kaçırmanın cezaları ağırlaştırılıyor

Batman'da köyleri dolaşan Maliye Bakanı Şimşek, saç tıraşı olmaya vakit bulamadığını söyledi

Vergi kaçırmanın cezaları ağırlaştırılıyor
16px
24px
02.05.2011 12:36
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında şimdiye kadar 22,7 milyar lira vergi, 18,9 milyar lira da Sosyal Güvenlik Kurumu alacağının tahsiline imkan sağlandığını bildirdi. 

     Şimşek, bir televizyon kanalında katıldığı bir programda, yeniden yapılandırmayı da içeren Torba Yasayı ''büyük bir başarı hikayesi'' olarak tanımladı. 

     Yeniden yapılandırmanın vatandaş için ''tarihi bir fırsat'' olduğunu söyleyen Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak bu düzenlemeyi kamu değil, özel sektör zihniyetiyle, özel sektör gibi çalışarak tanıtmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu çerçevede, 10 milyon vatandaşa mektup gönderdiklerini, AVM'lerde stantlar açtıklarını, broşürler dağıttıklarını anlatan Şimşek, yeniden yapılandırmada şu ana kadar elde edilen sonuçlar hakkında da şu bilgileri verdi: 

     ''Yeniden yapılandırma için şu ana kadar vergi boyutuyla 3 milyon 250 bin kişi başvurdu. Bazen bir kişinin birden fazla dosyası oluyor. Bu çerçevede dosya sayısı 3 milyon 600 bin. Bunlar çok ciddi rakamlardır. Ne kadarlık alacak yapılandırıldı? Yaklaşık olarak 43,3 milyar liralık Maliye Bakanlığı alacağı yapılandırıldı. Bize ne kadar gelecek? Taahhüt edilen miktarlar ödenirse yaklaşık 22,7 milyar lira kasaya gelecek. Dosyaların önemli kısmı davalıktır. Bu adaletin yükünü azaltmak açısından da önemli.
     Sosyal Güvenlik Kurumunda da yapılandırılan 1 milyon 350 bin tane dosya var. Bu dosyalarda brüt olarak 25 milyar liralık alacak yapılandırılmış. Yaklaşık 18,9 milyar liralık tahsilat imkanı sağlanmış. Bunları topladığınız zaman 40 milyar liradan daha fazla tahsili mümkün alacak söz konusu. Dosya sayısı da 5 milyona ulaşmak üzere.'' 
     
     YAPILANDIRMA GELİRLERİ NASIL KULLANILACAK?
     
     Maliye Bakanı Şimşek, bütçeyi yaparken yapılandırmadan 1 kuruş öngörmediklerini de hatırlatarak, buradan gelen geliri öncelikle Türkiye'nin kamu borç stokunun azaltılmasında kullanmak istediklerini bildirdi. Borçlar azaltıldığında, borç faizlerinin de düşeceğine işaret eden Şimşek, yeniden yapılandırmadan gelen kaynağın belki cüzi bir kısmının Türkiye'nin araştırma, geliştirme harcamalarında, alt yapısının iyileştirilmesinde ve rekabet gücünün artırılmasında kullanılabileceğini söyledi.
     Şimşek, yeniden yapılandırmada başvuru süresinin vatandaştan gelen yoğun talep üzerine uzatıldığını da vurguladı.
     Maliye Bakanı, bir soru üzerine, geçmişte bu tür yapılandırmalar olduğunu, ancak mükelleflerin yükümlülüklerini tam yerine getirmediğine dikkati çekerek, bu defa geçmişteki hataları dikkate alarak, bir yıl içinde iki taksitte gecikme toleransı tanıdıklarını belirtti. Şimşek, ekonomideki gidişatta son derece olumlu seyir bulunduğunu, bu durumun alacakların tahsilini de daha iyi noktaya getireceğini dile getirdi. 
     
     VERGİ KAÇIRMANIN SONUÇLARI AĞIRLAŞIYOR
     
     Vergide yeni bir döneme girdiklerini, kanunları değiştirdiklerini, denetimi de yeniden yapılandırdıklarını kaydeden Şimşek, ''Vergi kaçırmanın sonuçlarını ağırlaştırdık. Ağırlaştırmaya da devam edeceğiz. Vergi, 74 milyonun hakkı ve hukuku. Çok ciddi bir şekilde bunun üzerine gideceğiz. İşini doğru yapan mükellef de başımızın tacı, onların önünü açmak için ne gerekiyorsa, onu da yapacağız'' diye konuştu. 
     
     TARIM TEŞVİKLERİ
     
     Maliye Bakanı, OECD'nin Türkiye'de tarım teşviklerinin azaltılması önerisi için de, ''Kesinlikle yanlış bir tavsiye ve biz dinlemeyeceğiz. Bugün ABD, Avrupa Birliği, onlar bile teşvik veriyor. Biz çiftçimize, tarım kesimine ciddi miktarda teşvik vermeye devam edeceğiz. Tarım kesimine doğrudan teşvikler, bu dönem en az 3 kat arttı. Artmaya da devam ediyor'' dedi. 
     
     MALİ DİSİPLİN
     
     Şimşek, mali disiplinle ilgili eleştirileri yanıtlarken de, bütçe açığının azaldığına işaret etti.
     Türkiye'de bütçe açığının geçen yıl hem hedef, hem de milli gelire oran olarak düştüğünü, borç stokunun milli gelire oranınında da azalma kaydedildiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:
     ''Kamu borç stokunu Avrupa'da bu kadar azaltan ülke yok. Bütçe açığı, bu yılın ilk çeyreğinde de geçen yılın yüzde 64 altında. Durum böyleyken bu tür değerlendirmeleri anlamakta zorluk çekiyorum. Disiplin yoksa, bütçe açığı nasıl düşüyor? Bütçe açığının ve kamu borç stokunun milli gelire oranı nasıl düşüyor? Mali disiplin yoksa Türkiye'nin risk primi niye bu kadar düşük? Bunların hepsini sorgulamak lazım. Biz, alt yapı harcamaları yapıyoruz. Hastane yapıyoruz, okul yapıyoruz. Ama bunları yaparken yerli kaynakları harekete geçiriyoruz. Ancak bunlara rağmen cumhuriyet tarihinde hangi yılda seçim öncesi harcamalar bu kadar düşmüş, bir baksınlar.'' 
     
     VERGİ ORANLARI 
     
     Maliye Bakanı, vergi indirimleriyle ilgili soruları yanıtlarken de, iktidarları döneminde kurumlar vergisi ve gelir vergisi oranlarını düşürdüklerini, bazı ürünlerin KDV oranlarında indirime gittikleri, bu şekilde sermaye birikimini, vatandaşa daha fazla iş ve aş imkanı olmasını istediklerini söyledi. Şimşek, ''İmkan olursa, kayıt dışını azaltıp, vergiyi tabana yaydığımız sürece, bu imkanı istihdam üzerindeki vergilerin azaltılmasında kullanacağız. Daha fazla istihdam ve rekabet gücünün artırılmasında kullanacağız. Önce imkan, sonra indirim. İmkanınız yokken vergi indirimine giderseniz, kamunun borç yükü ve faiz oranları artar'' açıklamasında bulundu. 
     
     ''SAÇ TIRAŞINA BİLE VAKİT BULAMADIM'' 
     
     Şimşek, programda Güneydoğu ve seçim bölgesi Batman'la ilgili değerlendirmeler de yaptı. Bölgede Batman gibi yerlerden umut fışkırdığını, Batman'da sadece Tekel arazileri üzerine kurulan tekstil fabrikalarında 2 bin kişi çalıştığını anlatan Şimşek, şunları söyledi: 

     ''Hükümetimiz son 8-9 yılda Güneydoğunun alt yapısına ciddi yatırım yapıyor. Bölgedeki alt yapı yatırımı miktarı, Cumhuriyet tarihinde yapılanın 6 katı. Bugün Batman'da 1. Organize Sanayi Bölgesinde 40 dolayında fabrika var. Şu an 45 girişimci, bizden yeni fabrika alanı istiyor. Bu yüzden 2. Organize Sanayi Bölgesini yapıyoruz, diğer bölgeyi de büyütüyoruz. 

     Ben, Batman'ın Gercüş ilçesinde bir köyde doğdum. Annem, babam çiftçi, okuma yazma bilmiyor. Ben oradan çıkmışım, okumuşum, bugün Maliye Bakanlığı yapıyorum. Yoksulluk, cehalet, eğitimsizlik ne Batman'ın ne Türkiye'nin kaderi değildir. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Kent merkezinde toplantılar yapıyoruz, köyleri dolaşıyoruz. Bu çalışmalar sırasında saç tıraşına bile vakit bulamadım.
     Ben, bir şehirde belediye başkanıyla, valisiyle, milletvekilleriyle, kanaat liderleriyle, iş alemiyle bir bütün olunursa, o şehrin sıkıntılarının, oradan buradan kaynak almadan da aşılabileceğini düşünüyorum. İnşallah Batman'da bunu başaracağız. Batman, umut fışkırıyor. Yatırımlar var. Biz, sadece bunların önünü açacağız. Kim, ne yaparsa yapsın, vatandaşın huzurunu bozamaz. Eğitimde fırsat eşitliği çok önemli. Alt yapıya önem veriyoruz. Geçmişin açıklarını kapatıyoruz. Bölgeye teşvik veriyoruz.'' 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde