Vergi indirimi yıl sonunda bitiyor: Dört büyüğün borçları daha da artacak

Vergi indirimi yıl sonunda bitiyor: Dört büyüğün borçları daha da artacak

Futbolun lokomotifi olarak anılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un KAP’a (Kamuoyu Aydınlatma Platformu) yaptıkları açıklamalara göre, toplam borçları 6.5 milyar TL’ye yaklaştı. 

Vergi indirimi yıl sonunda bitiyor: Dört büyüğün borçları daha da artacak
16px
24px
29.06.2017 12:29
ABONE OLgoogle

Transfer döneminde milyon dolarların havada uçtuğu futbol endüstrisinde kulüplerin borçları kamuoyunu fazlasıyla meşgul ediyor. Futbolun lokomotifi olarak anılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un KAP’a (Kamuoyu Aydınlatma Platformu) yaptıkları açıklamalara göre, toplam borçları 6.5 milyar TL’ye yaklaştı. 

Geçen yıl 5 milyar TL sınırına yaklaşan rakam bu sene yüzde 31.5 oranında arttı. 31 Mart 2017 itibariyle Galatasaray’ın borcu 2 milyar 391 milyon TL’ye yükseldi. Futbolda üst üste ikinci şampiyonluğu yakalayan Beşiktaş’ın borcu ise 31 Mart 2017’de 1 milyar 760 milyon 455 bin 388 TL oldu. Fenerbahçe’nin toplam borcu 1 milyar 543 milyon 229 bin 919 TL’ye ulaştı. Trabzonspor’un borcu ise, 762 milyon 61 bin 406 TL’ye çıktı. 

Kulüplerin durumu ortada; hepsi borç içinde yüzüyor. Ancak bu borç yükleri kulüplerin transfer döneminde yükseklerde uçmasına engel değil. Birbiri ardına transfer bombaları patlıyor. Dünyaca ünlü isimler ile transfer görüşmeleri yapılıyor. Hatırlarsınız, hükümet futbol kulüplerinin transfer döneminde elini rahatlatmak için bir düzenleme yapmıştı. Futbolcuların transferinden doğan gelir vergilerini kulüpler ödüyor. Futbolcular net ücret üzerinden alacağını tahsil ediyor. 

Şu anda çalışanların kazançlarına gelir vergisi oranları kademeli olarak yüzde 15-20-27-35 oranlarında uygulanıyor. Buna karşılık sporcularda bu oran farklı. 04.06.2008 tarihinde yürürlüğe giren Gelir Vergisi Geçici 72. Maddesi ve 267 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile en üst lig sporcular için yüzde 15, üst lig altındaki lig için yüzde 10, diğerleri için yüzde 5 vergi oranı uygulanıyor.

İşte, bu uygulama bu yılın sonunda bitiyor. 31.12.2017 tarihinde kanun geçerliliğini yitirecek ve yeni bir düzenleme olmaz ise tekrar gelir vergisi oranlarına tabi olacaklar. Bu şu anlama geliyor. Futbol kulüpleri yüksek bütçeli transferler yapıyor. Kanun ile ilgili yeni bir düzenleme olmaz ise transferlerden doğan vergi yükümlülükleri artacak. Maliyet de öyle az buz olmayacak. En az yüzde 20’lik bir artış söz konusu. Bu maliyet de zaten borç yükü altında olan kulüplerin borçlarını daha da artıracak. Transfer döneminde hatırlatalım, kulüpler transfer görüşmelerini yaparken bu ayrıntıyı atlamasın istedik…

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde