Vergi çetesinden dev vurgun: Milyonlarca borç silinmiş

Vergi çetesinden dev vurgun: Milyonlarca borç silinmiş

Maliye müfettişleri, Kocasinan Vergi Dairesi’nde rüşvetle vergi borçlarını silen bir çeteyi ortaya çıkardı.

Vergi çetesinden dev vurgun: Milyonlarca borç silinmiş
16px
24px
06.05.2013 07:47
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanlığı müfettişleri, ihbar üzerine Kocasinan Vergi Dairesi’in 2005 ile 2011 yılları arasındaki bütün kayıtlarını mercek altına aldı. Hazırlanan raporlar doğrultusunda Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Mali polisle titizlikle yürütülen soruşturma sonunda çetenin 180 vergi mükellefine ait vergi borçlarının 2 bin 500’e yakın işlemle sistemden silindiği tespit edildi. Silinen vergi borçlarıyla devlet 3 milyon 601 bin 984 TL zarara uğratılırken çetinin bu vergi borcu silme işlemi karşılığında ne kadar rüşvet aldığı tespit edilemedi.

Aralarında çete lideri Çiğdem Göçmen’in olduğu, 6’sı tutuklu 10 kişilik çete ile birlikte vergi borcunu sildiren 155 kişi hakkında ‘Bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama, rüşvet, kamu kurum ve kuruluşlarını kullanarak dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, örgüte üye olma’ suçlamasıyla dava açıldı.

Sahte banka ekstreleri

Savcı tarafından hazırlanan 68 sayfalık iddianamede, örgütün ayrıntılı yapısı ve çalışma sistemi anlatıldı. İddianameye göre, vergi borçlarını kapatmak için arayış içine giren şahıslar veya firma sahipleri, vergi dairesinde çalışan Adile Ayyıldız ve Kemal Temur ile doğrudan ya da muhasebecileriyle irtibata geçiyor. ardından da bu kanalla Çiğdem Göçmen, Ali Abbas Yılmaz veya Ahmet Fatin Bostancı ile irtibat kuruluyor ve borçları sistemden çeşitli yöntemlerle siliniyor.

Sahte olarak üretilen banka ekstreleri ile mükellefler adına emanet hesaplarına tutarlar alan örgüt, aynı şekilde emanete alınan bu tutarların mükelleflerin borçlarına mahsup ediyor.

849 yıl hapis talebi

Örgüt lideri Çiğdem Göçmen hakkında, ‘zimmet, rüşvet alma, örgüt kurma ve yönetme, resmi belgede sahtecilik’ gibi suçlardan 305 yıl hapsi istenirken, örgüt yöneticileri Kemal Temur 186, Ahmet Fatin Bostancı 143, serbest mali müşavir Hasan Işık 96 yıl hapisleri talep edildi. Diğer örgüt üyeleri Adile Ayyıldız 21, Engin Göçmen 21, Ali Abbas Yılmaz 23, Deniz Gezgin 39 ve Yalçın Eraslan 15 Turgut Küçüközkan 21 yıla kadar hapis cezası istendi.

Şeyma Ulusoy/Vatan

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde