Venezuela'dan Özdilek'le özel görüşme

Venezuela'dan Özdilek'le özel görüşme

Türkiye'ye gelecek olan Venezuela heyeti, Türk işadamları ile bire bir görüşecek.

Venezuela'dan Özdilek'le özel görüşme
16px
24px
10.09.2010 22:12
ABONE OLgoogle

DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından biri olan Venezuela, başta ABD olmak üzere bölgedeki birçok ülkeyle siyaseten sıkıntı yaşıyor.
     İthalatının büyük bir kısmını Kolombiya'dan yapan Venezuela, bu ülkeyle de arasının açılmasının ardından Türkiye'nin kapısını çalmaya hazırlanıyor. 

     Yaklaşık 27 milyon nüfusu olan Venezuela, kuru gıda ihtiyacının neredeyse yüzde 70'lik kısmını ithal edecek. Yetkililer, milyarlarca dolarlık gıda ithalatı için Türk işadamları ile buluşacak. 

     DEİK Türk-Brezilya İş Konseyi Başkanı Aykut Eken ve Türkiye'nin Venezuela Büyükelçisi Nihat Akyol'un kişisel girişimleri ile Türkiye'ye gelecek olan Venezuela heyeti, Türk işadamları ile bire bir görüşecek. 

     Venezuela Ticaret Bakan Yardımcısı Temir Porras'ın yanı sıra Venezuela'nın en büyük iki süpermarket zinciri PDVAL ile MERCAL'in merkezi satın almasını yürüten kurum olan CASA'nın üst düzey yetkilileri, 13 Eylülde İstanbul TOBB Plaza'da yapılacak olan ''1. Venezuela-Türkiye Ticaret Keşif Buluşması'' adlı toplantıda Türk işadamları ile buluşacak. 

     Konuk heyet, gıdadan tekstile, müteahhitlikten bilişim sektörüne kadar çok sayıda Türk firması ile özel görüşme yapacak. 
     
     PARA PEŞİN ALIŞVERİŞ
     
     Açıklamaya göre, Venezuela hükümetinin temel politikası nakit alışveriş. İhracatçı firmanın kendini tanıtması ve referans göstermesiyle birlikte Venezuela hükümeti gerekli alım için ödenek çıkarıyor.
     Venezuela'da tüm ithalat işlemlerine devlet yetkilileri karar veriyor. 115 milyar dolar dış ticareti bulunan ülke, geçen yıl 37 milyar dolar cari fazla verdi. 

     Sadece Kolombiya'dan geçen yıl yaklaşık 4,5 milyar avro kuru gıda ithalatı yapan Venezuela, siyasi problemleri nedeniyle hemen hemen aynı tutarda ithalat için Türkiye ile görüşecek.
     Kuru gıda, protein, karbonhidrat, sıvı ve bitkisel yağ ürün gruplarında ithalat yapacak olan ülke, bu kapsamda milli gelirinin önemli bir kısmını bu işe ayırıyor. 
     
     ÖZDİLEK MARKASI İLE ÖZEL GÖRÜŞME

     
     Kuru gıda ve sıvı yağ ile birlikte 14 farklı ürün grubunda ithalat yapacak olan Venezuela, ev tekstili için Özdilek firması ile temaslarda bulunacak.
     Ev tekstili, konfeksiyon ürün gruplarıyla ilgilenen Venezuelalı yetkililer, bu sektörde kısa sürede alım gerçekleştirmeyi planlıyor.
     Ayrıca kahve, kakao ve rom üretiminde adından söz ettiren Venezuela, bu ürünlere de uygun pazar arayışı içerisinde. Türk girişimcilerden bu konuda hedef pazar desteği bekleyen Venezuelalılar, yeni ticaret ortağı olarak Türkiye ile işbirliğini artırmak niyeti taşıyor.
     Venezuela petrol ihracatçısı olarak adından söz ettirirken bu sektörün alt gruplarında da anlaşmalar yapmaya hazır görünüyor.
     Venezuela, petrol rafinerisi kurulması, petrokimya tesisleri, petrol iletim hatları kurulması, petrol rafineleri çevresinde toplu konut inşaatları ve şehirleşmeye 2005 yılından 2010 yılında kadar geçen 5 yıllık süre zarfında 140 milyar dolar harcadı.
     2021 yılına kadar özellikle toplu konut ve şehirleşme için 120 milyar dolar harcamayı planlayan Venezuela hükümeti, müteahhitlik sektöründe dünya ikincisi olan Türk müteahhitleri ile temaslarda bulunacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde