Velilerin Doğa Koleji isyanı! Nerede bu paralar?

Velilerin Doğa Koleji isyanı! Nerede bu paralar?

Doğa Koleji’nden yapılacağı duyurulan açıklama bugüne kaldı. Veliler bugüne kadar verdikleri eğitim, yemek vb. ücretlerinin nasıl kullanıldığına ilişkin açıklama bekliyor.

Velilerin Doğa Koleji isyanı! Nerede bu paralar?
16px
24px
16.12.2019 04:24
ABONE OLgoogle

Özel Doğa Koleji’nde uzun süredir yaşanan finansal krizin bir türlü çözülememesi, velilerin ödediği milyarlarca liranın akıbetinin belirsizliği, veli ve öğretmenleri isyan ettiriyor. Aylardır maaş alamayan öğretmenler çocuklarının okulsuz kalacağı endişesi içindeki veliler büyük bir öfke içinde.

13 Aralık Cuma günü Doğa Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Saçaklıoğlu satışla ilgili açıklama yapmış,  “Doğa Koleji’nin devri ile ilgili yürütülen görüşmeler bugün itibarıyla son aşamaya geldi. Doğa Koleji'nde bu kez 'devir erteleme' isyanı! Bizi oyalamayın, öğretmenlerin maaşını verin

Detaylı bilgilendirme, 14 Aralık 2019 Cumartesi günü yapılacaktır” demişti ancak bu “detaylı bilgilendirme” henüz bilinmeyen bir nedenle yapılmadı. Saçaklıoğlu’ndan son yapılan açıklama şöyle:  

“14 Aralık 2019 günü ilan edeceğimizi duyurduğumuz devir anlaşmasına ilişkin açıklamamız, sizlerle nihai sonucu paylaşmak istediğimiz için gecikmiştir. Ancak karşılıklı yapılan değerlendirmeler sonucunda, bu açıklama 16 Aralık 2019 Pazartesi gününe bırakılmıştır. ”

Doğa Okulları’nın finansal krize girmesinin nedeninin Metal Yapı’nın konut projelerinin satışındaki durgunluk olduğu iddia ediliyor.  Bazı veliler, aylardır maaş almadan öğrencilere eğitim vermeyi sürdüren öğretmenlere destek hazırlığı içinde. 

VELİ TÜM PARAYI ÖDEDİ

Doğa Okulları’nda yaşanan krizle ilgili yaşananlar ve akıllara takılanlar şöyle: 

- Doğa Okullarının velilerle yaptığı anlaşmaya göre, yıllık ücretler ya peşin ya da banka kredisi ile ödeniyor. Banka kredisi ile ödeyen velilerin ödeme takvimi en geçen aralık ayında bitecek şekilde ayarlanıyor. Yani veliler geçen birkaç yılda olduğu gibi bu yıl da ödemelerin tamamını aralık ayında bitirdi. 

- Doğa’nın bugün yüzde 5 gibi ciddi bir payla özel okul pazarında önemli bir büyüklüğe ulaştığı belirtiliyor.

- Bugün Doğa Okulları’nda en az ortalama yıllık 15 bin liralık eğitim ücretiyle tüm öğrencilerden alınan toplam para yıllık 1 milyar 230 milyon lira ki bunun 1.5 milyar liraya yaklaştığı da ileri sürülüyor. 

- Doğa’da 1.1 milyar liralık bir borç olduğu belirtiliyor. Bunların 300 milyon liralık bir bölümünü SGK bölümü, SGK borçları olduğu ifade ediliyor. 

- Okulun kira, tedarikçi gibi borçların 310 milyon, öğretmen dahil personel borçlarının 60 milyon ve okuldan ayırlan velilelerin alacağının da 20 milyon civarında olduğu belirtiliyor. Vergi SGK hariç borçlar da 840 milyon lira...

FONA DA ÖDEMEDİ

- Metal Yapı’nın sahibi Ömer Saçakoğlu, okulu aldıktan sonra her yıl 100 milyon dolar yatırım yapacağını, 5 yılda okulu iki katına çıkaracağını açıklamıştı. 

- Oysa Saçakoğlu kardeşler 2016’da aldıkları okulu, 2019’da velilerin yatırdığı tüm ücretlere karşın öğretmen maaşlarını ödeyemez hale getirdi. 

- Edilen bilgiye göre okulu satan ortaklardan Hollandalı eğitim fonu da bu yıl, 2016’daki satış nedeniyle borçlu Metal Yapı Konut’tan alacağını tahsil edemediği için icra takibi başlattı. Bu şirkete olan borç 46 milyon lira.  Metal Yapı'ya 337 milyon liralık piyango: 33 Milyona aldı 370 Milyona İBB'ye sattı

- Şimdi yaklaşık 82 bin öğrencinin velisi ve 13 bin civarındaki personel, üç yılda ödenen yaklaşık 3 milyar liraya yakın bir paraya karşın Metal Yapı ortakları, Ömer ve Vedat Saçaklıoğlu’nun bu paraları öğretmene, SGK’ye, okulu satan yabancı fona ve diğer alacaklara ödemediyse ve ödemiyorsa bu paraların nerede olduğunu merak ediyor.

VELİLER EYLEMDE 

Çocukları Doğa Okulları’nda eğitim gören veliler, kurumun devriyle ilgili açıklamanın ertelenmesini alkışlar ve sloganlarla protesto etti. Kurumun Ataşehir’deki merkez binası önünde toplanan veliler, öğretmenlere maaş ödenmemesine de tepki göstererek “Öğretmenlerimizin maaşlarını verin” pankartları taşıdı. Eryaman Doğa Koleji önünde de eylem yapan veliler adına açıklama yapan  Gamze Emen, “Öğretmenler maaşları ödenmediği için derse girmiyor ve çocuklarımız yaşıtlarından geri kalıyor” dedi. Bakanlık yetkilileriyle hafta içi yaptıkları görüşmede sorunlarını aktardıklarını ifade eden Emen, şunları kaydetti:

“Bize ‘Cuma günü akşam 17.00’ye kadar bekleyin, güzel sonuçları olacak. Çocuklarınızın hakkının devam etmesiyle ilgili B planı var’ denildi. Sabırla bekledik. Çocuklarımızın sınav dönemi geldi. Okulda eğitim yapılacak mı yapılmayacak mı bilmiyoruz. Biz nakil istemiyoruz, Doğa Koleji’nin aynı eğitim kadrosuyla eğitime devam etmesini istiyoruz.” 

129 KAMPUSTA 82 BİN ÖĞRENCİ 

Doğa Okulları’nın, 50’si franchise 129 kampusu var. Toplam çalışan sayısı 13 bin ve bunun 9 bini genel müdürlüğe bağlı okullarda bulunuyor. Tüm okullarda 6 bin 500 öğretmen görev yapıyor, geri kalan çalışanlar idari personelden oluşuyor. Okullarda toplam 82 bin öğrenci öğrenim görüyor. 

Figen Atalay/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde