Vekillere kıyak gece yarısı Meclis'ten geçti..

Vekillere kıyak gece yarısı Meclis'ten geçti..

CHP’nin protesto amaçlı terk ettiği TBMM Genel Kurulu’nda gece yarısı verilen önergeyle üniversiteye dönen milletvekillerine maaş kıyağı getirildi.

Vekillere kıyak gece yarısı Meclis'ten geçti..
16px
24px
16.06.2017 14:42
ABONE OLgoogle

AKP, daha önce tepkiler üzerine çektiği üniversiteye dönen milletvekillerinin hem emekli maaşı hem de öğretim üyesi maaşı alabilmesine ilişkin düzenlemeyi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesine ilişkin yasa tasarısına verdiği önergeyle yeniden getirdi.

CHP’nin salonda bulunmadığı sırada AKP, görüşülmekte olan Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine İlişkin Yasa Tasarısının 18. maddesinde değişiklik önergesi verdi. Önergeyle, 2547 sayılı YÖK Yasası’nın 60. maddesinde değişikliğe gidildi.

Değişiklikle “Bir süre öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra Bakanlar Kurulu’na veya yasama organı üyeliğine seçilenler, bu görevlerde geçirdikleri süreler hesaba katılmak ve buna göre aylık dereceleri yükseltilmek, meslek unvan ve sıfatlarını kazanma ile ilgili hükümler saklı kalmak şartıyla başvurmaları halinde ayrıldıkları yükseköğretim kurumuna kadro koşulu aranmaksızın dönerler. Bunlardan emekliyken yüksek öğretim kurumlarına dönenlerin veya yükseköğretim kurumlarına döndükten sonra emekliliğe hak kazanıp emekli olanların emekli aylıkları kesilmez” hükmünü düzenleyen 60. maddedeki “Bunlara yüksek öğretim kurumlarınca, ders yükü zorunluluğu aranmadan ek ders ücreti ve sınav ücreti ile döner sermaye payı ödenir. Bu ödemelerin dışında aylık, ödenek, tazminat ve benzeri herhangi bir ödeme yapılmaz” ifadesi çıkarıldı. Yapılan bu değişiklikle, üniversitelere dönen milletvekillerinin hem emekli maaşı hem de öğretim üyesi maaşı olmak üzere çift maaş almalarına olanak sağlandı. 

CHP’DEN TEPKİ

Protestodan bir süre sonra Meclis çalışmalarına katılmak için geri dönen CHP milletvekilleri, AKP’nin önergeyle yaptığı düzenlemeye sert tepki gösterdi. CHP grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, milletvekillerine böyle bir hak getirilirken milletvekili olmayan öğretim üyelerinin ikinci maaşı alamayacaklarına dikkat çekti. “Büyük bir adaletsizlik, eşitsizlik ve haksızlık yaptınız ve milletvekillerine kıyak bir maaş verdiniz” diyen Atıcı, “Biz Türkiye’de emeklinin maaşını yetiremediğini bilirken siz kendinize ikinci maaş verdiniz. Buradaki milletvekili olan öğretim üyeleri, emekli olup döndüğünüzde hangi yüzle arkadaşlarınızın yüzüne bakacaksınız? ‘Sen kendine kıyak maaş verdin, benimle aynı sıralardan mezun oldun, seninle ben burada 30 sene aynı üniversitede çalıştık, ben tek maaş alırken sen hangi yüzle 2 maaş alıyorsun?’ dediğinde utanmayacak mısınız? Yazıklar olsun size, hepiniz oruç tutuyorsunuz değil mi? Sizin inancınızda oruç tutarken hak yemek, adaletsizlik yapmak, eşitsizlik yapmak var mı? Eğer varsa ben sizinle aynı inançtan değilim” ifadelerini kullandı.

AKP’li milletvekilleri, Atıcıya laf atarak “Sen burada değildin. Demogoji yapma, ucuz kahramanlık yapma, Vakıf üniversiteleri iki maaş zaten veriyor” diyerek tepki gösterdi.

ÇIPLAK GERÇEK

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, iki yasa arasında çelişki olması nedeniyle üniversitelerde farklı uygulamalar yapıldığını belirterek, “Kimisinde ödeme yapılıyor, kimisinde yapılmıyor. Buradan giden vekil, vakıf üniversitelerinde emekli maaşı almadan maaş alabiliyor. Peki, kamu maaş vermediğinde gidip çalışacak mı, çalışmayacak. Çıplak gerçek bu” dedi.

CHP’li Atıcı ise kamudan emekli olan bir öğretim üyesinin milletvekili olup olmamasına bakılmaksızın vakıf üniversitesine gitmesi durumunda çifte maaş aldığını, burada bir eşitlik olduğunu belirterek, “Ama önergeyle kamudan emekli olan bir öğretim üyesi tekrar üniversitesine döndüğünde tek maaş alacak, kamudan emekli olan bir milletvekili tekrar kamuya döndüğünde iki maaş alacak” açıklamasını yaptı.

Tasarıya eklenen maddelerle Kapadokya Üniversitesi, Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi ile Ostim Teknik Üniversitesi kuruldu.

Zihni Erdem/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde