Vekiller test etti: Siirtte siren duyulmuyor

Vekiller test etti: Siirtte siren duyulmuyor

Milletvekilleri, 6 kişinin yaşamını yitirdiği Siirt Botan Çayı'ndaki ani su yükselmesinden önce uyarı veren sirenin, piknik alanına 100 metre değil, 3.5 kilometre uzaklıkta olduğunu ve duyulmadığını söylediler.

Vekiller test etti: Siirtte siren duyulmuyor
16px
24px
27.08.2014 15:37
ABONE OLgoogle
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile birlikte yaptıkları açıklamada, 6 kişinin yaşamını yitirdiği Siirt Botan Çayı'ndaki ani su yükselmesinden önce uyarı veren sirenin, piknik alanına 100 metre değil, 3.5 kilometre uzaklıkta olduğunu ve duyulmadığını söylediler.

TBMM'de konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen CHP'li milletvekillerinden ilk olarak Ağbaba, dünyanın hiçbir yerinde Türkiye'deki gibi ölümlerin yaşanmadığını ifade ederek, bu ölümlerin nedeninin sorumluların cezalandırılmaması olduğunu söyledi. Demokratik ülkelerde bu tür olaylar karşısında hükümetlerin istifa edeceğini dile getiren Ağbaba, "Biz Başbakan'a 'istifa et, hükümet düşsün' demiyoruz. Herhalde faturayı orada görev yapan bekçiye kesecekler. Konunun takipçisi olacağız" dedi. 

Daha sonra bölgedeki incelemeler hakkında bilgi veren Özel ise, "100 metre mesafede siren olduğu, çaldığında bazılarının duymadığı, bazılarının duyarsız kaldığı" şeklindeki haberler üzerine önlemlerin yetersiz olduğunu düşündüklerini söyledi.

Olayın tanıklarıyla konuştuklarında durumun böyle olmadığını ve sirenin mesafesinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından servis edildiğini duyduklarını anlatan Özel, "Siren sesi bölgede kullanılacak en son uyarı sistemi. Siirt halkı, 'burada askeri araçlar, polis araçları her zaman siren çalar. Biz bir tek siren sesinden irkilmeyiz, rahatsız olmayız diyor" dedi.
Barajdaki sirenin piknik alanına 3.5 kilometre uzaklıkta olduğunu ve 600 metreden itibaren duyulmadığını anlatan Özel, kamera kaydına aldığı görüntüleri izletti.

Ölümlerin olduğu yerde su sesinden başka bir ses duyulmadığını dile getiren Özel, "Bakanın ve Limak'ın söylediği her şey yalandır" diyerek gelişmiş ülkelerde baraj kapakları açılmadan önce helikopterle havadan kontrol de yapıldığına hatırlatarak, "Soma'da olduğu gibi siyaset-sermaye ilişkisinin canlara bedel ödettiğini duyduk" dedi.

Özel, yaptıkları temaslar sonucunda Siirt AFAD'ın da olay sonrası çok yetersiz kaldığını öğrendiklerini belirterek, AFAD'ın tek bir botla geldiği ve ekipmanlarının çok yetersiz olduğu bilgisi verildiğini söyledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde