Ve düşüş başladı! ADSL ilk kez abone kaybetti

Ve düşüş başladı! ADSL ilk kez abone kaybetti

Türkiye’ye geldiğinden bu yana yükselen ADSL ilk kez 2012’nin ikinci çeyreğinde abone kaybetti

Ve düşüş başladı! ADSL ilk kez abone kaybetti
16px
24px
03.09.2012 05:30
ABONE OLgoogle

Mobil internet kullanımı ve fiber yatırımlar, ADSL abonelerinin sayısını düşürdü. BTK verilerine göre fiber ve kablo genişbandın da etkisi ile birlikte TTNet’in pazar payındaki gerileme devam ederek yüzde 76.3 seviyelerine indi.

Türkiye’ye geldiğinden bu yana gümbür gümbür yükselen ADSL ilk kez 2012’nin ikinci çeyreğinde abone kaybetti.

ADSL abone sayısı 6 milyon 736 bine ulaştıktan sonra ilk kez inişe geçti ve yüzde 1.4’lük düşüş kaydetti. Bu da yaklaşık 100 bin kişiye denk geliyor. Buradaki azalışın en önemli nedeni fiber alanındaki yatırımlardan kaynaklanıyor. Fiber kullanımı yıllık yüzde 147 arttı ve buradaki abone sayısı 470 bini geçti. Ayrıca bilgisayar ve cepten mobil internet kullanımının da artması ADSL kullanımını düşüren etkenler arasında yer alıyor.

Halen TTNet, ADSL pazarının yüzde 82.9’una hâkim, en yakın rakibi Superonline ise yüzde 8 bile değil. Penetrasyon bakımından ele alındığında Türkiye’nin genel durumu hiç de parlak değil. Avrupa’nın sonuncusuyuz. Karasal hatların genişbant penetrasyonunda yüzde 10’u ancak geçiyoruz. Bu alanda birinci İsviçre yüzde 40’a yakın. Sabit - mobilbant birlikte penetrasyonda Meksika’yı geride bırakmayı başarmışız, ama bizim toplam penetrasyonumuz 24.6 iken birinci Kore’nin yüzde 136.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2012’nin ikinci çeyreğine ilişkin Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri Raporu’na göre haziran sonu itibarıyla genişbant internet abonesi sayısı 18.38 milyonu geçti.

Türkiye internet aboneliğinde 2012’nin ikinci çeyreğinde, bir önceki 3 aylık döneme göre yüzde 10.2 artış gerçekleşti. Fiber, kablo ve özellikle mobil internet abonelerinin artmasıyla birlikte internet abone sayılarındaki genel artış eğilimi de devam etti. Toplam internet abone sayılarının yıllık büyüme oranı ise yüzde 65.9 oldu.

Alternatif sabit genişbant işletmecilerinin pazar payı 2012 ikinci çeyrek itibarıyla yüzde 10.2 olurken, fiber ve kablo genişbandın da etkisi ile birlikte TTNet’in pazar payındaki gerileme devam ederek yüzde 76.3 seviyelerine indi. Kablo internet hizmeti sunan işletmecilerin pazar payı yüzde 6.3 olurken, fiberin pazar payı yüzde 6.1 olarak hesaplandı.

Şehriban Kıraç/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde