Ve ABD'li savcılar Trump'a karşı harekete geçti: Gerekçesi sarsıcı...

Ve ABD'li savcılar Trump'a karşı harekete geçti: Gerekçesi sarsıcı...

Washington Bölge savcısı ABD Başkanı Donald Trump'a kişisel ve toplum çıkarlarını birbirinden ayıramadığı, yabancı hükümetlerden para aldığı gerekçesiyle dava açtı...

Ve ABD'li savcılar Trump'a karşı harekete geçti: Gerekçesi sarsıcı...
16px
24px
13.06.2017 07:54
ABONE OLgoogle

Washington Bölge savcısı ABD Başkanı Donald Trump'a kişisel ve toplum çıkarlarını birbirinden ayıramadığı, yabancı hükümetlerden para aldığı ve kanundaki yolsuzluk karşıtı hükümleri ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı.

Reuters'ın haberine göre Washington başsavcısı Karl A. Racine ve Maryland eyaleti başsavcısı Brian E. Frosh, kişisel ve toplum çıkarlarını birbirinden ayıramadığı, yabancı hükümetlerden para aldığı ve kanundaki yolsuzluk karşıtı hükümleri ihlal ettiği gerekçesiyle Trump'a dava açtı. 

ABD tarihinde bir başkana yönelik açılması bakımında türünün ilk örneği olan dava, Trump başkan olduktan sonra şirketinin sahibi olarak kalması konusuna odaklanıyor, örnek olarak Beyaz Saray yakınlarında bulunan Trump International Hotel sunuluyor. 

Başsavcılar, bölgeye yakın diğer konaklama yerlerine göre söz konusu otelin yabancılar da dahil müşteri çektiğini ve Trump'ın şirketine, kontratın seçilmiş bir yetkiliye yasakladığı üzere otel binasını kiralamaya izin verilmemesi gerektiğini söyledi. 

Öte yandan, Trump'ın yabancı hükümetlerin ABD Başkanı'nın iş dünyasındaki çıkarına hizmet edecek teşvikler sunacağı bir durum yarattığı savunuluyor.

BİR DARBE DE YÜKSEK MAHKEMEDEN

ABD'de Yüksek Mahkeme, Donald Trump'ın çoğu Müslüman altı ülke için getirdiği yasağın iki federal temyiz mahkemesi tarafından reddedilmesini uygun buldu.

BBC Türkçe'nin haberine göre Trump Ocak ayında söz konusu kararnameyi imzalamıştı. Yasak Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ile Yemen vatandaşlarını kapsıyordu.

Ancak kararname, ayrımcı olduğu gerekçesiyle federal temyiz mahkemeleri tarafından reddedildi.

Beyaz Saray ise Haziran ayında, yasağın yeniden yürürlüğe girmesi için ABD Yüksek Mahkemesi'ne iki acil başvuru yaptı.

Yüksek Mahkeme ise federal temyiz mahkemelerinin kararını uygun buldu.

Trump, kararnamesiyle ayrıca, ABD'nin göçmen programını da 120 gün boyunca askıya almış ve Suriye vatandaşlarının ülkeye girişini 'süresiz' durdurmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde