Vatandaştan çaldılar Torunlar'a verdiler

Vatandaştan çaldılar Torunlar'a verdiler

Ali Sami Yen Stadyumu’nun bulunduğu arazide, 2008 yılında rezidans projesinin önünü açacak bir imar değişikliği yapıldı.

Vatandaştan çaldılar Torunlar'a verdiler
16px
24px
14.09.2014 10:18
ABONE OLgoogle
Ali Sami Yen Stadyumu’nun bulunduğu arazide, 2008 yılında rezidans projesinin önünü açacak bir imar değişikliği yapıldı. Hemen ardından arazi TOKİ tarafından ihaleye çıkarıldı, bölgede devasa rezidanslar ortaya çıktı

Şişli’de 10 işçiye mezar olan Torunlar GYO’ya ait Torun Center’ın inşa edildiği Ali Sami Yen arazisi için 2008’de imar değişikliği yapıldığı ortaya çıktı. Vatandaşa ait binalarda “Yapı yoğunluğu” gerekçesiyle kat hakkı kısıtlandı. Böylece yapılacak rezidansların kat hakkı arttırıldı. Değişikliğin ardından Ali Sami Yen arazisi TOKİ tarafından ihaleye çıkarıldı.

YURTTAŞTAN ALIP REZİDANSA VERDİLER

Gökdelenlerin büyük artış gösterdiği Şişli’de, imar planının rezidansların yapımını kolaylaştırmak için değiştirildiği ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılından itibaren Şişli’nin çeşitli bölgelerini kapsayan 1/5000 ölçekli imar planları hazırlandı. Planlar Şişli Belediyesi’nde de kabul edildi. Yapılan değişikliğe göre rezidansların yoğun olduğu bölgelerde yurttaşların binalarında kat hakkı düşürüldü. İmar planıyla azaltılan yapı yoğunluğu rezidansların imar izni almasını kolaylaştırdı. Bu değişikliklerden biri de Ali Sami Yen stadyumunun arazisini kapsayan Merkez Mahallesi İmar Planı oldu. 

BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ŞAHİT

2008’in Şubat ayında yapılan değişikliğin ardından TOKİ araziyi ihaleye açtı.
2009-2014 yılları arasında Şişli Belediye Meclis üyeliği yapan Dursun Çaltı, vatandaşın kat hakkının nasıl engellendiğini Aydınlık’a anlattı. Bir bölgenin planının altyapısına göre hazırlandığını belirten Çaltı şunları söyledi:

“İmar planlarında hiç yokken birdenbire devasa rezidanslar yükseldi. Mesela Bomonti’de 7 katlı evlerin olduğu yere 150 metrelik binalar yapıldı. Bu beton yoğunluğunun artması demek. Buna karşılık ne yapıyorlar? O bölgede 1 kilometre uzunluğunda Sıracevizler Caddesi var. Burada normalde kat izni 7’dir. Bomonti’de meydana gelen yoğunluğu dengelemek için planda 7 katlı yerleri 5 kata düşürmüşler. Eskiyen binalarını yeniden yapmak isteyenler artık, 7 katlı olan binalarını 5 kat inşa edebiliyor. Bir anlamda onların mülkiyet hakları, rezidans sahiplerine aktarılmış oluyor.”

Ali Sami Yen Stadyumu’nun arazisini de kapsayan Merkez Mahallesi İmar Planı’nın 2008 yılında onaylandığını belirten Çaltı “Dönemin CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile 5 Şubat 2008’de bu plan değişikliğini protesto ettik. Ardından arazi ihaleye çıktı” dedi.

MAHKEME KARARLARINI ETKİLİYOR

Şişli’de çalışan bir mimar ise Aydınlık’a şu bilgiyi verdi: “Şişli Büyükdere Caddesi’ne ne kadar yüksek bina yapıldıysa, eski binaların katları 2’şer 3’er kat indirildi. Herhangi bir vatandaş rezidans projesini ‘Burada yoğunluk arttırıcı plan yapıldı’ diye şikayet edebilir. Bölge İdare Mahkemeleri en çok, yoğunluğu arttıran planları iptal ediyor. Bunu engellemek için de diğer binaların katlarını çalarak bu yüksek binalara verdiler. Önce başkalarının mallarını çaldılar, şimdi de canlarını...”

Irmak Mete/Aydınlık
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde