Vatandaşa ilave vergi GSM şirketlerine 5 Milyarlık af

Vatandaşa ilave vergi GSM şirketlerine 5 Milyarlık af

Torba tasarıya eklenen bir madde ile GSM şirketlerinin ödenmeyen borçları ve gelecek döneme ait cezaları siliniyor. Milletvekilleri devletin vazgeçeceği alacağın 5 milyar lirayı bulabileceğine dikkat çekti

Vatandaşa ilave vergi GSM şirketlerine 5 Milyarlık af
16px
24px
11.10.2017 07:37
ABONE OLgoogle

Vatandaşa adeta vergi yağdıran, tütün üreticisini hapse atmayı öngören torba tasarının içinden cep telefonu ve internet hizmeti sunan 3 büyük GSM şirketinin toplamda 5 milyar lirayı bulan borcunun silinmesine ilişkin sürpriz bir madde de çıktı.

Torba tasarının maddeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. GSM şirketleriyle ilgili birinci madde hakkında açıklama yapan Hazine bürokratları devletin Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell'in oluşturduğu 3 GSM şirketinden 2013 yılına kadar olan dönem için 320 milyon lira ödenmemiş anapara alacağı olduğunu bildirdi.

AĞBAL: ANAPARAYI ALACAĞIZ

Ödenmeyen borçlar için devletin 1 milyar 35 milyon lira da ceza alacağı olduğunu belirten bürokratlar, anaparanın 322 milyon, cezanın da 378 milyon lira birikmiş faiz alacağı olduğunu, kesinleşmiş toplam alacağın 2 milyar 80 milyon liraya ulaştığını bildirdi. Bürokratlar, düzenlemeyle kesinleşmiş ve 2013 sonrası dönem için devam eden davaların bitirileceğini belirtirken, gelecek dönem alacağıyla ilgili bilgi vermedi.

Ancak milletvekilleri, bu alacakla birlikte borcun 5 milyar liraya ulaşacağı hesabını yaptılar. Hazine bürokratlarının, verdiği bilgiye göre gelecek dönem tahmini alacaklar da dikkate alındığında yaklaşık 5 milyar liralık kamu alacağına karşılık GSM şirketlerinden yaklaşık 1 milyar lira tahsil edilmiş olacağı ifade edildi. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise 5 milyar liralık kesinleşmiş bir alacak olmadığını, anaparanın tahsilatından vazgeçmediklerini söyledi.



MATBAA GİBİ PARA BASIYORLAR

GSM şirketlerine yönelik af maddesi CHP ve MHP'de büyük tepkiye yol açtı. MHP'li Mustafa Kalaycı, “Bir yandan vatandaşa zulme varan vergi artışları yapacaksın, sonra matbaa gibi para basan 3 firmanın alacaklarını sileceksin. Bu olmaz. MHP olarak bu düzenlemeyi yanlış buluyoruz, torbadan çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

CHP'li Aykut Erdoğdu ise “3 tane yerli ve milli olmayan şirketin 4-5 milyar lira borcunu torbayla siliyorsunuz. Adamın evinin önündeki Şahin arabasının vergisini artırdın, çalışana vergi getirdin, tütün üreticisinin belini kırıyorsun, ama 3 yabancı şirkete 5 milyar lira kaynak aktarıyorsunuz” dedi.  (Erdoğan Süzer/Sözcü)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde