Varlıkları 1 milyar doları aşıyordu, icradan satıldı..

Varlıkları 1 milyar doları aşıyordu, icradan satıldı..

Antalya'da varlıkları 1 milyar doları aşan ve bir dönem Türkiye'nin en büyükleri arasındayken iflasına karar verilen Ataç Grubu bünyesindeki Anteks'in Altınova ve OSB'deki iki fabrikası ipotek nedeniyle icradan satıldı.

Varlıkları 1 milyar doları aşıyordu, icradan satıldı..
16px
24px
04.04.2017 13:23
ABONE OLgoogle

Antalya'da varlıkları 1 milyar doları aşan ve bir dönem Türkiye'nin en büyükleri arasındayken iflasına karar verilen Ataç Grubu bünyesindeki Anteks'in Altınova ve OSB'deki iki fabrikası ipotek nedeniyle icradan satıldı. OSB'deki dokuma fabrikası da aynı şekilde satışa çıkarıldı. Son fabrika da ipotekli olduğu banka borçları için satıldıktan sonra varlıkları tükenecek şirketin 22 milyon TL alacağı bulunan işçilere hiç para kalmayacak.

Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş. ile Anteks Antalya Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1960 yılında Hikmet Ataman ve Hüseyin Çalık tarafından kuruldu. Daha sonra Ataç Grubu altında toplanan iki şirket bünyesinde iplik, boya ve dokuma fabrikaları, enerji firması, özel okul ve otelleri barındırıyordu. Ataç İnşaat, 2011'de cirosunu en çok artıran Türkiye'nin üçüncü şirketi seçildi ve çoğu kez de Türkiye'nin en büyük ilk 500 şirketi arasında yer aldı. Anteks ise Armani, Lacoste, Versace gibi dünya devlerine yönelik üretimler yapıyordu.

Ataç İnşaat, Kemer Resort'u kaç milyon dolara sattı?

ÇÖKÜŞ 2011'DE BAŞLADI

Grubun çöküşü, 2011'de yapılan halka arzla başladı. Batış sürecine giren grubun kurtarılması amacıyla anlaşma yapılan fon şirketinin oluşturduğu yeni yönetim kurulu da Ataç ve Anteks için iflas erteleme istedi. Birçok alacaklı ise şirketin iflası için başvurdu. Antalya 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen iflasın ertelenmesine ilişkin davanın karar duruşmasında mahkeme, her iki şirketin de iflasına karar verdi. Bu kararla yönetim düşerken, şirketlerin tüm mal varlıklarına da el konuldu ve iflas dosyaları açıldı.

Anteks ve Ataç İnşaat için mahkemeden flaş karar

ALTINOVA'DAKİ FABRİKA SATILDI

İflas kararının ardından Antalya 6'ncı İcra Dairesi'nce gruba ait Altınova'da bulunan iplik fabrikası ve tarımsal alan ile Organize Sanayi Bölgesi'ndeki iki adet dokuma-terbiye ve iplik fabrikaları için 8 Eylül 2016 günü için satış ilanı verildi. Altınova'daki 52 dönümlük fabrika ve tarım alanı için 32 milyon 731 bin TL muhammen bedel üzerinden çıkılan ihalede Yapı Kredi Bankası'na yaklaşık yarı fiyatı 18 milyon 50 bin lira bedele satıldı.

Ataç'ta 49 milyon TL'lik sahte imza skandalı  

OSB'DEKİ İPLİK FABRİKASI DA SATILDI

Grubun OSB'de 78 dönümlük alandaki fabrikası için 28 milyon 83 bin TL, OSB'de 116 dönümlük fabrika için de 52 milyon 778 bin TL muhammen satış bedeli belirlenerek aynı tarihlerde ihaleye çıkıldı. Ancak ilk ihalede satış işlemi gerçekleşmeyen bu iki fabrikadan 78 dönümlük iplik fabrikası 28 milyon 83 bin TL muhammen bedel üzerinden çıkılan ihalede yaklaşık yarı bedeli 14 milyon 109 bin TL'ye Hacı Halil Çoban tarafından satın alındı. 

Baykal'ın damadına çifte darbe: Önce iflas etti, şimdi ise...

DOKUMA FABRİKASI DA SATILIYOR

Anteks'in üç fabrikasından sonuncusu olan Antalya OSB'deki 116 dönümlük dokuma fabrikası da 52 milyon 778 bin TL muhammen bedel üzerinden Antalya 6'ncı İcra Dairesi'nce 7 Nisan günü yeniden ihaleyle satışa çıkıyor. İpotekli banka borcu karşılığında yapılacak bu satıştan elde edilecek gelir banka borcuna ödenecek. 

BORÇ TOPLAMI 330 MİLYON TL

Grubun ortaklarından Çalık ailesinin avukatlığını yürüten Arif Karabağ, İcra İflas Müdürlüğü'ne Anteks'in iflas dosyasına alacaklılar tarafından toplam 330 milyon TL'lik borç kaydı yaptırıldığını söyledi. Anteks'in Altınova ve OSB'deki iplik fabrikasının satıldığını ve bu ihalelerin kesinleştiğini belirten Arif Karabağ, "Üçüncü fabrikanın ihalesi de mart ayında yapılacak.

Böylece Anteks'in ipotekli mal varlıkları iflas dışı olduğundan tamamı satılmış olacak. İflas dosyası içine giren paralar olduğu takdirde ki, hiçbir satıştan sonra iflas dosyasına para kalması mümkün değil, dolayısıyla Anteks'in çalışanları, işçileri, tedarikçiler hiç kimsenin bu dosyalardan para alması sözkonusu değil. Anteks'in OSB'deki son fabrikası da satıldıktan sonra artık satılacak hiçbir mal varlığı kalmamış olacak. Dolayısıyla işçiler mağdur olacak. Fabrikalar ipotekli ve fabrikaların satışından da para gelmeyeceği için işçiler ve tüm alacaklı firmalar hiç para alamayacak" dedi.

Karabağ, ANTEKS'in işçilerine olan borç toplamının da 22 milyon TL civarında olduğunu açıkladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde