Varlık Barışı’nda yatırımcıya vergi müjdesi

Varlık Barışı’nda yatırımcıya vergi müjdesi

1 hafta içinde çalışmaları bitmesi beklenen Varlık Barışı’nda yatırımcıya vergi müjdesi geldi

Varlık Barışı’nda yatırımcıya vergi müjdesi
16px
24px
22.04.2013 08:47
ABONE OLgoogle

1 hafta içinde çalışmaları bitmesi beklenen Varlık Barışı’nda yatırımcıya vergi müjdesi geldi. Parasını yatırım amaçlı getirenlere vergi muafiyeti tanınacak

Türklerin yurtdışında bulunan yaklaşık 130 milyar dolar tutarındaki para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer varlıklarını Türkiye ekonomisine kazandıracak Varlık Barışı’nda uygulanacak vergiyle ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı.

Maliye Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Varlık Barışı için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Taslağın önümüzdeki günlerde hazır olması beklenirken, birkaç formül üzerinde duruluyor.

Yüzde 2 alınmıştı

Bu formüllerden birine göre parasını Türkiye’ye yatırım amaçlı getirenlere vergi muafiyeti tanınacak. Ülkeye tasarruf amacıyla getirilen paradan yüzde 2 civarında vergi alınması öngörülüyor.

Daha önceki uygulamaya zemin oluşturulan ve 2008’deki 5811 sayılı kanun ile yurt içi varlıklar için yüzde 5, yurtdışı varlıklar için yüzde 2 vergi alınmıştı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı düzenlemesini TBMM kapanmadan yetiştirebileceklerini belirterek, çalışmaları bir haftaya tamamlayacaklarını söylemişti. TBMM İç Tüzüğü’ne göre Meclis 1 Temmuz itibarıyla tatile giriyor.

Sözünden cayan ülkeler var çok dikkatli olmalıyız

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında bu kez görüş ayrılıklarının oluştuğunu belirterek, “Özellikle büyük ekonomilerle ilgili bir miktar yönsüzlük var, daha önceki toplantılarda verilen kararların, ortak duruşların dahi bu toplantılarda biraz gevşediğini gördüm. Bu da bir miktar kaygı verici bizim için. 2013 yılı belirsizliklerin çok olacağı bir yıl olacak” dedi.

Babacan, Washington’da gerçekleştirilen toplantılarda geleceğe dönük bir güvenin ortaya çıkmadığını da ifade ederek, “Bu nedenle bizim de Türkiye olarak çok çok dikkatli gitmemiz gerekecek önümüzdeki dönemde, farklı senaryolara hazır olmamız gerekecek. Her ne kadar finans sektöründe, dünya ekonomisinde birden bire olağanüstü çöküş ihtimali azaldıysa da orta ve uzun vade için krizden nasıl çıkılacağıyla ilgili henüz somut, elle tutulur sonuç yok” diye konuştu.

Yüzleri güldürdük

G20 ve IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında katıldığı görüşmelerde bankacılıkla ilgili birçok değerlendirme yaptıklarını belirten Babacan, AB’de daha ortak bir bankacılık düzenleme ve denetleme çerçevesine ihtiyaç olduğunun konuşulduğunu anlattı.

Ali Babacan, şöyle devam etti: “Diğer ülkelerde görülen şartlar değişti, sözümden cayıyorum gibi ekonomi yönetimine biz alışık değiliz. Biz 10 yıldır hükümet olarak Türkiye ekonomisini böyle yönetmedik. Belki de onun için de farklılaştık, çok şükür Türkiye artık takdir topluyor, başka ülkeler için örnek gösteriliyor. Türkiye’deki ortam ve sonuçlar da bu nedenle çok şükür farklı.”

Dünya Bankası ve IMF’nin Türkiye’yi yere göğe sığdıramadığını söyleyen Babacan, “Türkiye denilince hepsinin gözlerinin içi gülüyor” dedi.

Avrupa’daki para emniyette değil

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Varlık Barışı’nın sadece yurtdışına yönelik olacağını belirterek, “Artık Avrupa’da olsun vergi cennetlerinde olsun tutulan para eskisi kadar emniyette değil. Türkiye’nin göreceli cazibesi de 2009’a göre 2013’te daha fazla artmış durumda. Dolayısıyla bizim beklentimiz böyle bir kapı açtığımızda yine bir miktar daha Türkiye’ye giriş olacaktır diye tahmin ediyoruz” dedi.

Babacan, 2009’daki varlık barışında genel finansal şartların bugüne göre çok daha sıkıntılı olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Avrupa’da sıkıntı devam ederken bu vergi cenneti diye bildiğimiz pek çok yerde artık işler açığa dökülürken, biliyorsunuz geçen vergi cennetlerindeki trilyonlarca dolar mevduat bir anda ortaya dökülüverdi, sızdırıldı. Ama Türkiye’nin itibarı, bankacılık sisteminin gücü, Türkiye’ye getirilen paraların sağlayacağı getiri yani 2013’e geldiğimizde çok çok farklı noktadayız.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde