Van’da 18 asker tutuklandı

Van’da 18 asker tutuklandı

3 yıl önce 2 PKK’li ile 1 sivilin öldürülmesine ilişkin yargılama sürüyor

Van’da 18 asker tutuklandı
16px
24px
23.05.2012 09:12
ABONE OLgoogle

Çaldıran ilçesinde 3 yıl önce 2 PKK’li ile 1 sivilin öldürülmesi olayı ile ilgili yargılanan dönemin Van İl Jandarma Alay komutanı, 3 muvazzaf asker ile 14 uzman çavuş tutuklandı.

Çaldıran’a bağlı Buğullukaynak Köyü yakınlarında 7 Ekim 2009’da 2 PKK’lı ile 1 sivilin öldürülmesi olayı ile ilgili bir askerin gönderdiği mektupla harekete geçen Van Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda dönemin Van Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Vecihi Halil İyigün, dönemin Jandarma Özel Harekat Tabur komutan yardımcısı Binbaşı Hakan Başaklıgil ile Üstteğmen Muhlis Çolak “Kasten adam öldürmek” suçlamasıyla gözaltına alındı. Cuma günü soruşturmanın yürütüldüğü Erciş Cumhuriyet Savcılığı’na ifade veren İyigün, Başaklıgil ile Çolak sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

Operasyona katıldıkları belirtilen bir astsubay ile 14 uzman çavuş ise dün savcılığa ifade verdi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Astsubay Başçavuş Kabil Tanyeli, Jandarma Uzman Çavuş Özel Harekat B timinde görevli İsmail Taşdemir, Hasan Kaya , Ünal Demirbaş, Hasan Emir, Mustafa Küpeli, Abdülkadir Karaca, Abdülmütalip Ateş, Mustafa Perpil, Mehmet Kocabuğa, Hamza Çelik, Hüseyin Güzel, Mevlüt Mete, Özgenç Soylu da tutuklandı.

Askerler cezaevinde

Tutuklanan askerler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra cezaevine gönderildi.

 Cumhuriyet savcılığının soruşturmayı derinleştirmesine operasyona katılan bir askerin gönderdiği ihbar mektubu oldu.

İhbar mektubu...

İsmi açıklanmayan askerin gönderdiği mektupta, şu ifadelere yer verildi: “... Köyden 2 kilometre uzaklıkta onları kıstırdık. Çaldıran Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yıldırım, teslim olma çağrısı yaptı. Onlar da ellerini başının üzerine koyarak teslim oldu. Yere yatırdık ve Albay Vecihi Halil İyigün’ün gelmesini bekledik. İyigün olay yerine geldikten sonra yanında gelen Jandarma Özel Timleri’ne infaz emri verdi. 50 metre uzaktan uzun namlulu silahlarla üç kişi öldürüldü. İyigün, teröristlerin öldürmesini bize şöyle açıkladı: Bu dağlar bizden sorulur. Sizi tebrik ediyorum, bu teröristler çok ocaklar söndürdü, çok can yaktı.”

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde