Valilere zeytinliklere kıyım yetkisi

Valilere zeytinliklere kıyım yetkisi

Hükümetin hazırladığı Üretim Reformu tasarısı zeytin ağaçlarının kesilip yerine fabrika yapılması konusunda valilere padişah yetkisi vermeye hazırlanıyor

Valilere zeytinliklere kıyım yetkisi
16px
24px
23.05.2017 04:59
ABONE OLgoogle

Hükümet, milyonlarca ailenin geçimini sağladığı zeytin ağaçlarının kesilmesinin önünü açacak yeni bir tasarı hazırladı. Üretim Reformu adı altında kamuoyuna sunulan tasarıyla, zeytin ağaçlarının kesilip yerine fabrika yapılması konusunda il valilerine adeta padişah yetkisi verildi.

Tasarının 4'üncü maddesine göre valiler, hem fabrika yapımı için zeytinliklerin kesilip kesilmeyeceğine karar veren kurula başkanlık edecek hem de bu kurulun verdiği kararı izne bağlayan Tarım Bakanlığı adına onay yetkisini kullanacak.

Dolayısıyla tasarının yasalaşması halinde valiler, kurul başkanı sıfatıyla bir bölgedeki değerli zeytin ağaçlarının kesilip yerine fabrika kurulmasına karar verirken, vali sıfatıyla bu kurulun verdiği kararı onaylayacak.

3 KİLOMETRE SINIRI BİTİYOR

Mevcut yasaya göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç olmak üzere zeytinliklerin gelişmesine engel olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamıyor ve işletilemiyor. Tasarıyla, ‘zeytinyağı fabrikası hariç' ifadesi kaldırılarak zeytinlik alanlara 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası dışında her türlü fabrikanın kurulmasının önü açılıyor.

Ayrıca tasarıya yeni eklenen bir maddeyle 3 kilometre koşulu da kaldırılarak, zeytinliklerin kurul kararı ve Tarım Bakanlığı'nın izniyle kesilip, direkt zeytinlik bölgenin içine fabrika kurulmasına imkan sağlanıyor.

Kolin Şirketler Grubu'nun Soma Kolin Termik Santrali'ne kömür temin etmek için Yırcalı'daki 6000 zeytin ağacının 400'ü kesilmişti. Karar köylülerin protestoları ile karşılaşmıştı.

Kolin Şirketler Grubu'nun Soma Kolin Termik Santrali'ne kömür temin etmek için Yırcalı'daki 6000 zeytin ağacının 400'ü kesilmişti. Karar köylülerin protestoları ile karşılaşmıştı.

İŞTE O MADDE

Tasarıya göre, alternatif alan bulunamaması ve vali başkanlığında oluşturulan kurulun uygun görmesi şartıyla, bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarda yatırım yapılmasına Tarım Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. Tarım Bakanlığı, izin yetkisini gerektiğinde valiliklere devredilebilecek.

KURUL VALİYE BAĞLI OLACAK

Zeytinlik alana fabrika yapılıp yapılmayacağına karar veren vali başkanlığındaki kurulda Sanayi, Çevre, Tarım, Maliye ve Orman bakanlıklarının o ildeki temsilcisi ile ziraat fakültesi, ziraat odaları ve Tarım Bakanlığı'na bağlı araştırma enstitüsü temsilcilerinden oluşan 9 üye yer alacak.

Kurul, 5 üyenin oy çokluğuyla karar alacak. İllerde zaten valilere bağlı çalışan bakanlık temsilcilerinin kurul üyesi olarak valinin verdiği oyun aleyhinde oy kullanamayacağı, dolayısıyla valilerin kurulda fiilen tek söz sahibi olacağı ifade ediliyor. Kurulda zeytinliklerin kesilip yerine fabrika yapılması yönünde karar aldıran valilerin Tarım Bakanlığı'nın ‘izin' yetkisini de kullanabilmesi nedeniyle valilerin üzerinde ciddi bir siyasi baskı oluşmasından endişe ediliyor.

Erdoğan Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde