Vali’den kız ister gibi turistik tesisleri istedi

Vali’den kız ister gibi turistik tesisleri istedi

Green Park otellerinin patronu Adil Üstündağ, Sivas Valisi Davut Gül’den “Sizden kız ister gibi Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’ni istiyorum” diyerek kayak merkezine talip oldu. Vali Gül ise “İşletmesini verebiliriz” dedi.

Vali’den kız ister gibi turistik tesisleri istedi
16px
24px
28.09.2018 15:33
ABONE OLgoogle

Adil Üstündağ’ın talebi üzerine Vali Davut Gül ile isteğini tartıştıklarını belirten Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın “Adil Üstündağ’a Yıldız Dağı’nı karşılıksız verebiliriz. Biz kayak merkezini bu işi bilen profesyonel birilerinin çalıştırmasını istiyoruz”dedi.

TERMAL SAĞLIK TURIZMI ZIRVESI’NIN BASIN YEMEĞINE KATILDI

Sivas’ta düzenlenen 3.Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Zirvesi’ne 5 kıtadan 52 ülkeden 300’e yakın profesyonel delege ile basın mensupları katılıyor. Zirve öncesi Hilton Ganden Inn Sivas Hotel’de Vali, Belediye Başkanı, il yöneticileri yurtiçi ve yurtdışından gelen basın mensupları ile yemek yedi.

Yemekte konuşan Sivas Valisi Davut Gül son 100 yılda insanların yediği gıdaların sağlıklı olmadığını, sağlık için hareket etmediklerini ve kirli hava içinde yaşadıklarını söyledi. Vali Gül, kızkardeşinin Almanya seyahatinden heryerinde ağrılar içinde döndüğünü ve Çermik Kaplıcası’nda bir haftada sağlığına kavuştuğunu belirterek “Sivas insanlara şifa veren özelliklere sahiptir. Ayrıca Yıldız Dağı Kayak Merkezi bölgenin kış turizminde de önemli bir merkez olduğunu göstermektedir” dedi.

EŞİMİN AİLESİ SİVASLI, ONLARA MİNNET BORCUMU ÖDEYECEĞİM

Bunun üzerine söz alan Green Park Otelleri sahibi Adil Üstündağ, “Sizden bir kız ister gibi talepte bulunuyorum. Eşimin tarafı Sivaslıdır ve onlara minnet borcumu ödemek istiyorum. Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’ni istiyorum” dedi.

120 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Vali Gül, Yıldız Dağı için 120 milyon TL yatırım yaptıklarını belirterek “Bu konuyu değerlendirmemiz lazım” diyerek cevabı havada bıraktı.

Adil Üstündağ, gazetecilere “Daha başka şeyler isteyeceğim. İsteğim sadece Yıldız Dağı ile kalmayacak” dedi.
Yemek sonrası çıkışta ise Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın “Valiyle konştuk. Yıldız Dağı’nın Adil beye karşılıksız verebiliriz. Birilerinin orayı profesyonelce işletmesi gerekiyor. Adil bey Kartepe kayak merkezinde başarılı oldu. Belki Yıldız Dağı’nda da olabilir” dedi.



YILDIZ DAĞI KIŞ SPORLARI MERKEZI HAKKINDA

Yıldız Dağı, ilk kez 2006 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından ülke gündemine taşınmış, Türkiye’de iki bölgede Bitlis ve Sivas’ta dünyanın en güzel ve kolay ulaşılabilir kış turizmi merkezi kurma hedefi ortaya kondu. Bu hedef doğrultusunda Yıldız Dağı’nın kayak potansiyeli ve bölgenin kış turizmi açısından değerlendirilmesi amacıyla ilk fizibilite çalışmaları başlatılarak projelendirilmesi noktasında gayret gösterildi

2010 yılında Yıldız Dağı’nda turizm merkezi alanının belirlenmesine yönelik çalışmalar hız kazandı. Yıldız Dağı’nın kış sporları turizm merkezi ilan edilmesi yönünde Sivas Valiliği’nin teklifi, Bakanlar Kurulu’nca onaylanarak 26.07.2010 tarih ve 27653 sayılı resmi gazetede Yıldız Dağı, “Kış Sporları Turizm Merkezi” olarak resmen ilan edildi. 

2010 yılından itibaren bölgenin planlaması ile ilgili çeşitli teknik çalışmalar başlatılmıştır. Yıldız Dağı’nın kış sporları açısından geliştirilmesi amacıyla yapılması gereken imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt, çığ etüdü, halihazır harita ve imar planı yapımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2011’de İl Özel İdaresi’ne ödenek aktarılmış ve ihalesi yapılmıştır. Aynı yıl imar planlarına alt yapı teşkil ettiği için merkezin jeolojik etüt ihalesi de gerçekleştirildi. 1/25.000-1/5000-1/1000’lik imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığı Yüksek Kurulu kararı ile Bakanlık onayından çıktı.

Onaylanan imar planında 1 teleksi, 2 telesiyej oluşan 3 mekanik tesis, 100 yatak kapasiteli 1 adet turizm konaklama tesis alanı, 2 adet cafe restoran alanı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Cumhuriyet Üniversitesine tahsisli alan, park, spor, sağlık, ticaret, kayak evi, yönetim merkezi, dini tesis, güvenlik, teknik alt yapı, helikopter ve oto park alanları bulunuyor.

Ayrıca yaz aktiviteleri kapsamında futbol, basketbol, tenis oynanabilecek spor alanları bulunmaktadır. Rekreaktif faaliyetler içerisinde de trekking, dağ bisikleti, at binme, yamaç paraşütü, arkeolojik ve jeolojik gezi alanları, Yıldız Gölet’inde su sporları imkanı sunuluyor.

21 YILLIK RÜYA
Uzun yıllar yapılan gözlemler, sondajlar ve yazışmalar sonrası evrak üzerinde nihayete eren Yıldız Dağı serüveni, 920 dönüm alan kamulaştırılarak “Sivas’ın Rüyası Gerçekleşiyor” sloganı ile inşaat aşamasına geçildi.


21 yıl önce başlayan Yıldız Dağı’nda kış sporları hayalinin en somut adımı 15 Eylül 2013 tarihinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Valisi merhum Zübeyir Kemelek, Sivas milletvekilleri Hilmi Bilgin, Ali Turan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, diğer il protokolü, Yakupoğlan ve bölge halkının katıldığı programla temel atma töreni gerçekleştirildi.

TESİS TAM KAPASİTE İLE HİZMET VERİYOR
Temel atma töreninin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ödeneklerinin yanında Sivas İl Özel İdaresi kaynakları marifetiyle olgunlaştırılan proje de hummalı bir çalışma içerisine girildi. Proje kapsamında teleski ve telesiyej çalışmaları ile bir geçici günübirlik tesis alanı tamamlandı. Diğer yandan Yakupoğlan Beldesi’nden kayak tesisinin kurulduğu bölgeye kadar olan kısımda da İl Özel İdaresi ekipleri yol yapım çalışması gerçekleştirdi. Bölgede enerji nakil hatları, trafo merkezi, su ve kanal gibi alt yapı çalışmaları da bitti. Günübirlik tesis ve konaklama tesisleri projesi de hazırlanarak yapım çalışmaları başladı, tüm tesis tam kapasite ile hizmet vermeye başladı.

KAR PÜSKÜRTME SİSTEMLERİ KURULUYOR
Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi kayak pistlerinin eğimi, yüksekliği, pistlerdeki kod farkı, pist çeşitliliği ve daha sonra açılabilecek pistleri, kar kalitesi ve karın kalış süresi ile ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden birisi olabilecek niteliktedir. Merkezin pist parametreleri Uluslararası Kayak Federasyonu’nun kayak pistleri parametrelerine uygunluk gösteriyor. Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezi büyük organizasyonlarının yapılabileceği teknik özelliklere sahiptir. Ayrıca merkezin gerektiği miktarda kar alamama ihtimaline karşı da kar püskürtme sistemleri de kuruluyor.

JEOTERMAL KAYNAKLAR BULUNUYOR
Yıldız Dağı’ndan güneye doğru Yıldız Irmağı boyunca gidildiğinde değişik sıcaklıklarda jeotermal kaynaklar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi Sıcak Çermik Kaplıcasıdır. Sivas, Dünyada kayak turizmi açısından en çok kabul gören termal tesis ile kayak keyfini bir arada yaşatan nadir yerlerden biridir. Dolayısıyla Yıldız Dağı-Sıcak Çermik bağlantısı ile hem kış turizmi hem de termal turizm gelişerek il ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağı görülüyor.

Yıldız Dağı Projesi içerisinde yer alacak olan Cumhuriyet Üniversitesi Yüksek İrtifa ve Spor Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi yüksekte kamp yaparak performanslarını artırmak isteyen çeşitli spor takımı ve kafilelerinin ağırlanabileceğini belirtiyor.

Sadece kış sporları ile değil yaz aktiviteleri ile de ön plana çıkması hedeflenen Yıldız Dağı eteğindeki Yıldız Gölü’nde dalış, botla gezinti, jet ski, olta balıkçılığı gibi su sporları yapılıyor.

Ayrıca yaz aktivitelerinin yaygınlaşması amacıyla da dağcılık, trekking, yamaç paraşütü, dağ bisikleti, kampçılık, atla gezinti ve çocuklara yönelik uçurtma faaliyetleri yapılıyor. Bölgede yaz aktiviteleri kapsamında seyir terasları, bungalov evler ve piknik alanları ile kamelyalar düşünülüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde