Vakıfbank'ta 60 milyon dolarlık vurgun!

Vakıfbank'ta 60 milyon dolarlık vurgun!

100 bin TL sermayeli şirket kurup Vakıfbank’tan 60 milyon $ kredi aldılar. Şirket battı, para buharlaştı. Krediye onay veren banka müdürü arandı; kuşkulu bir kazada öldüğü ortaya çıktı

Vakıfbank'ta 60 milyon dolarlık vurgun!
16px
24px
25.03.2011 05:47
ABONE OLgoogle

Ufuk Şanlı'nın haberi

Son yılların en ilginç banka vurgunu, BDDK’ya gelen bir ihbar mektubuyla ortaya çıktı. İddialara göre, İstanbul’da kurulan Kazak ortaklı 100 bin dolarlık bir şirket, Vakıfbank’ın Ankara şubesi aracılığıyla 60 milyon dolar kredi kullandı. Birkaç taksit sonrasında şirket de kredi de buharlaştı. Krediyi veren şube müdürü ise bir kazada öldü...

 BDDK’ya gelen bir ihbar mektubu, son yılların en esrarengiz vurgunlarından birini ortaya çıkardı. Ankara’da yankı uyandıran kredi olayı şöyle gelişti: Olayın kahramanı olan ELT Lojistik adlı şirket Ağustos 2007’de İstanbul’da, 100 bin TL’lik sermayeyle kuruldu. Ortakları, Engin Çolpan ile yabancı uyruklu Tatiana Filippova idi. Bu Kırgız bankacının durumu ilginç. Çünkü Kazakistan’daki Bank Turan Alem (BTA) adına Türkiye’de çok önemli bir pozisyondaydı. Şekerbank yönetim kurulu üyesiydi. BTA bir yıl önce Şekerbank’ın yüzde 34’ünü 425 milyon liraya satın alıp onu Türkiye’ye göndermişti.

Krediyi kolayca aldılar

İşte bu İstanbul şirketi, 3 ay sonra, Vakıflar Bankası Ankara Hava Kuvvetleri Şubesi’ne 60 milyon dolar kredi almak için başvurdu. Şube müdürü Ergin Celal Gökçe, ‘olur’ verdi ve dosyayı Genel Müdürlüğe gönderdi. Burada ilginç bir ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekiyor. Şube Müdürü, Vatansever Güçkuvvetleri Birliği adlı dernek çatışı altında ‘suç örgütü ‘ kuran kişilerle bağlantılı bir isimdi. Dinlenen telefonlarında, halen Ergenekon’la birleştirilen davada yargılanan Halit Bozdağ ile sık sık görüşüyordu. Ve Gökçe, iki yıl sonra Ankara’da kuşkulu biçimde öldü. Otomobili arızalanınca bir köprü üzerinde duran Gökçe’nin, boşluktan düşerek öldüğü polis kayıtlarına geçti.

Kazak bankasından teminat

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) gönderilen bir ihbar mektubu son yılların en gizemli bankacılık olaylarından birini yakın tarihte ortaya çıkardı. Vakıflar Bankasında çalışan bir personel tarafından kaleme alınan ihbar mektubunda son derece çarpıcı bilgi ve iddialara yer veriliyordu. Şirket, İstanbul, Ankara ve İzmir’de kapalı ve açık lojistik merkezleri inşa edeceğini ve bunun için 60 milyon dolara ihtiyacı olduğunu belirterek kredi istemişti. Ve bu hemen kabul edildi. Çünkü elinde Bank Turan Alem (BTA)’nin verdiği teminat mektubu vardı. Aralık 2007’de şirketin istediği 60 milyon dolarlık kredi Bahreyn şubesi üzerinden kullandırıldı. Yapılan anlaşmaya göre şirket her altı ayda bir faiz ödeyecek, anaparayı ise üçüncü yılın sonunda toplu olarak yatıracaktı.

Şirketin kuşkulu devri

İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Eylül 2008’de şirketin kurucu ortakları hisselerini İngiliz Virgin Adaları’nda kurulu Voreda Investment Limited ile Prestona Holding’e sattı. Bu durum banka yetkililerini kuşkulandırsa da şirket faiz ödemelerini zamanında yaptığı için herhangi bir tedbir alınmadı. İlk üç ödemesini zamanında yapan şirket Aralık 2009’daki dördüncü ödemesini yapamayınca ortalık karıştı.

Ve Kazak bankası battı

Zira o ana kadar sadece kredinin faizleri ödenmişti. Yani 60 milyon dolarlık anaparaya henüz sıra gelmemişti. Vakıflar Bankası yönetimi hemen Elt Lojistik’e teminat mektubu veren Bank Turan Âlem’e döndü ve alacağını tahsil etmek için harekete geçti. Ancak Kazak bankasına 2008’deki kriz sırasında devlet el koymuştu. Varlıkları borcu ödemeye yetmiyordu.

Girdap operasyonu ilişkisi

Kredi sürecinde aktif rol oynayan şube müdürü Ergin Celal Gökçe’nin olaylar patlak vermeden çok kısa bir süre önce 20 Eylül 2009’da hayatını kaybetmesi olayları daha da esrarengiz hale getirdi. Gökçe’nin adı Ankara Emniyet’i tarafından yürütülen ‘Girdap Operasyonu’ sırasında da gündeme gelmişti. Ankara’daki Vatansever Güçbirliği Hareketi’nin kilit ismi, uluslararası silah ticaretiyle uğraşan Halit Bozdağ ile Gökçe arasındaki telefon trafiği saptanmıştı. İkilinin gazetelere yansıyan görüşmelerinde yasal olmayan yollardan ‘kırmızı pasaport’ çıkarılması konusu ele alınıyordu.

BDDK inceleme başlattı

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in talimatıyla bu gizemli olayları araştırmaya başlayan bankalar yeminli murakıpları kısa bir süre sonra şaşırtıcı bilgilere ulaştı. Çünkü mektupta dile getirilen tüm iddialar doğruydu. BDDK uzmanları şimdi olayın derinlemesine soruşturulması için kapsamlı bir çalışma yürütüyor.

Kazak patron da aranıyor

1925 yılında kurulan Bank Turan Alem’in patronu 2009’a kadar milyarder işadamı Mukhtar Ablyazov’du. Çok hızlı büyüyen banka, küresel krizde sarsıldı ve uluslararası piyasalardan aldığı kredileri geriye ödeyemedi. Banka zor duruma düşünce Kazak hükümeti bankaya el koydu. Hemen ardından Londra Yüksek Mahkemesi Ablyazov’un kreditörlere karşı sorumluluklarını yerine getirmediğini gerekçe göstererek mal varlıklarını dondurdu ve pasaportuna el koydu. Kazak hükümeti de bankanın batmasında birinci derecede rolü olduğu gerekçesiyle ünlü işadamı hakkında tutuklama kararı çıkardı. Ablyazov, 2010’da İngiltere’den siyasi sığınma talebinde bulundu.

DÖNEMİN VAKIFBANK GENEL MÜDÜRÜ KARAMAN: Teminat güçlüydü, suiistimal yok

Dönemin Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Kahraman, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu verilen krediyle ilgili o dönemde reytingi ve itibarı en az Vakıfbank kadar kuvvetli olan Kazakistan bankasından, Bank Turan Alem’den teminat alındı. Bu banka Şekerbank’a da ortaktır. Vakıfbank’ın teamüllere göre, yurt dışındaki bankalara açtıkları limitler vardı. Bu çevrecede Turan Alem Bank’a da açmış olduğu limitler bunun çok üzerendedir. Turan Alem Bank gibi Türkiye’de bankası olan bir banka, Vakfılar’ın limitleri çerçevesinde krediye teminat vermiştir. Bu o tarihte büyük bir teminattı. Kredi, geri dönüşü en güçlü olan, bir teminat mektubu karşılığı verilmişti. 2008’deki Kazakistan krizi olmasaydı, bu kredi tartışılmazdı. Kredinin de bildiğim kadarıyla, yüzde 50’si tahsil edilmiş, garanti altına alınmıştır. Geri kalan bölümü ise bu bankaya devlet el koyduğu için, açıkta kalmıştır. Bankanın iki yıl sonra krizden böyle etkilenip devletin el koymasına konu olacağını tahmin etmek mümkün o zamandan değildir. Asla bankanın bilerek zarar altına sokulması söz konusu değildir, suiistimal yoktur.”

Gizemli şirketin kuruluş öyküsü

31 Ağustos 2007: Elt Lojistik İstanbul’da 100 bin lira sermaye ile kuruldu. Şirketin ana ortakları Türk vatandaşı Engin Çolpan ve Kırgız vatandaşı Tatiana Alekseevna Filippova oldu.

11 Eylül 2007: Şirketin genel müdürlüğüne Rus vatandaşı Pavel Okhotnikov atandı.

1 Mayıs 2008: Şirketin ortaklarından Engin Çolpan hisselerini Rus genel müdür Pavel Okhotnikov’a devretti.

2 Eylül 2008: Şirketin ana hissedarları Filippova ve Okhotnikov hisselerini vergi cenneti British Virgin Island’a kayıtlı Voreda Investment Limited ile Prestona Holding’e devretti.

20 Eylül 2009: Şirketin kredi almasına yardımcı olan Ergin Celal Gökçe yaşamanı yitirdi.

Aralık 2009: Elt Lojistik borçlarını ödeyemeyeceğini Vakıflar Bankasına bildirdi.

Elt Lojistik’in kurucu ortakları

TATİANA ŞİMDİ ŞEKERBANK'TA

Tatiana Alekseevna Filippova 1973 doğumlu. Kırgız Devlet Üniversitesinde “Muhasebe, Denetim ve Finansal Analiz” eğitimi aldı. Jerooy Gold, Demir-Kırgız Bank ve uluslararası denetim şirketi Ernst & Young da çalıştı. 2004-2006 arasında Demir-Kazak Bank’ta icra kurulu üyesi oldu 2006’da Kazakistan’ın büyük bankalarından Bank Turan Alem’e katıldı. 2007 yılında bankayı temsilen Şekerbank yönetim kuruluna atandı halen görevde.

ÇOLPAN EURAİSA'NIN YÖNETİCİSİ

Engin Çolpan İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu. 1985-2005 yılları arasında Alarko Grubunda yönetici olarak görev yaptı. 2006 yılında dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Eurasia Group’a yönetici olarak katıldı. Halen bu grupta yönetici olarak çalışıyor.

Cevap arayan önemli sorular

1- Ağustos 2007’de 100 bin lira sermaye ile kurulan bir şirkete sadece üç ay sonra hangi gerekçe ile sermayesinin 1000 katı kredi kullandırıldı?

2- Merkezi İstanbul’da olmasına karşın Elt Lojistik neden krediyi Ankara’daki üstelik sivillerin bile zorlukla girdiği- bir şubeden
talep etti?

3- Kredinin tahsis edilmesinde önemli rolü olan Ankara Hava Kuvvetleri Şubesi Müdürü Ergin Celal Gökçe’ye bu konuda askeri personelden baskı yapıldı mı?

4- Ergin Celal Gökçe’nin ölümü ile bahsi geçen şirket arasında nasıl bir ilişki var? Birileri şube müdürünü konuşmaması için susturmuş olabilir mi?

Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde