Vakıfbank’ın dış borç hamlesine iki Arap bankası aracılık etti: Tam 950 milyon dolar

Vakıfbank’ın dış borç hamlesine iki Arap bankası aracılık etti: Tam 950 milyon dolar

Vakıfbank, 16 ülkeden 33 bankanın katılımı ile toplam 950 milyon dolar sendikasyon kredisi aldı. Vakıfbank’ın yaptığı anlaşmaya iki Arap bankası aracılık etti.

Vakıfbank’ın dış borç hamlesine iki Arap bankası aracılık etti: Tam 950 milyon dolar
16px
24px
29.04.2020 13:08
ABONE OLgoogle

Korona virüsün ekonomiye etkilerinin azaltılması için açıklanan destek paketlerine kaynak yaratmak için Vakıfbank’tan hamle geldi. Vakıfbank, 16 ülkeden 33 bankadan toplam 950 milyon dolar sendikasyon kredisi aldı. Yapılan anlaşmanın aracılığını ise Birleşik Arap Emirliklerinden Emirates NBD ve Abu Dhabi Commercial Bank sağladı.

VakıfBank, 16 ülkeden 33 bankanın katılımıyla 312 milyon dolar ve 589.5 milyon euro olmak üzere toplam 950 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. 

Emirates NBD ve Abu Dhabi Commercial Bank’ın koordinatörlüğünde sağlanan 367 gün vadeli kredinin dolar maliyeti, geçen yılın aynı dönemine göre 25 baz puan düşerek Libor +yüzde 2.25, euro maliyeti ise 40 baz puan düşerek Euribor + yüzde 2.00 olarak belirlendi.


VakıfBank'tan yapılan açıklamada, "Müşteri talep ve ihtiyaçlarına uygun ürünleriyle, korona virüs salgını sürecinde de toplumun her kesiminin yanındaki güç olan VakıfBank, milli ekonomiye destek vermeye devam ediyor. VakıfBank son olarak, 16 ülkeden 33 bankanın katılımıyla toplam 950 milyon dolarlık sendikasyon kredisi sağladı" denildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, gerçekleştirilen işlemin Türk ekonomisine duyulan güveni bir kez daha teyit ettiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Korona virüs salgınının reel ekonomiler, piyasalar ve günlük hayat üzerinde yarattığı baskının çok net hissedildiği bir dönemden geçerken dahi VakıfBank olarak, 4 kıtadan 33 uluslararası bankanın katkılarıyla toplam 950 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi elde ettik. Böyle bir süreçte gerçekleştirilen bu işlemin ülke ekonomimiz açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kredi, hiç şüphesiz muhabir bankalarımızın milli ekonomimize ve Bankamıza olan güvenlerini bir kez daha teyit etmiştir. Küresel şartlara rağmen, sendikasyon takvimimizde herhangi bir gecikme olmaksızın sağladıkları destekten ötürü muhabir banka temsilcilerimize bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum.”

SENDİKASYON KREDİSİ NEDİR

 

 

Sendikasyon kredisi bir borçlanma şeklidir. Genellikle uluslararası güvenilir bankalar tarafından verilir. Belirli prosedurleri vardır ve kredi, aracı bir banka ("arranger") tarafından ayarlanır. Bu kredilerin taşıdığı ek faize "spread" adı verilir.

Yapılan bir sendikasyon anlaşması çerçevesinde uluslararası ticari bankalardan, bir banka yada finans kurumu liderliğinde, birden fazla banka ve/veya finans kurumunun aldığı nakdi krediye sendikasyon kredisi denir.

Sendikasyon kredisi diğer kediler gibi tutar, vade ve faiz oranından oluşur. Burada faiz oranı bildiğimiz kredi uygulamalarından farklı olarak değişkendir. LİBOR veya EURIBOR gibi faiz oranları üzerine sabit bir değer kullanılır.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde