Vakıfbank'dan ekonomiye “7.2 şiddetinde deprem” benzetmesi

Vakıfbank'dan ekonomiye “7.2 şiddetinde deprem” benzetmesi

Türkiye’nin geçen yıl yaşadığı kur saldırısını “7,2 şiddetinde deprem” olarak nitelendiren Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, ekonomi yönetiminin attığı kararlı adımlar sayesinde hızlı bir onarma süreci gördüklerini söyledi.

Vakıfbank'dan ekonomiye “7.2 şiddetinde deprem” benzetmesi
16px
24px
22.02.2019 04:41
ABONE OLgoogle

Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, birçok sektörde büyük sıkıntıya neden olan yüksek faizlerin çözülmesi konusunda umutlu konuştu. İstanbul’da düzenlenen sohbet toplantısında sorularımızı cevaplandıran Özcan, Haziran 2017’de genel müdür olarak atandığı Vakıfbank’ta yaptıkları ilk ve en önemli işin sekiz ayrı binada dağınık halde bulunan genel müdürlük yönetimini bir merkezde toplamak olduğunu söyledi. Bunu yaparak bürokrasiyi azalttıklarını ve etkili bir yönetim mekanizmasını kurduklarını anlatan Özcan, daha sonra önemli tahvil ihracı ve sendikasyonlara imza attıklarını kaydetti.

“7.2 şiddetinde deprem” benzetmesi

Türkiye’nin geçen yılın ikinci yarısında yaşadığı kur saldırısını “7,2 şiddetinde deprem”e benzeten Mehmet Emin Özcan, “Amaç Türkiye’nin bankacılık sistemini ve ekonomisini çökertmekti. Türkiye ile ilgili hesapları olanlar bir anda düğmeye basılınca harekete geçtiler. Gecenin bir yarısı birileri evlerinden kalkıp bankalara gidip dolar almaya başladı” hatırlatmasında bulundu. 

İç talepte artış yakında başlar

Ekonomi yönetiminin hızlıca aldığı kararlar ve ortaya konulan kararlılık sayesinde bu saldırısı şokunun atlatıldığını belirten Özcan, Türkiye ekonomisine ilişkin göstergelerin kısa sürede olumluya döndüğünü ifade etti. Türkiye’nin risk priminin 300’ler civarına kadar gerilediğini anlatan Özcan, “En kötüsü geride kaldı. Onarma süreci hızla devam ediyor. Bu yıl restorasyon ve toparlanma yılı olacak. 2020’de ekonomik büyümenin olacağı bir yıl olur. İç piyasada talep artışı olacağını düşünüyorum” dedi.

Kredi talebinde artış var

Faizleri hala cazip göründüğü için mevduatını bozmak istemeyen bir kesimin varlığına da dikkat çeken Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, bu sorunun çözülmesi için Merkez Bankası’nı işaret etti. Hazine’nin daha makul oranlarla borçlanmaya başladığını anlatan Özcan, portföy yatırımlarında da artış olduğunu ve Türkiye’nin risk algısında iyileşme yaşandığını vurguladı. Özcan, “Ekonomiye de cemre düştü. 1-2 ay içerisinde faizlerde çok ciddi düşüşler olmasını bekliyoruz. Ticari, KOBİ ve kurumsal kredi talebinde artışlar görmeye başladık” dedi. 

Kredi faizini düşürdü

VakıfBank; dün kredi faizlerinin maliyetlerini aşağı çekecek önemli bir adım attı. Konut, taşıt ve bireysel ihtiyaç kredi faiz oranlarında indirime giden VakıfBank; 1,5 milyon TL’ye kadar olan konut kredilerinde aylık faiz oranını yüzde 1,63’ten yüzde 1,49’a indirdi. İkinci el ve sıfır araçlarda, taşıt kredilerinde de indirime giden banka, yüzde 1,72 olan aylık faiz oranını yüzde 1,55’e çekti. VakıfBank’ta indirim öncesinde aylık yüzde 1,77’den başlayan bireysel ihtiyaç kredisi faiz oranı ise yapılan değişiklik sonrasında yüzde 1,59’dan başlayan oranlara indirildi. 10 yıl vade ile 100 bin konut kredi kullanacak olan VakıfBank müşterisi bu indirimle 13 bin 120 TL avantaj yakalarken, aynı miktarda 48 ay vade ile taşıt kredisi kullanan müşterinin avantajı 6 bin 469 TL oldu.
Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde