VakıfBank’ın dış borç hamlesine Dubai bankası aracı oldu

VakıfBank’ın dış borç hamlesine Dubai bankası aracı oldu

VakıfBank, 17 ülkeden 28 bankanın katıldığı sendikasyon kredisi ile 530 milyon lira dış borç aldı.

VakıfBank’ın dış borç hamlesine Dubai bankası aracı oldu
16px
24px
28.11.2019 08:20
ABONE OLgoogle

Söz konusu krediye Dubai merkezli Emirates NBD Capital’ın aracılık etmesi dikkat çekerken, proje teminatlı fonlama ile birlikte elde edilen dış borç 730 milyon doları buldu.

AKP iktidarının talebiyle konut ve taşıt kredilerinde indirime giden kamu bankalarından VakıfBank’tan dış borç hamlesi geldi. VakıfBank, 17 ülkeden 28 bankanın katıldığı sendikasyon kredisi ile 580 milyon dolar kaynak sağladı. Proje teminatlı fonlama ile yurt dışından elde edilen dış borç 730 milyon doları bulurken, sendikasyon kredisine aracılık eden bankanın Dubai merkezli Emirates NBD Capital’ın olması dikkat çekti.

VakıfBank yurtdışı piyasalardan sendikasyon kredisi ve proje teminatlı fonlama işlemiyle toplam 730 milyon dolar kaynak sağladı. Sendikasyon kredisinin vadesi 367 gün, büyüklüğü 580 milyon dolar olurken, işleme uluslararası bankalardan yüzde 125'e yakın talep geldi.

VakıfBank'tan yapılan açıklamaya göre, proje teminatlı fonlama kapsamında yurtdışından 3.5 yıl vadeli 150 milyon dolar tutarında kredi elde ederek hem kaynak çeşitliliğini artırmaya hem de kaynaklarının vadesini uzatmaya devam etti.

Açıklamada, VakıfBank’ın yeni sendikasyon kredisine, geçen yıl olmayan 12 yeni bankanın daha katıldığı belirtildi.

Kredi tutarının yüzde 125 seviyesine yakın şekilde, fazladan talep geldiğine dikkat çeken VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Yurtdışından, 239.5 milyon dolar ve 309.3 milyon euro olmak üzere toplam 580 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi temin ettik" dedi ve ekledi:

"Emirates NBD Capital’ın ajan banka olduğu ve koordinatörlük görevini The Commercial Bank of Qatar ile paylaştığı sendikasyon kredisine, toplam 17 ülkeden 28 banka katıldı. Kredinin maliyeti ABD Doları dilimi için Libor + yüzde 2.25 ve Euro dilimi için Euribor + yüzde 2.10 seviyesinde gerçekleşti” dedi. “Bu işlemimiz yoğun talep gördü.

Hem muhabir banka ağımızın gücünü hem de muhabirlerimize mütekabiliyet prensibi çerçevesinde iş yaratma kabiliyetimizdeki başarıyı net bir şekilde göstermiştir. Bu vesile ile sendikasyon kredimizde bizi destekleyen muhabir bankalarımıza ve değerli temsilcilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.”

AJAN BANKA NEDİR?

Genellikle lider banka tarafından yürütülen bir hizmettir. Bu hizmeti gerçekleştiren firma acenta veya aracılık ücreti gibi bir ücret alır. Kredi vadesinde faizin tahsili ve katılımcılara ödenmesinin organizasyonu, kredinin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının kontrolü, vade sonunda anapara ve faizin borçludan tahsil edilerek ödenmesini sağlamak ve borçlunun moralitesini mali durumunu yakından takip etmek gibi kredinin verilişi sonrası hizmetleri sağlarlar.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde