VOB'da düşük faiz isyanı

VOB'da düşük faiz isyanı

VOB müşterisi isyanda! Sebebi, teminat olarak Takasbank'a yatırdıkları 1 milyar liraya % 1.75 faiz verilmesi.

VOB'da düşük faiz isyanı
16px
24px
03.12.2010 10:12
ABONE OLgoogle

VOB müşterisi "Piyasada faiz % 6-7, bizim paramız % 1.75'le Merkez Bankası'na veriliyor" diyor. Değişim için gözler VOB yönetiminde...

Türkiye'nin en cömert yatırımcısı Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda (VOB) yatırım yapanlarmış! Sebep; VOB'un teminat için Takasbank'a gönderdiği 1 milyar lirayı bulan paranın Merkez Bankası'nda yüzde 1.75'den gecelik repo yapılması... Paralarının çok düşük faizle değerlendirilmesi üzerine müşteriler VOB'daki aracı kurumlarına; "Piyasada faizler yüzde 6-7'lerdeyken bizim paramız neden yüzde 1.75 ile Merkez Bankası'nda değerlerdiriyor" şeklindeki isyanında bulunduğunu öğrendik. Aracı kurumlar müşterilerinden gelen serzenişleri VOB'a iletmiş şimdi bir an önce bu cömert davranışın son bulmasını istiyorlar. VOB tarafı "Çalışmalar sürüyor" diyor. VOB yatırımcısının isyanına neden olan düşük faiz konusunu şöyle açıklayalım: 

 VOB yatırım yapan yatırımcılar, işlem yaptıkları anda parasını teminata vermek zorunda. Bu teminatların nakit tutarı, VOB yetkililerinden aldığımız bilgilere göre 1 milyar lirayı buluyor.
 VOB, kendisine teminat olarak verilen bu 1 milyar lirayı Takasbank'a gönderiyor. Takasbank parayı yıllardır güvenilir merci olan Merkez Bankası'na parkediyor. 

 Merkez Bankası ile bankaların arasında gecelik faiz farkı çok küçük olduğu için (örneğin piyasa yüzde 6 iken Merkez yüzde 5.75 ödüyordu) bugüne kadar fazla bir sorun yaşanmıyordu.

BAYRAM SONRASI FARKEDİLDİ

Ta ki iş Merkez Bankası'nın Kurban Bayramı'ndan hemen önce 12 Kasım 2010'da borç alma faiz oranını (piyasanın para yatırdığında Merkez'in ödediği faiz anlamına geliyor) yüzde 5.75'den 4 puan düşürerek yüzde 1.75'e çekti. Çünkü Merkez Bankası böylece piyasa oyuncularına "Ben paranıza yüzde 1.75 faiz veriyorum. Siz kendi aranızda para alıp-satın" mesajı verdi. 

 Bu piyasaya mesaj VOB'da sorun oldu. Çünkü Merkez faizi indirince Takasbank'ın Merkez Bankası'na yatırdığı 1 milyar liranın faizi de yüzde 5.75'ten yüzde 1.75'e düştü. Kurban Bayramı sonrasında durumu farkeden VOB müşterileri aracı kurumlara isyanını iletmeye başladı. Kaba bir hesapla aradan geçen 20 günde 2.3 milyon liralık kayıp yaşandı. VOB müşterilerinin beklentisi paranın bankada değerlendirilmesi.
 Yatırımcının düşük faiz isyanı aracı kurumların da konuyu VOB'a iletmesine neden oldu.
Aldığım bilgilere göre, VOB gelen uyarılar doğrultusunda Takasbank'la masaya oturmuş. VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez de bu bilgiyi doğruluyor. Piyasa faiz hadlerinde parayı değerlendirmek için yönetim kurulunun toplanması gerektiğini söyleyen Dönmez, detayların yakında netleşebileceğini söyledi.

Ritz olmadı, Levent Maslak'a bakıyoruz

Daha önce VOB'un vadeli işlem eğitimi vermek için Ritz Carlton'da ofis kiralayacağını yazmıştım. Ancak Ritz Carlton yönetimi, residansa dışarıdan çok yoğun ziyaretçi giriş çıkışının olmasını istemediğini VOB'a iletmiş. Bu nedenle VOB da Ritz'in kiracısı olmaktan vazgeçmiş. Levent Maslak hattında kiralık aradıklarını söyleyen Dönmez, "Kiralama için aceleci değiliz. Eğitimlerimizi şimdilik yapacak yer buluruz. Fırsat çıkınca da kendi yerimize geçeriz" diyor.

Tarık Yılmaz/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde