Uzmanlar önümüzdeki yıl için 'Altın alın' diyor

Uzmanlar önümüzdeki yıl için 'Altın alın' diyor

“ALTIN al, kriz çıkarsa yükselir, sen de satar çok kazanırsın...” Hayır, biz böyle demiyoruz, demeyeceğiz de. Çünkü bu çok riskli ve tehlikeli bir öneri olur. Neden mi?

Uzmanlar önümüzdeki yıl için 'Altın alın' diyor
16px
24px
20.04.2012 13:52
ABONE OLgoogle

Taşı düşen yüzükler, zinciri, anahtarı kopan kolyeler, künyeler, klipsi kaybolan küpeler, burması bozulan bilezikler, ayarı düşük diye kullanılmayan hediye takılar... Bankalar, kuyumcuların aksine hurda altını dönüştürürken komisyon almıyor. Üstelik altın mevduatına yüzde 0.5 ile 2 arasında faiz veriyorlar...

“ALTIN al, kriz çıkarsa yükselir, sen de satar çok kazanırsın...” Hayır, biz böyle demiyoruz, demeyeceğiz de. Çünkü bu çok riskli ve tehlikeli bir öneri olur. Neden mi?

Diyelim ki onsu 1.250 dolarlardayken gittiniz kuyumcudan altın aldınız. Altın fiyatları yükselmeye devam etti ve 1.500-1.600 dolarlara çıktı. Çok kazandığınızı düşünüp hemen sattınız. Ama altın yükselmeye devam etti ve 1.800’lere çıktı. Birileri 2.000 hatta 2.500’lere çıkacağını söylemeye başladı. Siz de sattığınıza pişman oldunuz ve 1.750-1.800’lerden tekrar almaya başladınız. Üstelik elde etiğiniz karla birlikte tüm paranızla. Ama o da ne, altın yeniden 1.600’lere gerilemeye başladı. Ne oldu? Karı bırakın sermayeden yemeye başladınız ve panikle satıp kurtulmaya çalıştınız...

Evet, altında kazanç potansiyeli her zaman var. Özellikle de risklerin, belirsizliklerin yoğun olduğu dönemlerde. Hatırlanacağı gibi geçen yıl altının onsu 1.921 dolarla rekor kırmış ve geçen yılı yatırım şampiyonu olarak tamamlamıştı. Bunda Avrupa ekonomisindeki krizin yanı sıra Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki “Arap baharı” önemli bir etken olmuştu. Altın bu yıl ise daha sakin bir seyir izliyor. Ancak dünya ekonomisine ilişkin sorunların tam anlamıyla çözülememesi ve yakın coğrafyamıza ilişkin sıkıntıların devam etmesi altına ilginin süreceğini gösteriyor. Uzmanlar, kısa vadede olmasa da altının orta ve uzun vadede 1.900-2.000 dolar, hatta daha üzeri seviyelere çıkacağı konusunda hemfikir.
Peki risk almadan da altından kazanç sağlamak mümkün mü? Elbette mümkün. Bankaların birbiri ardına çıkardığı altın mevduatı, altın kredisi, altın depo hesabı, altın fonu, altın future işlemleri gibi birçok seçeneğinden yararlanabilirsiniz. Üstelik evinizde kullanmadığınız altın takıları da bankalar kanalıyla değerlendirebilirsiniz.

TEMMUZDA İŞLER DEĞİŞEBİLİR!

Bankalar son dönemde yastık altındaki altını toplamak için de adeta yarış başlattılar. Çünkü sistem dışında kalan ve 270 milyar doları bulduğu tahmin edilen yastık altı altının sadece yüzde 10'unun bile piyasaya çıkması durumunda Türkiye 27 milyar dolarlık kaynak sağlamış olacak...

Özellikle Merkez Bankası’nın aldığı son karar, bankaların altına talebini daha da artırmış görünüyor. Hatırlanacağı gibi MB, mevduat munzam karşılığı olarak kullanılabilecek altının oranını yüzde 10’dan 20’ye çıkardı. Bu da bankaları son derece rahatlattı. Çünkü bankalar bugüne kadar yüzde 10 hatta üstünde faizle topladıkları mevduat için Merkez Bankası’na sıfır faizle TL karşılık ayırmak zorunda kalıyordu. Şimdi ortalama yüzde 1 faizle topladıkları altın için oran yüzde 20’ye çıkmış oldu. Bu da bankaların tutmak zorunda kaldıkları karşılıkların maliyetini aşağı çekti.

Ancak bu avantaj 1 Temmuz’a kadar sürecek. Çünkü bu tarihten itibaren Türkiye’de Basel II kriterleri devreye giriyor. Yani bankalar artık döviz ve altına da zorunlu karşılık ayırmak zorunda kalacak. Başka bir ifadeyle 1 Temmuz’dan itibaren altın bankacılığı bugünkü kadar karlı olmayacak.

ALTIN RAFİNERİSİ DEVREDE

Bu arada, şimdiye kadar şubeleri veya internet kanalıyla müşterilerine altın alıp sattıran, altın mevduat hesabı açtıran hatta kuyumculuk sektörüne altın kredisi veren bankalar, yastık altındaki altınları sisteme çekmek için hurda altın da topluyor. Çoğu banka bunun için İstanbul Altın Rafinerisi’yle anlaşma imzalamış durumda. Söz konusu anlaşmaya göre İstanbul Altın Rafineri’sinin eksperleri, hurda altının ayarını ölçüyor. Eğer ayar düşükse 24 ayara uyarlıyorlar. Eksperlerin yaptığı bu işlem sonrasında devreye bankalar giriyor. 24 ayara göre hesaplanan hurda altınlar, gram bazında altın mevduat hesabına yatırılıyor. Bu hesaplara bankaların ödediği aylık faizse yüzde 0.50 ile 2 arasında değişiyor.

Diyelim ki elinizde 10 gramlık 14 ayar bir yüzük var ve bunu bankaya götürdünüz. Eksper, 10 gram altını 0.585’le çarpıyor ve 5.85 gram olarak değerlendirmeye alıyor. Yani sizin 10 gramlık 14 ayarlık altınınız 24 ayara uyarlanıyor ve böylece 5.85 grama denk geliyor. Böylece bankaya altın hesabı olarak yatırılabiliyor.
Diğer ayarlar için de benzer uygulama söz konusu. Diyelim ki 22 ayarlık 10 gram altınınız var. O zaman 10 gramı 0.916 ile çarpmak gerekiyor. 18 ayar altın içinse altının gramajı bu kez 0.750 ile çarpılıyor. Altın ayarını 24'e uyarlamak için yapılan bu işlem aslında bir standart. Zaten bunu kuyumcular da yapıyor.
Ancak sektör yetkilileri, kuyumcuların bu hesaplama için komisyon aldığını hatırlatıyor. Bu yüzden de söz konusu işlemlerin İstanbul Altın Rafinerisi eksperlerine yaptırılması öneriliyor. Çünkü kuyumcuya örneğin 10 gram 14 ayarlık altın götürdüğünüzde bunun çarpanı 0.585 değil 0.570 oluyor. Bu durumda da 24 ayara çevrilen altının miktarı 5.7 grama iniyor.

İL İL ALTIN TOPLUYORLAR

Birçok banka, son aylarda İstanbul Altın Rafinerisi’nin eksperliğinde il il hurda altın toplama kampanyası yürütüyor. İstanbul Altın Rafinerisi verilerine göre, bu yolla 1.3 ton yastık altı altın bankalara mevduat olarak yatırıldı. Bu da rafineri ve bankaların çalışmalarının meyve vermeye başladığını gösteriyor.
Bankalar yastık altındaki altınların daha fazlasını çekmek için son dönemde çalışmalarını hızlandırmış durumda. Örneğin Mardin’de, sadece şubeleri kanalıyla değil yerel basına verdikleri ilanlarla da hurda altın toplanacağını duyuran bankalar var. Mardin’de başlayan bu kampanyanın yastık altı altının çok olduğu düşünülen diğer illerde de yoğunlaşması bekleniyor. Öyle ki insanlar eski alyanslarını bile banka şubelerine getirip altın mevduat hesabı açtırmak istiyor.

İşte altın bankacılığında iddialı 13 bankanın bu alandaki ürünleri ve 2012 planları...

ALTIN DENİZALTIN’DA

DenizBank, müşterilerine vadesiz altın hesabının yanı sıra B tipi altın fon, vadeli altın hesabı, biriktiren altın hesabı gibi çok sayıda ürün sunuyor. DenizBank Altın Bankacılığı Grup Müdürü Cem Turgut Gelgör, “Son olarak şubat ayı başında altının yükseliş öngörüsüne dayalı yüzde 100 anapara koruma amaçlı fonu halka arz etmiştik. Müşterilerimize kolaylık olması amacıyla internet şubesinden altın mevduatı hesap açma imkanı sunuyor, altın fonu başvurusu alıyoruz. Müşterilerimiz altın alım-satımı ve altın havalesi gibi işlemlerini de yine bu kanallardan yapabiliyor” diyor.

Altın yatırımının bankalar aracılığıyla yapılmasının yatırımcılar açısından birçok avantaj sunduğunu ifade eden Gelgör, bunları şöyle özetliyor: “Bankamız her şeyden önce altının güvenli saklanmasını sağlıyor. Altın mevduatı, altının değer artışının yanı sıra faizden kazanma imkanı da getiriyor. DenizBank’ta açılan altın hesapları için müşterilerimiz işçilik ücreti ödemiyor ve 24 ayar altın alıyor. Fiziksel altın alım-satımlarında karşılaşılabilecek sahte altın, ayar düşüklüğü veya gramajın eksik olması gibi riskler ortadan kalkıyor. İstendiği zaman bankadan çekilebiliyor. İhtiyaç duyulan tutar kadar bozdurulabiliyor. Afette kaybolma riski de yok. Zaten banka hesaplarındaki altın garanti altında. Hırsızlık ve çalınmaya karşı da en güvenli alternatif.”

DenizBank’ta altın işlemleri şubeler, internet bankacılığı ve çağrı merkezinden yapılabiliyor. İnternet üzerinden 7/24 işlem yapmak mümkün. Altın Biriken Hesap’la da banka müşterileri, önceden verdikleri talimatla aylık ya da 3 aylık sürelerle düzenli olarak çeyrek, yarım, tam veya gram altın alabiliyor. Üstelik faizle bu altınlarından altın kazanılıyor.

DenizBank kısa süre önce hurda altın toplama uygulaması da başlattı. Buna göre yastık altındaki fiziki altınlar bankada mevduat hesaplarına yatırılarak faiz elde ediliyor. Banka, topladığı bu altınları ise altın ticaretiyle uğraşan müşterilerine uygun koşullarda kredi olarak veriyor. Altın kredileri sayesinde üretici firmalar hammadde, perakendecilerse mamul sağlıyor. Gelgör, altın kredilerinin diğer avantajlarını da şöyle anlatıyor:

“Altın kredileri, bu sektördeki tüm müşterilerimiz için finansman gideri oluşturuyor, stok değerliliğini dengeliyor, peşin alım avantajı yaratıyor ve altın sermayesini kur riskine karşı koruyor. Müşterilerimiz külçe olarak aldıkları altın kredilerini yine külçe olarak geri ödeyebiliyor. Taksitli altın kredilerinin vadesi ve faizi kredinin kullandırıldığı ilk günden itibaren bellidir. Bu krediler özellikle perakendecilere destek oluyor.”

VAKIFBANK’TAN EMANET HESAP

Son dönemde altın bankacılığında atağa kalkan VakıfBank, çok sayıda yeni ürün çıkardı. Banka, emanet niteliğinde altın yatırım hesapları ve altına dayalı B tipi yatırım fonuna ilave olarak bu yılın başında anapara korumalı altın fonu da ihraç etti. Yine bu yılın başında mevduat niteliğindeki Altın Çağı Hesabı’nı da müşterilerine sundu.

VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ecesoy, “Emanet hesaplar ve Altın Çağı Hesabı’nda yapılan altın alım-satım aracılığında bankamız son derece dar fiyat marjı uygulayarak fiyatlama konusundaki iddialı konumunu sürdürüyor” diyor. Bu işlemlerde yatırımcılara herhangi bir miktar kısıtlaması uygulamadıklarını belirten Ecesoy, fiziksel altın satışına da aracılık yaptıklarını hatırlatıyor. Hasan Ecesoy, farklı ağırlıklardaki altının yanı sıra GAP, Sinan ve Osmanlı Vakıf Altını gibi özel koleksiyonları da satışa sunduklarını ifade ediyor.

VakıfBank, önümüzdeki dönemde de altına dayalı anapara korumalı fonları düzenli olarak ihraç etmeyi planlıyor. Banka, bu yılın ilk yarısında altın kredisi de vermeye başlayacak.

1 TL’YE BİLE HESAP AÇIYOR

Yapı Kredi’nin altına yatırım yapmak isteyenler için vadeli ve vadesiz altın mevduatı hesabı bulunuyor. En az 1 TL (miligram karşılığı) ile bu hesaplarda işlem yapma imkanı sunuluyor. Yapı Kredi Perakende Bankacılık Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, bu ürünler sayesinde müşterilerin işçilik maliyeti ödemeden gramajı az, düşük ayarlı ve eski tarihli altınlarını çalınma riskinden uzak şekilde değerlendirebildiğini söylüyor. Yapı Kredi, müşterilerine miligram bazında döviz alıp satar gibi altın alma imkanı da veriyor.

1 TL karşılığı miligram bazında altın almak isteyenler, Yapı Kredi şubelerinden ya da yapikredi.com.tr’den açılabilen vadesiz altın hesaplarından bu işlemi yapabiliyor. Ayrıca bankada bulunan diğer tüm altın hesaplarına da altın havalesi yapılabiliyor.

Yapı Kredi, altın alım-satım işlemini internet üzerindense döviz işlemleri adımından döviz alıp satar gibi yaptırıyor. Fiziki altın alımı ise İstanbul Altın Borsası tarafından tescil edilmiş külçe altınlarla gerçekleştiriliyor. Yapı Kredi, müşterilerine altın hesaplarını banka kartları ve kredi kartlarına da tanımlatarak; altın alım-satım, havale işlemlerini ATM kanalıyla gerçekleştirme imkanı da sunuyor.
Mehmet Cemalcılar, genelde bireysel yatırımcıların vadesiz altın mevduatını tercih ettiğini, kurumsal yatırımcılarınsa vadeli hesap açtırdığını söylüyor. Yapı Kredi vadeli altın mevduatında ortalama hesap büyüklüğü 40 bin TL civarında. Vade ise 31 gün ile 365 gün arasında değişiyor.
Bu arada, Yapı Kredi’nin 2010 yılında hayata geçirdiği altın fonu, yüzde 143 büyüyerek 118 milyon TL’ye ulaşmış belirtiyor. Bankanın altına dayalı diğer ürünleri ise anapara garantili fonlar ve altına endeksli mevduat. Özellikle 2011’den itibaren altın fonlara talebin arttığını vurgulayan Mehmet Cemalcılar, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Geçen yıl altın fonları yüzde 204 büyüyerek 1.5 milyar TL’ye ulaştı. Bu fonlardaki yatırımcı sayısı ise yüzde 112 artışla 78 bini buldu. Bu gelişmeye paralel olarak Yapı Kredi B Tipi Altın Fonumuz da geçen yıl yüzde 166 büyüdü. Fonumuz, portföyünün yüzde 51’ini devamlı olarak altın ve altına dayalı finansal araçlarla değerlendiriyor. Piyasa şartları ve yatırımcı talebine bağlı olarak fazla risk almak istemeyen müşterilerimizi için zaman zaman anapara garantili fonları da çıkarmayı sürdüreceğiz.”

TEB’DEN TAKSİTLİ KREDİ

Türk Ekonomi Bankası (TEB), altın bankacılığı bünyesinde müşterilerine vadesiz altın depo hesabı, vadeli altın depo hesabı, ‘Altın Damla’ hesabı, B tipi altın fonu gibi ürün seçenekleri sunuyor. Altın kredisi, taksitli altın kredisi, Kuyumcu Paket Sigortası gibi ürünleriyle ise sektörün ihtiyaçları için çözümler sunuyor.

TEB, vadesiz altın depo hesabıyla tıpkı döviz gibi 0.01 gram ve katları şeklinde altın alıp satma olanağı sağlıyor. Bu hesapla yatırımcıların fiziki olarak alım satım yapma zorunluluğu yok. Banka, bu işlemi şubelerinin yanı sıra internet bankacılığı kanalıyla da yaptırıyor. İsteyen yatırımcılara 1 kg ve katlarındaki bakiyeler İstanbul’da bulunan belirli TEB şubelerinden fiziki olarak teslim edilebiliyor. TEB Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten, “İsteyen müşterilerimiz, şubelerimizden 1 aydan 12 aya kadar vadeli altın depo hesabı açarak 1 gram ve üzerindeki bakiyeden faiz geliri elde etme olanağı bulabiliyor. Uzun vadeli ve düzenli olarak yatırım yapmak isteyenlerse Damla Altın hesabını kullanıp, kredi kartı ya da hesaplarından verdikleri talimatla her ay düzenli olarak altın alabiliyor” diyor.

TEB B Tipi Altın Fonu’ndaki portföyün en az yüzde 51’i altın ve altına dayalı finansal araçlarla değerlendiriliyor. B tipi altın fonları vergi açısından beyannameye tabi olmadığı için bireysel yatırımcılara ekstra avantaj sunulmuş oluyor.

TEB’in kuyumculuk sektörüne özel ürünleri de var. Bunlar, sektördeki firmaların ihtiyaç duydukları finansman desteğini sağlamak amacıyla oluşturulan altın kredisi ve taksitli altın kredisi. Bankanın kuyum sektörüne özel geliştirdiği altın kredileri, 250 gramdan başlayarak gram bazında kullanılabiliyor. Taksitli altın kredisi, sektörde faaliyet gösteren perakendeci ve küçük imalatçı kuyumculara 250 gramdan itibaren gram bazında aldıkları kredilerin ödemelerini 24 aya kadar taksitlendirme imkanı sunuyor. Altın kredileri, finansman sağlamanın yanı sıra dolar ve TL kredilerine göre firmanın altın sermayesini kur riskine karşı da koruyor.

NİKAH SALONUNDA SATILACAK

Altın bankacılığının iddialı bankalarından Kuveyt Türk, müşterilerine altın depo hesabı, gram altın, altın çeki, altın kredisi gibi çok sayıda ürün sunuyor. Altın depo hesabıyla altın alım satımı yapan banka, altın katılım hesabıyla da altından gelir imkanı sağlıyor. İhtiyaç sahiplerine gram altın, altın çeki ve hatta hesaplarındaki altını havale yapma imkanı da sunuluyor. Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, verdikleri diğer hizmetleri de şöyle anlatıyor:

“Gold Plus’la altın borsa yatırım fonuna yatırım yapılabiliyor. Müşterilerimiz, verecekleri emirlerle fiyat istedikleri seviyeye ulaştığında altın satma veya alma imkânına sahip oluyorlar. Fiziki altın toplama kampanyamız sayesinde ise yastık altı altınlarını hesaplarına yatırabiliyorlar.”

Kuveyt Türk müşterileri, ATM’lerden 7 gün 24 saat fiziksel olarak altın alma imkanına da sahip. Kuyumcu ve sarraflara yönelik altına endeksli finansman ve altın destek ürünleri sunan banka, yakın bir zamanda altın kiosk’larını da hayata geçirecek. Kuveyt Türk kiosk’ları öncelikle nikah salonları ve AVM’lere (alışveriş merkezleri) konulacak.

Kuveyt Türk’te 1 TL’lik tasarrufa bile altın alma imkanı sağlanıyor. İrfan Yılmaz, halen altın mevduatı pazarının yüzde 14’üne sahip olduklarını vurguluyor. Bankanın geçen yıl yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak için başlattığı fiziki altın toplama kampanyası bu pazar payına ulaşmada önemli bir etken olmuş. Yılmaz, “Vatandaşlarımız bu kampanya günlerinde altınlarını bankamıza getirerek doğrudan yatırma imkanı buldu. Bunun için müşterilerimizden hesap işletim ücreti veya başka bir masraf alınmadı” diyor.

AKBANK’TAN GRAM ALTIN

Akbank, 2006 yılında çıkardığı B tipi altın fonuyla yatırımcılara ilk kez altına endeksli fon sunan banka olmuştu. Banka, kısa bir süre önce de gram altına yatırım imkanı sunan altın mevduat hesabını çıkardı. Bu hesap, küçük miktarlardaki yatırımlar için bile gram cinsinden altın alma fırsatı sağlıyor.
Akbank, altın bankacılığı doğrultusunda halen altın fonları, altın mevduat hesabı ve birikimli altın hesaplarıyla hizmet veriyor. Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, hazırlıklarını sürdürdükleri diğer projeleri de yakında hayata geçireceklerini söylüyor.

ALBARAKA’DAN ALTIN ATAK
Albaraka Türk de altın bankacılığı konusunda atak yapmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki dönemde yeni ürünler çıkarmayı planlayan banka, halen bu alanda katılım fonu müşterilerine altın depo hesabıyla hizmet veriyor.
Geçen yıl altın fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak Albaraka Türk’ün altın hesaplarında ve bu alandaki hacminde yüzde 300 artış olmuş. Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Verçin, “Bankamız halen altın katılma hesabı, birikimli altın hesabı, fiziki altın satışı gibi yeni ürünler üzerinde çalışıyor. Çok yakın bir tarihte bu ürünleri çıkaracağız” diyor.

LOGOLU ALTIN SATACAK
Bank Asya, müşterilerine depo hesapları kanalıyla altına yatırım imkanı sunuyor. Bu hesabı açtıranlar 24 ayar altın alıp depo hesabında tutabiliyor. Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz, isteyen müşterilerin altın mevduatlarını güncel fiyatlardan TL veya dolara çevirebileceğini de söylüyor.
Bank Asya, mart ayında “Altın Kabul Günü” başlatmıştı. Beyaz, halen devam eden bu kampanyanın ayrıntılarını şöyle anlatıyor: “Burada amacımız, insanların ev ve kasalarında sakladığı ziynet altını ekonomiye kazandırmaktı. İstanbul Altın Rafinerisi yetkilileri, bu doğrultuda şubelerimize gelen çeyrek, yarım, cumhuriyet, bilezik, yüzük, kolye gibi her ayarda ziynet altını 24 ayar üzerinden gram değerlemesine tabi tutuyor. Ardından da bunlar altın hesabına yatırılıyor” diyor.
Bank Asya şubelerinden 1, 2.5, 5, 10, 20, 50 ve 100 gram şeklinde fiziki altın alım satımı yapılmasına ilişkin hazırlıklar sürüyor. Bu altınların üzerine Bank Asya logosu yer alacak. Ahmet Beyaz, altın katılma hesabını da önümüzdeki günlerde hizmete sunacaklarını açıklıyor.

ING’DEN ALTIN FON
ING Bank, müşterilerine, hem fon hem de mevduata aynı anda yatırım yapma imkanı sağlayan altın fon ürününü sunuyor. ING Bank B Tipi Altın Yatırım Fonu, alım satım kolaylığı sağlayan, saklama-çalınma riski olmayan, çok küçük tutarlarla işlem yapma şansı tanıyan bir ürün. Bankanın altın içerikli iki anapara koruma amaçlı fonu da bulunuyor.
ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu, “Bu fonlar için toplamda 85 milyon TL’lik talep topladık. Son olarak 2-10 Nisan tarihleri arasında ‘7. Anapara Koruma Amaçlı Alt Fon’u çıkardık. Bu fonun dayanak varlığını, altını da kapsayan 19 farklı emtiadan oluşan BNP Paribas Oscillator Emtia Endeksi oluşturuyor” diyor.

FUTURE KONTRAT ALABİLİRSİNİZ
Finansbank, müşterilerine altın hesap, biriktiren altın hesap, altına dayalı anapara korumalı fonlar ve altın future kontratları sunuyor. Bu işlemleri internet, telefon bankacılığı ya da şubeler kanalıyla yapmak mümkün. Finansbank müşterileri, istedikleri zaman bu hesaplarından gram cinsinden altın alıp satabiliyor. Biriktiren altın hesapta ise vadeli hesaplardan ya da CardFinans üzerinden verilen talimatla her ay belirlenen tutarda para GOLDIST yatırım aracında değer kazanıyor.
Finansbank, şimdiye kadar üç altına dayalı anapara korumalı fon çıkardı. Bunlardan ikisi altı fiyatlarını belli aralıkta kalması koşuluyla ek getiri sağlıyor. Diğeri ise altının yükselişine belli bir oranla katılıyor.
Türkiye’nin ilk altın borsa yatırım fonu GOLDIST de yine Finansbank tarafından çıkarılmıştı. Bu fon, İstanbul Altın Borsası güvencesinde altından kazanç sağlama imkanı sunuyor. Finansbank Yüksek Gelir Segmenti ve Sektör Bankacılığı Grup Yöneticisi Onur Özkan, “GOLDIST sayesinde külçe altına gram bazında yatırım yaparak birebir altın getirisine sahip olmak mümkün” diyor.
Finansbank, SPK’dan türev ürün lisansına sahip müşteri temsilcileri vasıtasıyla altının ons fiyatının yükseliş-düşüşüne yatırım yapmayı sağlayan future kontratlarına da aracılık yapıyor. Özkan, önümüzdeki günlerde de altına dayalı yeni ürünler çıkaracaklarını açıklıyor. Banka bu konuda önceliği anapara korumalı fonlara, altına dayalı değişken faizli mevduatlara ve gram altın biriktirilebilecek hesaplara verecek.

HALKBANK’IN VADELİSİ YOLDA
Vadeli altın mevduatı üzerinde çalışmalarını sürdüren Halkbank, müşterilerine halen vadesiz ve birikimli mevduat ürünü sunuyor. Vadesiz altın mevduat hesabı, fiziki altın alım satımı olmadan altın fiyatlarındaki değişime bağlı kazanç sunuyor. Birikimli vadesiz altın mevduat hesabı ise yine vadesiz altın mevduat hesabına vadesiz hesaptan veya Halkbank kredi kartından aylık veya üçer aylık dönemlerde otomatik olarak yatırım yapma imkanı sağlıyor.
Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı İmamoğlu, “Vadesiz altın hesaplarındaki değer artışlarından sağlanan gelirden vergi kesintisi yapılmıyor. Vadeli altın mevduatı üzerinde çalışıyoruz. Çocukları adına birikimli altın mevduatı hesabı açtıranlara kumbara hediye ediyoruz” diyor.

24 SAAT ALTIN ALINIYOR
Şekerbank, altına yatırım yapmak isteyenler için en az 1 gram ve katları üzerinden altın hesabı açma imkanı sağlıyor. Bankanın vadesiz altın mevduat hesabının yanı sıra B tipi altın fonu da bulunuyor.
Vadesiz altın hesabında 0.995 saflıkta altın bulunduruluyor. Bu hesap vadesiz döviz tevdiat hesabı gibi çalışıyor. Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, “Hesabın en büyük özelliği 1 gram gibi küçük miktarda açılabilmesi ve internet bankacılığı sayesinde 24 saat alım satım yapma imkanı sağlaması” diyor. Özciğer, Şekerbank’ın da altınla ilgili yeni hizmet ve ürünler üzerinde çalıştığını sözlerine ekliyor.

İHRACATÇIYA ALTIN KREDİSİ
İş Bankası, altın bankacılığıyla ilgili birçok klasik ürünü müşterilerinin hizmetine sunuyor. Bankanın altın depo hesabı vadesiz mevduat niteliğinde ve gram katları cinsinden alım satıma imkan tanıyor. Yatırım hesabı aracılığıyla ise gram altın, tam ve yarım cumhuriyet altınına eşdeğer kaydi altın ürünleri sunuluyor.
İş Bankası’nın B tipi altın yatırım fonunun yanı sıra farklı vadelerde ihraç edilen 5 adet korumalı-garantili altın yatırım fonu bulunuyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, önümüzdeki dönemde de anapara korumalı altın fonu ihraçlarını sürdüreceklerini söylüyor. Ülkemizde “yastık altı” olarak tabir edilen 3-5 ton altın bulunduğunu hatırlatan Aral, amaçlarının bu altınları ekonomiye kazandırmak olduğunu vurguluyor.
İş Bankası, kuyum sektörü temsilcilerine altın işletme kredisi ve altın ihracat kredisi de veriyor. Aral, “Altın üretimi veya ticaretiyle iştigal eden müşterilerimize (altın işleyen veya altın üzerinden işçilik geliri elde eden üretici firmaların yanı sıra altın ticareti yapanlar, kuyumcular vb) altın işletme kredisi ve altın ihracat kredisi veriyoruz” diyor.

Hasan ECESOY / VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı

“Bu yıl zirveler görülmeyebilir”

Altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmesini destekleyecek bazı önemli faktörler var. Bunları ekonomik iyileşmenin istenilen düzeye ulaşmaması, global likidite artışı, enflasyon beklentileri, altın talebindeki artış ve ülkelerin altın rezervlerini yükseltme isteği şeklinde sıralayabiliriz.

Özellikle küresel ekonomik görünüme ilişkin riskler ve merkez bankalarının genişletici politikaları bu süreçte önemli olacak. ABD ve euro bölgesinde devam eden ekonomik sorunlara karşı henüz kalıcı çözümler üretilememesi, bu ülkelerin para birimlerine güveni azaltıyor. Bu da yatırımcıların daha güvenli yatırım araçlarına yönelmesine yol açıyor. Altın da buna bağlı olarak yüksek seyrini sürdürüyor.
Piyasalardaki belirsizliğin devam etmesi, merkez bankalarının altın rezervlerini artırmalarına neden oluyor. Öte yandan, nispeten daha olumlu bir ekonomik görünüme sahip gelişmekte olan ülkelerin altına fiziki talebi de son yıllarda arttı. Buna karşılık altın üretimi talebi karşılayacak kadar hızlı artmıyor.
Tarihsel analizler de altının yukarı yönlü hareketinin devam edeceğine işaret ediyor. Ancak bu analiz orta vadeli bir bakış açısını yansıtıyor. Altın fiyatlarında geçen yılın zirvelerini yeniden görmemiz kısa vadede mümkün olmayabilir.

Şant MANUKYAN / İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı

“2013-2014 yükseliş dönemi olacak”

Altın fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüşün birkaç nedeni var. İlki, Avrupa’da yaşanan likidite sorunu. Bu durum altında satış baskısına neden oluyor. İkincisi, ABD’nin üçüncü likidite paketini açıklamayacağının anlaşılması. Üçüncü ve bence en zayıfı ise yatırımcıların “Artık kriz sona eriyor” diyerek satışa yönelmesi...
Altın fiyatlarına teknik olarak baktığımızda 1.600 dolar önemli. Bu seviye kırılırsa minimum 1.550-1.500 dolara hareket olabilir. Yükselişten bahsedebilmemiz içinse 1.680 doların üzerine çıkılması gerekiyor.
ABD ve Avrupa’da reel faiz ekside. 2014 yılı da dahil olmak üzere faiz oranlarının düşük seviyelerini koruması bekleniyor. Bu da altını destekleyecek.
Uluslararası tahminlere bakıldığında “2.400 doları görür” diyenler var. Hatta para tabanına göre hesap yaparak “5.600 dolara çıkacak’ diyen bile... Ancak bence altında daha yatırım çılgınlığı oluşmadı. Bu yıl talebin artması halinde 1.900 doların üzeri denenebilir.
Altın fiyatları için belki de en önemli tarih kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri. Bunun öncesinde çok önemli bir hareket beklenmemeli. 2013-2014 yılları ise altın için yükseliş dönemi olacak. Ben önümüzdeki dönemde altından çok gümüşte yükseliş bekliyorum. Halen 32 dolarlarda olan gümüş 50-60 dolara kadar çıkabilir.

Esin Çetinel/Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde