Uzmanlar Trump-Erdoğan buluşmasını değerlendirdi: Top şimdilik çizgide kaldı

Uzmanlar Trump-Erdoğan buluşmasını değerlendirdi: Top şimdilik çizgide kaldı

Japonya'daki G20 zirvesinde gerçekleşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump buluşmasında gündemde "S-400 krizi" vardı.

Uzmanlar Trump-Erdoğan buluşmasını değerlendirdi: Top şimdilik çizgide kaldı
16px
24px
29.06.2019 10:27
ABONE OLgoogle

Trump, "S-400 konusuna bakıyoruz. Türkiye'nin Patriotları almasına izin vermediler, Obama yönetimi izin vermedi, bu sebeple başka füze almak zorunda kaldılar. Bence kendilerine adil davranılmadı" yorumunda bulundu, ancak Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada toplantıda ABD liderinin "S-400 konusundaki endişelerini dile getirdiği" ifade edildi.   Erdoğan- Trump görüşmesi: Obama Patriot alımına izin vermedi, Türkiye'ye adil davranılmadı

Gazeteci Cansu Çamlıbel, Beyaz Saray ve Trump'ın açıklamasındaki farklılıklara dikkat çekerek, "Trump sweet-talk (pohpohlamak) yapmış olsa da Washington’ın pozisyonunda gevşeme zor" yorumunda bulundu.  

Çamlıbel, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda ayrıca, "Cumhurbaşkanı Erdoğan bu görüşmede Trump’a ‘alacağız demiyorum aldık diyorum’ demişse iş bitmiştir. Üçüncü ülkeye götürme, hangarda tutma, teslimatı öteleme gibi seçeneklerden net öneri yaptıysa ya da imada bulunduysa o zaman bir kaç hafta daha müzakere penceresi açık kalabilir" yazdı. 

Dünya gazetesi yazarı Orkun Gödek ise Trump'ın açıklamalarıyla Türkiye'nin savlarını "kendi ağzından dünyaya ilettiğini" ifade etti. Gödek, Erdoğan-Trump görüşmesinden çıkan sonucun piyasa ve Türkiye’nin kısa vadede karşılaştığı stres için tartışmasız en iyisi olduğunu söyledi. Gödek sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Tüm sorunların 30-40 dk’da çözülmesi zaten imkansız ve olmayacağı biliniyordu. Yaptırım hiç gelmez değil belki ama top şimdilik çizgide kaldı" değerlendirmesinde bulundu.   Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yaptırım olmayacağını sayın Trump'tan duymuş olduk

İş Yatırım kısa vadeli stratejiler uzmanı Halil Barışkan da Gödek'le benzer bir yorumda bulunarak, "Piyasalar açısından bence bu tarz bir toplantıdan çıkabilecek en olumlu sonuçlardan biri çıktı" dedi. 

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ABD'de 2020 seçimlerine bir yıldan biraz daha uzun bir süre kalırken, "Trump’ın bugünkü görüşme sonrasındaki açıklaması, ABD iç politikası için belli ki; Obama’yı suçlamak. Söyledikleri ile yapılan yazılı açıklamanın farkından da belli" yorumunda bulundu.

Bloomberg'in kıdemli Beyaz Saray muhabiri Margaret Talev açıklamalarla ilgili olarak, "Biz böyle nir şey beklemiyorduk. Trump Türkiye'nin ABD sistemi alamamasının Obama'nın suçu olduğunu ve Rus sitemi almaktan başka seçenekleri olmadığını söyledi. Trump ayrıca yaptırım uygulama dışında bir yol aramaya meyilli" değerlendirmesinde bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde