Uzmanlar Merkez’in ve BDDK’nın kararlarını değerlendirdi: Saçma ve garip hamleler

Uzmanlar Merkez’in ve BDDK’nın kararlarını değerlendirdi: Saçma ve garip hamleler

Hem yurtiçi hem de yurtdışındaki uzmanlar Merkez Bankası ve BDDK'nın son iki gündeki kararlarına dair ilgi çekici yorumlarda bulundu, uzmanlar alınan aksiyonların risk algını yükseltebileceğinden endişeli

Uzmanlar Merkez’in ve BDDK’nın kararlarını değerlendirdi: Saçma ve garip hamleler
16px
24px
22.05.2019 05:07
ABONE OLgoogle

BDDK tarafından bankalara Pazartesi günü gönderilen yazıda belirtilen yeni uygulamaya göre 100 bin dolar dövizin TL karşılığı bir gün önce yatırılacak, alınan döviz ilgilinin hesabına ertesi gün geçecek. Kararda “finansal piyasaların istikrarlı işleyişi, kredi sisteminin etkin çalışması ve spekülatif işlemlerin önüne geçilmesi” karara gerekçe olarak gösteriliyor.

BDDK’dan 100 Bin Dolar Üstü Döviz Alışlarına 1 Gün Sonra Ödeme Şartı Getirildi

Döviz satımında ise bekleme süresi olmayacak; satılan dövizin TL karşılığı aynı gün hesaba aktarılacak.

BDDK kararına dair uzmanların görüşleri ise oldukça sert.

Reuters haber ajansına konuyla ilgili konuşan bir bankacı, alınan bu kararın Türkiye’nin ‘ekonomik problemlerini güven tesis etmek yerine kısa dönemli adımlarla aşmaya çalıştığının bir göstergesi’ olduğunu söyledi: “Bu ve bunun gibi adımlar, sermaye kontrollerinin ileride daha da artacağına dair kaygıları güçlendirerek risk algısını yükseltiyor.” 

Yine ajansa konuşan bir başka kıdemli bankacı ise bu adımın bundan sonra hangi kararın alınacağı konusunda kaygı yarattığını söyledi.

Bloomberg’e konuşan Nomura International’dan ekonomist İnan Demir, bu adımların, “gittikçe daha az liberal bir şekilde sermaye kontrolünün devreye girmesi anlamına geldiğini, bunun da döviz alan yerlilere ve yabancı yatırımcılara gönderilecek en ideal sinyal olmadığını” söyledi.

Twitter’daki paylaşımında da İnan Demir “… Biraz daha az liberal sermaye hesabı, para politikasını gevşetmek için biraz daha fazla alan” şeklinde yorumladı.

Twitter’dan BDDK’nın son kararıyla ilgili bir yorum yapan ekonomist Gökhan Uskuay, “BDDK önlemi kayıt dışını artıracaktır. 100 bin $ alacak olan döviz bürosuna ya da ayaklı borsaya gider. Kapalıçarşı’daki ayaklı borsa ve gelen giden valizler artar” yorumunda bulundu.

Kimi analistler ise bir günlük gecikme getirilmesinin pek de sık görülen bir uygulama olmadığını vurguladı.

Merkezi Londra’da bulunan BlueBay portföy yönetimi şirketinin gelişmekte olan piyasalar masasından stratejist Timothy Ash BDDK kararına dair İstanbul seçimlerinin yenilenmesi dolayısıyla faiz artırımı gibi ortodoks bir politika yolu izlemek istenmediğini belirtirken, Türk yetkililerin hamlesine dair oldukça saçma gördüğünü işaret eden “idiotic” yorumunda bulundu. 

Ardından Merkez Bankası’nın bu sabahki swap faizlerine dair kararını da yorumlayan Ash bu hamleyi politikada biraz yumuşama olarak değerlendirdi, ancak dünkü BDDK kararı ile yan yana getirilince bu hareketi biraz “garip” bulduğunun da altını çizmiş oldu.

Ekonomist Mustafa Sönmez ise, “Dövize vergi, kısıt getirmeye başlarsan, yarın bunlar dövizimize el koyar, endişesini de beslersin. Ahmakça işler bunlar. Farklı bankalarla çalışır, engellerinizi aşar.” dedi.

Ekonomist Ali Rıza Güngen de, “Gerçek kişilerin 100 bin USD üzeri döviz alımlarında geciktirme emri. Çaresizlik göstergesi. Uluslararası piyasaya panik sinyali yayıyorlar.” ifadesini kullandı.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de atılan taşla ürkütülen kuşa değmeyen bir durum olarak değerlendirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde