Uzel’in satışına itiraz: 832 milyon liralık yer 225 milyona satılmıştı

Uzel’in satışına itiraz: 832 milyon liralık yer 225 milyona satılmıştı

UZEL’in, İstanbul Rami’deki bina ve arsalarının satıldığı icra ihalesinin iptali için dava açıldı.

Uzel’in satışına itiraz: 832 milyon liralık yer 225 milyona satılmıştı
16px
24px
25.05.2016 09:32
ABONE OLgoogle
Davayı açan taraf, Uzel için oluşturulan iflas masası memurları oldu. Dava dilekçesinde, icra ihalesinde bir dizi yolsuzluk ve usulsüzlüğün yapıldığı öne sürüldü. Dava dosyasına göre, 832 milyon liralık arsa ve binalar 225 milyon liraya satıldı.

150 yıllık geçmişi ile Türkiye’nin en köklü şirketlerinden biriyken 4 yıl önce iflasına karar verilen Uzel Makine A.Ş’de sular durulmuyor. Müflis durumdaki
Uzel’in en önemli varlığı Rami’de bulunan fabrika binaları ile 94 bin metrekarelik değerli arazi.

Anılan varlıklar için geçtiğimiz 6 Mayıs günü icradan satış ihalesi yapıldı. İhaleye, KİPTAŞ ve Vera Varlık Yönetimi A.Ş katıldı. İhaleyi 225 milyon liralık teklif ile Vera Varlık kazandı.

DİLEKÇEDE ÇARPICI İDDİALAR

Ancak, anılan ihalenin iptali için yeni bir davanın açıldığı ortaya çıktı. Hurriyet.com.tr’nin edindiği belgelere göre, anılan davayı, 2012’de iflasına karar verilen Uzel Makine için oluşturulan iflas maması memurları açtı. Anılan masada, alacaklı temsilcileri bulunuyor. Dava dilekçesinde, 6 Mayıs’taki ihalede yolsuzluk yapıldığı bir dizi usulsüzlük yapıldığı öne sürüldü.
İstanbul 15. İcra Hukuk Mahkemesinin, icra ihalesini iptal etmesi için mahkemeye sunulan dilekçede yer alan iddialar şöyle:

BORÇ MİKTARI 600 MİLYONU AŞIYOR

*Uzel’in alacaklı sayısı bin 650 alacaklısı bulunuyor. Söz konusu alacaklıların bin 400’ü Uzel işçileri. Müflis durumdaki Uzel’in borcu, faziler hariç 600 milyon TL.

*İhaleye ilişkin kıymet takdiri raporu ilgililere tebliğ edilmedi.

*Satışı istenen gayrimenkullere ait son imar durumu dosyada bulunmuyor. Zira bölgede sürekli imar değişikliği var. Bu şekilde sarış yapılamaz. Dosyada güncel tapu kaydı dosyada yok. 

İLK SATIŞTAN VAZGEÇTİ

*İhalede açıkça yolsuzluk yapıldı, ihaleye fesat karıştırıldı*İhaleyi kazanan şirketin kuruluş tarihi ile, Uzel için iflas kararının açıklandığı tarih aynı.

*İhaleyi kazanan şirketin, ipotekli borçları temlik almak dışında başka bir faaliyeti yok.

*Bu fabrika ve arsalar için 13 Kasım 2015’te de ihale yapıldı. O ihalede, Uzel 382 milyon 772 bin TL’ye satışa konuldu. Vera Varlık o ihalede 320 milyon 100 bin, KİPTAŞ ise, 320 milyon 150 bin TL teklif verdi. Ancak, Vera o günkü satıştan vazgeçti ve ihale düştü.

AMAÇ ALACAK TAHSİLİ DEĞİL

*Bu kez yapılan ihalede KİPTAŞ 221 milyon 400 bin, Vera Varlık ise 225 milyon TL teklif verdi. Ve ihaleyi Vera Varlık kazandı.

*Vera’nın amacı, alacak tahsili değil. Eğer amaç bu olsaydı 320 milyon TL’yi geri çevirmezdi. Vera Varlık, yüzlerce alacaklının hakkı olan gayrimenkulleri yok değerine ele geçirmek istedi.

İHALEYE FESAT KARIŞTI

*Vera Varlık ve KİPTAŞ, birlikte hareket ediyorlar görüntüsü sergiledi. İhaleye fesat karıştırıldı.

*Uzel, rayiç değerinin çok altında bir fiyata satıldı. Yalnızca arsaların değeri 250 milyon doları aşıyor. Arsaların dışında fabrika binaları ve yüzlerce makine bulunuyor.

GERÇEK DEĞERİ 832 MİLYON TL

*İflas masası olarak geçtiğimiz 29 Ocak tarihli kıymet takdiri raporu hazırlattık. Bu rapora göre arsa ve binaların değeri 831 milyon 947 bin 522 TL çıktı.  Bu değer ile Vera Varlık’a ihale edilen fiyat arasında 600 milyon TL fark var.

*İhaleyi alan Vera Varlık’ın arkasında başka isimler var. Eğer, ihale iptal edilmezse ne işçiler ne tedarikçilerden oluşan yüzlerce firma hiçbir alacağını tahsil edemez.

Bu arada, ihalenin iptaline yönelik Türkan Uzel'in de geçtiğimiz günlerde dava açtığı öğrenildi. Uzel'de ortaya çıkan mali sıkıntılar sonrası aile üyeleri arasında da sorunlar çıkmış, karşılıklı bir çok dava açmışlardı. 

Dinçer Gökçe/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde