Uzanların Türkiye aleyhine açtığı dava 235 milyar dolarlıkmış

Uzanların Türkiye aleyhine açtığı dava 235 milyar dolarlıkmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uzanların geçmişte Türkiye aleyhine açtıkları davaların toplamının 235 milyar dolar olduğunu açıkladı

Uzanların Türkiye aleyhine açtığı dava 235 milyar dolarlıkmış
16px
24px
25.09.2013 14:59
ABONE OLgoogle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay’ı Türk-İş Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Mustafa Kumlu'nun istifasının ardından Türk-İş Genel Başkanlığına seçilen Ergün Atalay ve yönetim kurulunu görevlerinde başarılar dileyen Bakan Yıldız, ziyaret sırasında basın mensuplarını sorularını da cevapladı. Bakan Yıldız, bir soru üzerine Türkiye’nin otomatik fiyatlama mekanizmasına bağlı olduğunu ifade ederek, şunları dedi:

“Otomatik fiyatlama mekanizmasına tabi olan petrol ürününden bahsediyoruz. Gerek benzin gerekse mazotlu alakalı. En önemli iki etken var, döviz ve ham petrol fiyatları bunları zaten vatandaşlarımız izliyor. Üçüncü bir faktör var. 4 Avrupa Birliği Ülkesi, Akdeniz'e kıyısı olan Yunanistan, İtalya, İspanya ve Türkiye fiyatların paçal alındığı ve arz ve taleplerin değerlendirildiği bazen motorin arzı fazla oluyor bazen de benzin arzı fazla oluyor. Bunların sonucu da Türkiye’deki Otomatik Fiyatlama mekanizması bize 3’üncü kez indirim fırsatı sundu. Ağustos ayında 2 kere zam yapılmıştı.3 tane indirim yapıldı. Eylül ayının sonunda ve Ağustos ayının daha öncesi Temmuz ayı fiyatlarına döndü. Bu fiyatlar özellikle Türkiye’nin etrafında oluştuğu siyasi iktidarsızlıklardan kaynaklanan sebeplerin bir an önce çözülmesi bu fiyatların köpüklerinin alınarak gerçek fiyatlarına dönmesidir. Tabi ki Erdem Başlı’nın temennilerine, hesaplarına katılmak istiyorum. Bunun bir yıl sürmesi halinde 1.80’lik parite Türkiye’ye şu anki bulunduğu maliyetlerden en az yüzde 12, yüzde 13 daha maliyetlerin azalacağı anlamına gelir. Türkiye de yaklaşık 7 milyar dolardır. Şu algının da yanlış olduğunu söylemek isterim, benzine, motorin fiyatlarına zam geldiğinde hızlıca zamlanıyor. Fiyatlar düşmeye geldiğinde çok yavaş geriliyor. Biz bunları denetliyoruz. Otomatik fiyatlama mekanizmasında fiyatlar aynı hızla düşüyor mu bunların her birini denetliyoruz. Bu manada vatandaşlarımızın rahat olmasını isterim.”

‘EKİM AYINDA DOĞALGAZA ZAM OLMAYACAK’

Doğalgaz fiyatına zam yapılmayacağını, yerli kaynaklarımızın doğalgaz fiyatlarını etkilediğini belirten Bakan Yıldız,”Arkadaşlarımız hesaplarına devam ediyor. İlk aldığım intibah, Ekim ayında doğal gazı zamsız olarak kullanacağız. Maliyetler, elimizde hala yüksek miktarda duruyor. Doğalgazdaki yüksek ithalat maliyetlerini biz buna rağmen kendi içimizdeki yerli kaynaklarımızla yenilebilir enerji kaynaklarımızla balast etmeye ve dengelemeye çalışıyoruz. Türkiye 28 tane Avrupa Birliği ülkesi arasında doğalgazı en ucuza alan ülke değildir. Ama en ucuza satan ülkedir. Geçen yıl rüzgar santralleri 5,7 milyar kilowalt saat elektrik ürettiler. Bu Ankara’daki meskenlerin kullandığına denktir. Biz bunu üretmemiş olsaydık geçen yıl 500 milyon dolar daha fazla doğalgaza para ödeyecektik. Yerli kaynaklarımızın kıymetini bilelim” ifadesini kullandı.

‘UZAN AİLESİNDEN 18 MİLYON DOLAR TÜRKİYE’NİN ALACAĞI VAR’

Uzan ailesinin yaptıkları Türkiye’nin omzunda önemli bir yük olduğunu, bu yükün artık Türkiye’nin omuzlarından atıldığını söyleyen Bakan Yıldız, “Bize açmış oldukları davaların toplam tutarı 235 milyar dolardır. 10 yıl önceki Türkiye’nin gayri safi yurt dışı hâsılasıdır. Onlar bir Türkiye’yi istediler. 4 büyük tahkim davasında Türkiye kazandı, bir tanesi temizi vardı onu da Türkiye kazandı. Türkiye’nin hiçbir şekilde borcu yoktur. Bununla kalmadık bütün avukatlık masraflarını Uzan ailesinde tahsil etmek için girişimlerde bulunduk. 5 milyon dolar birinci dava, yarım milyon dolar ikinci davadan aldık. 18 milyon dolarlık bir alacağımız var avukatlık masrafları olarak. Biz harcadığımız paranın kuruşunu Uzun ailesine bırakmayız. St Tropez gibi bazı eğlence mekanlarında eğlendiğini basın yoluyla öğrendik. Ben açıkça bir şey söyleyeyim eğlenme süresinin çok fazla uzun olmadığını Türkiye’deki mahkemelerin bağımsız mahkemelerin verdiği ceza kararlarının kısa sürede Türkiye’de uygulanacağını belirtmek isterim. Birinin parasını çalmaya çalışıyorsanız o parayı da yedirmeyiz” ifadesini kullandı.
Bakan Yıldız, Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz dünyanın en gelişmiş 3 gemiden biri olduğunu kaydederek "Sistik aramalarda iki ve üç boyutlu aramalar yapmaktadır. 130 milyon dolara aldığımız gemi ilk siftahını yaptı" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde