Uzan’ın zulası bulundu: Bankası gözaltında

Uzan’ın zulası bulundu: Bankası gözaltında

ABD müfettişleri biri Ürdünlü, altısı Avrupalı yedi bankayı gözaltına aldı

Uzan’ın zulası bulundu: Bankası gözaltında
16px
24px
06.09.2013 07:34
ABONE OLgoogle

ABD Bankacılık müfettişleri, Uzan Ailesi’nin Türkiye’den kaçırdığı efsane servete ilişkin ipuçlarına ulaştı. Servetin tutarı belirlenemezken, Uzanlar’ın parasının bulunduğu belirtilen Ürdün’deki bir finans kuruluşuyla Avrupa’daki altı uluslararası banka arasındaki para transferlerini mercek altına aldı.

Soruşturmayı geçen yıl Standart and Chartered’la İran arasında yapılan milyarlarca dolarlık karapara trafiğini ortaya çıkartarak büyük üne kavuşan New York Bankacılık Otoritesi yetkililerinden Benjamin Lawsky yürütüyor.

Konuyla ilgili gelişmeler dün uluslararası basına yansırken, New York’taki Devlet Bankacılık Düzenleme Kurumu’nun, Uzan Ailesi’nin Motorola’ya 2.6 milyar dolarlık borcunu ödememek için, mal varlığının bir kısmını Ürdün Dubai İslam Bankası’nda sakladığından şüphelendiği belirtildi. Kurum bunun üzerine söz konusu bankayla işlem yapan altı Avrupa bankasından bilgi istedi.

Konu hakkında bilgi sahibi olan bir yetkili, talebin “Finans Hizmetleri Departmanı tarafından Türkiye’nin zamanında en zengin ailelerinden biri olan Uzanlar’la iş yapan Avrupa Bankaları’na” yöneltildiğini söyledi.

New York’ta şüpheli işlemler yapan yabancı bankalara yönelik çalışmaları ve geçen yıl Londra merkezli Standard Chartered Plc’yi İranla olan işlemleri nedeniyle 340 milyon dolar ödemeye mecbur bırakan New York Bankacılık Müfettişi Benjamin Lawsky’nin yaptığı talebin muhatabı bankalar ise; BNP Paribas SA, Commerzbank AG, Credit Agricole SA, Deutsche Bank AG, Societe Generale and Standard Chartered olarak sıralandı.

İki sayfalık bilgi talebi içerisinde Amman merkezli Ürdün Dubai İslam Bankası aracılığıyla yapılan işlemlerin ayrıntıları istendi. Ayrıca, altı bankaya da; Motorola ile Uzan ailesi arasındaki davaya ilişkin kullanılabilecek belgelerin örneklerini teslim etmeleri gerektiği bildirildi.

Standard Chartered sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, talebe işbirliği içinde yanıt verdiklerini belirtirken diğer Avrupa bankaları herhangi bir yorum yapmayı reddetti.

Motorola-Telsim davası

MOTOROLA’NIN daha sonra Vodafone’un satın alacağı Telsim’e Uzan ailesi döneminde verdiği krediye ilişkin dava New York’ta görüldü. New York federal hâkimi, Uzanlara ait Türk GSM operatörü Telsim’e Motorola tarafından verilen 2 milyar dolarlık kredinin bir kısmının kanuna aykırı biçimde kullanıldığına karar verdi.

ABD Yerel Hakimi Jed Rakoff ise, geçen ay Uzanların varlıklarının bir kısmını, Motorola Kredi’nin ek maliyetlerle 3 milyar doları bulan alacağından kaçırmak için, Ürdün Dubai İslam Bankası’nı paravan olarak kullandığını söylemişti. Rakoff, Cem Uzan’ın mahkeme kaçağı olduğunu belirtmişti. Konuya ilişkin olarak Ürdün Bankası herhangi bir email veya telefona cevap vermiyor.

UZAN: KARARI KABUL ETMİYORUZ

AİLENİN Motorola Kredi davasında sanık sıfatıyla da yargılanan Cem Uzan, Reuters‘e yaptığı açıklamada; mahkemenin sanıkların kendilerini savunmalarına izin vermediğini belirterek verilen hükümleri kabul etmediklerini dile getirdi. Fransa’dan emaille yanıt veren Cem Uzan; “Hangi insan yasal dayanağı olmayan, mahkeme yapılmadan alınmış bir kararı kabul edebilir ki” ifadelerini kullandı. Motorola: Her adım atılacak Washington’daki Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson‘dan bir avukat olan Howard Stahl, temsil ettiği Motorola Kredi adına, Uzan ailesinin şirkete 2.6 milyar dolar borcu olduğunu söyledi. Verdiği bir röportajda Stahl, “Motorola adaletin sağlanması için gereken tüm adımların atılacağını” söylemişti.

Hüseyin Özay/Taraf

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde