Uzakdoğu’dan sonra Makedonya’ya dev yatırım yapıyor

Uzakdoğu’dan sonra Makedonya’ya dev yatırım yapıyor

ÇİN ve Kamboçya’nın ardından Türk girişimci Selçuk Alperen, yatırım için Makedonya’yı seçti.

Uzakdoğu’dan sonra Makedonya’ya dev yatırım yapıyor
16px
24px
22.04.2014 08:21
ABONE OLgoogle
ÇİN ve Kamboçya’nın ardından Türk girişimci Selçuk Alperen, yatırım için Makedonya’yı seçti. Alperen, “Gönlümde Türkiye var ama ne doğru yeri tespit edebildik ne de doğru kişilere denk gelebildik” diye konuştu.

HENÜZ 41 yaşında Uzakdoğu’nun en büyük Türk yatırımcısı olan Insight Group Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Alperen, Çin ve Kamboçya’nın ardından Avrupa’da rekor yatırıma gidiyor. WEIBO isimli şirketiyle Avrupa’nın en büyük entegre tekstil ve hazırgiyim sanayi bölgesini Makedonya’da kuracak olan Alperen, 5 yılda 400 milyon dolar yatırım yapacak.
Rankovze bölgesinde kurulacak sanayi bölgesine Makedonyalı yetkililer, Alperen’in ismini veriyor.

Başkenti Üsküp’te, Makedonya Yabancı Yatarım Ajansı CEO’su Viktor Mizo ve Selçuk Alperen yatırım için 24 Nisan’da imzayı atıyor. Guangzhou’da ulaştığımız Selçuk Alperen, projenin ilk yatırım bedelinin 180 milyon dolar olduğunu, 5 yılda 400 milyon dolara 
ulaşacağını söyledi.

TALEBE YETİŞEMEDİ

400 bin metrekare alan üzerinde 240 bin metrekare kapalı alanda fabrika ve tesisleri inşaa edeceklerini anlatan Alperen, “2015 gibi üretime başlarız. Bölgede bir tekstil şehri oluşturup, 4 yıl içerisinde 5000 kadar kişiye istihdam yaratmış olacağız. Bizim bu yatırım yapma nedenimiz, Çin ve Kamboçya’daki fabrikalarımızın çok dolu olması. Kapasitemiz yetmiyor. Makedonya yatırımının nedeni bu” dedi. Alperen, “Dünyadaki bütün ünlü markalara üretim yapacağız. İtalyan, Fransız, İngiliz, vs. Aynı zamanda kendi markalarımızı da üreteceğiz. Tesisimize giren pamuk dikilmiş ürün olarak çıkacak” diye konuştu. 

Bu yatırımı neden Türkiye’ye yapmadıkları sorusuna Alperen şu yanıtı verdi: “Gönlümüzden geçen elbette Türkiye’de yapmaktı. Ancak ne doğru yeni tespit edebildik ne de doğru kişilere denk gelebildik. Makedonya Avrupa’nın göbeğinde. Avrupa’ya, Rusya’ya, hatta ABD’ye uzanmak mümkün.”

Sürpriz yatırım daha gelecek

ALPEREN, Rankovze bölgesinde yan yana iki arazi aldıklarını hatırlatarak, “Bunlardan 400 bin metrekare büyüklüğünde olana tekstil yatırımı yapıyoruz. Oteller, yüzme havuzları da olacak. Diğer arazi ise 1 milyon metrekare. Orada sürpriz yatırım yapacağız” dedi.

Kiğılı’yı Çin’e taşıdı

Alperen, 26 yaşında tek kelime Almanca bilmeden Almanya’ya gidip şirket kuran, Çince bilmeden gittiği Guangzhou’da dev markalara üretim yapan sıradışı Türk yatarımcı olarak tanınıyor. Genç iş adamı aynı zamanda Kiğılı’nın Guangzhou’da açtığı mağazanın ortağı.
Demet Cengiz/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde