Uzakdoğu’da 3’üncü raunt: Koç ile birlikte Toshiba’yı Çinlilere kaptırmıştı

Uzakdoğu’da 3’üncü raunt: Koç ile birlikte Toshiba’yı Çinlilere kaptırmıştı

Türk şirketlerinin küresel markalarla ilişkisi son dönemin en dikkat çeken gelişmelerinden biri.

Uzakdoğu’da 3’üncü raunt: Koç ile birlikte Toshiba’yı Çinlilere kaptırmıştı
16px
24px
25.12.2017 08:02
ABONE OLgoogle

Koç Holding’den Yıldız Holding’e, Doğuş Grubu’ndan Anatolia Tarım’a irili ufaklı Türk şirketleri kendi tarihlerinden daha eski, daha köklü markaları, firmaları bünyesine katıyor. İşte bu listeye Zorlu Grubu da eklenmek üzere. Zorlu Grubu’na ait Vestel, cuma günü Güney Koreli beyaz eşya devi Dongbu Daewoo Electronics’in tamamını almak için bağlayıcı teklifini verdi.

27 Ekim’de Dünya’da yer alan haberimizde Dongbu Daewoo’nun beyaz eşya birimini satışa çıkarıldığını, Fransa, Meksika, İsveç ve Türkiye’den şirketlerin ilgililer arasında olduğunu paylaşmıştık.   Zorlu, Asyalı devi resmen istedi!

Türkiye’den Zorlu Grubu’nun da ilgililer arasında olduğunu duyurduktan sonra ertesi gün yani 28 Ekim’de Zorlu Grubu’nun patronu Ahmet Nazif Zorlu, “Daewoo’da kısa listedeyiz, bir teklif daha yapacağız” demişti.

Bilindiği üzere Vestel, nisan ayında bir başka dev Japon Toshiba’nın TV birimini satın almak için de bir teklif yapmıştı. Ancak Toshiba’yla süreçte Çinli Hisense ihaleyi almış, Zorlu yarışı kaybetmişti. Toshiba’daki sürecin olumsuz bittiğini de duyurmuştuk.

Koç ile birlikte Toshiba’yı Çinlilere kaptırdı

Edindiğim bilgilere göre Toshiba sürecinin olumsuz sonuçlanmasının bir nedeni de Zorlu Grubu’nun Güney Koreli Daewoo’ya odaklanması. Bu kez Güney Koreli şirketi elinden kaçırmak istemiyor.

Güney Koreli ve Japon şirketlerin Türkiye’de şirket alımlarında son dönemde ciddi bir artış yaşanmasına rağmen, Türk firmalarının o bölgede şansı pek yaver gitmiyor.

Bilindiği üzere Arçelik, Çin’de çamaşır makinesi üretimi yapıyor. Satın alma ile girdiği Çin pazarının ardından Pakistanlı Dawlance’ı 243 milyon dolara bünyesine katan Koç Holding’e ait Arçelik, Tayland’da 100 milyon dolara fabrika kurdu, Hindistan’da ise Tata ile anlaşıp yeni tesis için anlaşmayı geçtiğimiz aylarda imzaladı.

Ancak Arçelik’in Uzakdoğu Asya pazarına olan ilgisi hiç bitmedi. Hatırlanacağı gibi 2016’nın şubat ayında Arçelik, Japon teknoloji devi Toshiba’nın beyaz eşya birimini satın almak için görüşmelere başlamış ve Çinli ev aletleri üreticisi Midea, Arçelik’in talip olduğu Toshiba’nın beyaz eşya birimini, 90 milyon dolara satın almıştı. Bir anlamda Toshiba’nın satışa çıkan iki farklı birimini iki farklı Türk şirketi istemiş ancak yarışı Çinliler kazanmıştı.

Zorlu Grubu için Daewoo, zorlu bir süreç ancak Türk şirketleri açısından daha da önemli. 
Toshiba ile girilemeyen Uzakdoğu pazarını Daewoo ile açmak için...

Güney Kore'nin üçüncü büyüğü

Güney Kore’nin en büyük teknoloji şirketlerinden olan Dongbu Daewoo, kimyadan uçak sanayisine çeşitli sektörlerde çalışıyor. Şirketin 1971’de kurulmasına rağmen son açıklanan rakamlara göre 90.5 milyar dolarlık varlığı, 10.7 milyar dolarlık cirosu var. Çalışan sayısı 276 bin. Samsung ve LG’nin ardından ülkenin en büyük üçüncü teknoloji devi.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde