Uydurma haber gerçeklere çok yakın

Uydurma haber gerçeklere çok yakın

Saakaşvili'den Rusya'nın işgal ettiği ve cumhurbaşkanını öldürdüğü yönündeki ''uydurma'' habere ilginç tepki

Uydurma haber gerçeklere çok yakın
16px
24px
15.03.2010 14:55
ABONE OLgoogle

Gürcistan'da muhalefet, Rusya'nın ülkeyi işgal ettiği ve cumhurbaşkanının öldürüldüğü yönündeki "uydurma" televizyon haberinden dolayı hükümeti top tuttu.

Ülkenin ana muhalefet grubu, hükümeti "enformasyon terörü" yoluyla iktidarda kalmaya çalışmakla itham etti. Muhalefet, yayının bir hükümet propagandası olduğunu iddia etti.

Gürcistan Parlamentosunun eski başkanı ve muhalefetteki Birleşik Gürcistan-Demokratik Hareket Partisi lideri Nino Burcanadze, paniğe yol açan uydurma haberi hazırlayan kanal yetkililerini mahkemeye vereceklerini bildirdi.

Haberin yayımlanmasında hükümeti sorumlu tutan Burcanadze, hükümeti, "halkı korkutmakla" suçladı.

Cumhurbaşkanı seçimlerinde Mikhail Saakaşvili'nin rakibi olan Leva Gaçeçiladze de bu tür haberleri Gürcü halkına karşı hakaret olarak değerlendirdiğini ve İmedi kanalının cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

SAAKAŞVİLİ'NİN TEPKİSİ

Basında çıkan haberlere göre, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili de söz konusu uydurma haberin hoş olmadığını ama mevcut durumda olası gerçeklere ne yazık ki "azami derecede" yakın olduğunu söyledi.

Saakaşvili, "Gürcistan'ın düşmanlarının aklından geçenler, olasılıklar ve mevcut olaylar dikkate alınırsa ne yazık ki bu haber, gerçeklere azami derecede yakındır" diye konuştu.

Söz konusu uydurma haberde Gürcü ordusunun olumsuz yansıtılmasını kınayan Saakaşvili, bu haberde Gürcistan ordusuna karşı haksızlık yapıldığını, ordunun, devletin temeli olduğunu ve herkesin bu konuda dikkatli davranması gerektiğini kaydetti.

Haberde, kendisinin öldürüldüğüyle ilgili kısmı mizahla karşıladığını söyleyen Saakaşvili, "İsterlerse 100 kez beni öldürsünler, ben bu tür haberleri mizahla karşılıyorum" dedi.

İMEDİ ÖZÜR DİLEDİ

İmedi televizyonunun başkanı Giorgi Arveladze de yaptığı açıklamada, sorumluluğu üzerine aldığını ancak görevinden ayrılmayı düşünmediğini söyledi.

Uydurma haberle halk arasında şoka neden olmaktan dolayı özür dileyen Arveladze, "Bu haberin amacı halkı korkutmak veya paniğe yol açmak değildi. Ancak anladık ki bu izleyiciler için şoke edici oldu ve biz bunun sorumluluğunu alıp samimiyetle özür diliyoruz" dedi.

UYDURMA HABER VE PANİK

Gürcistan'da hükümet yanlısı bir televizyonun cumartesi günü, Rus tanklarının başkente girdiği ve Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin öldürüldüğü yönündeki uydurma haberi, 2 sene önceki savaşın travmasını üstünden atamayan halk arasında panik yaratmıştı.

Söz konusu haber tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ile Abhazya'da da paniğe neden olmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde