Uyar Madencilik’in sicili kabarık

Uyar Madencilik’in sicili kabarık

Kazanın meydana geldiği Has Şekerler’e ait madenin ruhsat sahibi olan Uyar Madencilik’in sicilinin kabarıklığı dikkat çekiyor.

Uyar Madencilik’in sicili kabarık
16px
24px
01.11.2014 09:57
ABONE OLgoogle
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız dün yaptığı açıklamada, “Biz Uyar Madencilik’in çalışmalarından memnun değiliz. Buradaki yapının amcasının üzerine olduğu söylendi” dedi. Uyar Madencilik’in Soma’daki madenlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teftiş raporları ise madendeki eksiklikleri tek tek ortaya koydu. 

2003 ÖNCESİ MASKELER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, CHP Manisa Milletkvekili Özgür Özel’in soru önergelerine verdiği yanıtlara göre, çeşitli dönemlerde yangınların çıktığı Soma’nın Darkale köyündeki Uyar Madenciliğe ait madende, 2005 yılında 9 noksan, 2007’de 15 noksan, 2008’de 5 noksan, 2010’da iki denetimde 3 ve 9 noksan, 2011 yılındaki iki ayrı denetimde 6 ve 14 noksan, 2012’de de iki ayrı denetimde 5 noksan tespit edildi.

2011 yılında bir kere kapatma kararı verildi, noksanlıkların giderildiği gerekçesiyle bir ay sonra açıldı. 2013 yılının mart ayında yapılan denetimde, 12 noksan tespit edildi. 

10 günde düzeltmişler

Madende 7, 8, 14 Mart 2013 tarihinde yapılan teftişte söz konusu noksanlıklar dikkate alınarak kapatılma kararı verildi. Çelik’in verdiği bilgiye göre 24, 25 Mart 2013 tarihinde ise kapatma kararı noksanlıklar giderildiği için kaldırıldı. Kapatma kararının kaldırıldığı teftişte, “(Ocakta konveyörlerin durdurma-çalıştırma düğmeleri ve bazı elektrik dağıtım panolarının exproof değildir ancak işveren tarafından siparişleri verilmiştir) ifadesi ile tespit edilen noksanlıklar giderilmiştir” denildi.

2003 yılı öncesinden alınan gaz maskelerinin TTK test merkezine gönderildiği, sağlam olanların raf ömürleri için uzatma alındığı, 125 adet yeni maske alındığı, çatlaklarla ilgili güçlendirme çalışması yapıldığı, kullanılamaz olanların terk edildiği, C panosu için söküm çalışmaları yapıldığı, kaçamak yoluna basamak yapıldığı anlatıldı.

İşte o eksiklikler

Ocaktaki konveyörlerin durdurma-çalıştırma düğmeleri ve bazı elektrik dağıtım panoları exproof değildir, ancak exproofleri ile değiştirilmek üzere işveren tarafından siparişleri verilmiştir, 

Ocak içersinde çalışanların bazılarının üzerinde karbonmonoksit (CO) maskesi yoktur. 
İşyerinde mevcut olan karbonmonoksit maskeleri 2003 yılı öncesinde TKİ-ELİ Müessese Müdürlüğü tarafından alınmış ve raf ömürleri dolmuştur. 

İşyerinin yerüstü tesisinde bazı makinaların kayış-kasnak-tahrik kısımları, aspiratör kanatları 6 konveyör bantların tambur diplerinde tehlikeli kısımlar kapatılmamıştır. 
İşyerinin elek tesis binası, idari bina, elektrik atölyesi ve tuvalet olarak kullanılan binalarda tehlikeli çatlaklar vardır. 

Yeraltı kömür ocağında üretimin yoğun olarak yapıldığı (C) panosunun nefesliği ikinci yol ve kaçamak olarak kullanılacak durumda değildir. 

Bu panonun başka yer üstü ile ikinci bağlantısı yoktur. Kömür ocağında kömür üretim dilimleri 10’ar metrelik dilimler halindedir. 

Bu kömür kalınlığının 2 metrelik kısmını ayak arınından ortalama olarak 8 metrelik kısmını da ayak arkasındaki göçükten alınarak yapılmaktadır.
Neşe Karanfil/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde