Uyanık Gates, kasasında 100 milyar var kredi kullandı

Uyanık Gates, kasasında 100 milyar var kredi kullandı

Teknoloji devi Microsoft’un, profesyonel sosyal ağ LinkedIn’i satın almak için 26.2 milyar dolara anlaşması rekor olarak tarihe geçerken, dünyadaki yankıları sürüyor.

Uyanık Gates, kasasında 100 milyar var kredi kullandı
16px
24px
15.06.2016 04:48
ABONE OLgoogle
Teknoloji devi Microsoft’un, profesyonel sosyal ağ LinkedIn’i satın almak için 26.2 milyar dolara anlaşması rekor olarak tarihe geçerken, dünyadaki yankıları sürüyor. Microsoft, 26.2 milyar dolarla sosyal ağlarda tüm zamanların satış rekorunu kırdı.

Ancak 75 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi Bill Gates’in kurduğu şirketin, LinkedIn’i alırken kasasında 100 milyar dolar nakti varken kredi yoluna başvurması, ‘Kasasında bu kadar para varken neden kredi çekti?’ sorusunu beraberinde getirdi.

Bloomberg’in haberine göre, büyük kısmı denizaşırı (off-shore) hesaplarda olmak üzere 100 milyar dolardan fazla nakte sahip olan Microsoft, borçlanarak yaptığı satın almayla yüzde 35’lik vergi oranından kurtuldu. Şirket aynı zamanda faiz ödemelerini de kıstı. Satın almayı krediyle finanse eden Microsoft, 9 milyar dolarlık vergiden yasal olarak kurtuldu.

Citizens for Tax Justice Genel Müdürü Robert McIntyre, bu durumu “Nakit havuzu içerisinde yüzen şirketlerin vergi ödememek için borçla satın aldığı garip bir dünya” olarak değerlendirdi.

Apple da yapıyor

ABD’Lİ şirketlerin düşük faiz nedeniyle borçlanarak finansman sağlaması oldukça yaygın. Vergi vermek zorunda olmadığı off-shore hesaplarında 180 milyar dolar olan Apple da hissedarlarına

ödeme yapmak için 6.5 milyar dolar kredi çekmişti. Apple CEO’su Tim Cook, yöneltilen eleştirilere “Düşük faiz oranları varken, yüzde 40 oranında vergi ödememiz saçma olacak” yanıtını vermişti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde