Usulsüzlükleri aklayana "ballı koltuk"

Usulsüzlükleri aklayana "ballı koltuk"

Başbakanlığa bağlı Yatırım Ajansı’nda yapılan usulsüzlükleri görmezden gelen Sayıştay denetçisinin eşi, aynı ajansta yüksek maaşla işe başlatıldı

Usulsüzlükleri aklayana "ballı koltuk"
16px
24px
26.10.2014 06:33
ABONE OLgoogle
AKP yöneticilerinin, “duman oluruz” sözleri ile Türkiye’nin gündemine gelen Sayıştay raporları, kamuda ilginç “pazarlıklarında” konusu haline geldi.

Başbakanlık Yatırım Destekleme ve Tanıtım Ajansı da, bu pazarlıkların yaşandığı kurumlar arasında bulunuyor. Yatırım Ajansı’nın hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçisinin eşi, yüksek maaşla başkanlıkta işe başlatıldı. Yabancı dil bilmeyen eş için, “rapor okuma” ismiyle bir birim oluşturuldu. Ve denetçinin eşi de yeni oluşturulan birimin başına getirildi. Bu durum, Türkiye’ye yatırım çekmesi için kurulan Yatırım Ajansı’nda büyük rahatsızlığa yol açtı.

İLK DENETÇİ KAPSAMLI BİR RAPOR HAZIRLADI

Başbakanlık Yatırım Destekleme ve Tanıtım Ajansı’nda yaşanan Sayıştay skandalının hikâyesi geçen yıl başladı. Sayıştay’ın 2011 yılı hesaplarını inceleyen A.O. isimli bir Sayıştay denetçisi harcamalarla ilgili yaklaşık 80 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda, harcamalar konusunda birçok usulsüzlük tespiti yapıldı.

Söz konusu usulsüz harcamaların bir kısmı da basında yer aldı. Sayıştay denetçisi A.O, yasa gereği, kurum harcamalarında tespit ettiği usulsüzlüklere ilişkin kurum yöneticilerinin ifadesini aldı. Yani kurum yöneticilerine cevap hakkı tanıdı.

İşte bu süreçte, tanıtım ajansının hesaplarıyla ilgili denetimde ilginç olaylar yaşanmaya başladı. Sayıştay yönetimi, öncelikle hesapları inceleyen A.O. isimli müfettişin değiştirilmesini istedi. Bu talep kabul edildi. Ve Başbakanlığa bağlı olan Yatırım Ajansı’nın hesaplarını inceleyen A.O. bir başka göreve verilerek, yerine A.B. isimli yeni bir denetçi görevlendirildi.

Denetçi, kendisinden önceki denetçinin hazırladığı raporu bir kenara bırakarak yeniden rapor hazırladı. Raporda, taslak halindeki ilk raporda yer alan usulsüzlük tespitlerin büyük kısmı yer almadı. Yeni denetçi, harcamalar konusunda getirilen açıklamaları yeterli bularak, harcamalarda mevzuata aykırı bir durumun olmadığı yönünde görüş bildirdi.

EŞİ İŞE ALINDI

Yatırım Ajansı’nın hesaplarıyla ilgili hazırlanan rapor kurum içinde de çeşitli tartışmalara yol açtı. Bu esnada yaşanan bir gelişme ise, Sayıştay’ın raporuna gölge düşmesine neden oldu. Kurumun hesaplarını inceleyen A.B. isimli denetçinin S.B, isimli eşi Yatırım Ajansı’nda sınavsız olarak işe alındı.

Denetçinin eşi için ayrıca yeni bir birim oluşturuldu. Yeni birime, rapor okuma ismi verilirken, denetçinin eşi de rapor okuma biriminin başına getirildi. Denetçinin eşi, kurum içinde hazırlanan raporların, düzeltilmesi ile görevlendirildi. Yani, denetçinin eşi, raporlardaki anlam bozukluklarını düzeltmekle, imla hatalarını bulmakla görevlendirilmiş oldu. Bu durum kurum içinde de büyük rahatsızlığa yol açtı. 

Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde