Urfa'ya 100 milyon yatırımla 5 bin kişiyi istihdam edecek

Urfa'ya 100 milyon yatırımla 5 bin kişiyi istihdam edecek

Yaşar Grubu sonbaharda karar verdiği Urfa yatırımının temelini mayısta atacak. 100 milyon liralık tesis, ilk etapta 5 bin kişiye iş yaratacak

Urfa'ya 100 milyon yatırımla 5 bin kişiyi istihdam edecek
16px
24px
25.03.2013 07:01
ABONE OLgoogle

Güneydoğu’nun hayvancılık ve tarım potansiyelini değerlendirmek isteyen Yaşar Grubu sonbaharda karar verdiği Urfa yatırımının temelini mayısta atacak. 100 milyon liralık tesis, ilk etapta 5 bin kişiye iş yaratacak

Gıdadan boyaya, eğitimden tarıma pek çok sektörde faaliyet gösteren Yaşar Topluluğu, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ülke büyümesinin üzerinde, yüzde 10’luk büyüme hedefiyle yol alıyor. Topluluk bu hedefine ulaşmak amacıyla yeni yatırımlar planlıyor. Bunlardan biri de Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek süt ürünleri tesisi... 100 milyon liraya mal olması beklenen ve nisan ya da mayısta temeli atılacak tesis yalnızca Yaşar Grubu’na değil bölgedeki çiftçilere de iş yaratacak. Çünkü Yaşar Grubu sözleşmeli çiftçilik yöntemiyle çalışıyor. Tesis kurulduğunda bölgedeki çiftçilerle alım sözleşmeleri yapılacak ve 5 bin kişiye bu yolla iş yaratılacak. Bölgede kuracakları süt tesisini yem ve et yatırımlarının da izleyebileceğini açıklayan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı ile grubun hedeflerini konuştuk.

Birçok şirketin aksine İstanbul’a gelmediniz?

 Holdingin üst yönetim merkezinin İzmir’de kaldığı sayılı şirketlerdeniz gerçekten. Taşımaya çok ihtiyaç duymadık. İnternet çağında iletişim çok hızlandı. Geliyoruz, gidiyoruz...
 
Körfez’e yakınlaşacak

Ülkemizin Kürt sorununda çözüm süreci yaşadığı bu dönemde Urfa’ya bir yatırım kararınız oldu. Neden Urfa? Neden şimdi? Üretim ve tüketim tarafında barış sürecinden dolayı bir ışık mı gördünüz?

 Sütte iki üretim tesisimiz var; birisi İzmir’de, birisi Eskişehir’de. Bu nedenle üçüncü bir lokasyon arayışımız oldu. Büyüme hedeflerimize uygunluğu yanında lojistik açıdan da en uygun yer neresi olur diye araştırdık. Güneyde Adana’dan itibaren bütün bölgeyi inceledik.
 Bölgede süt üretiminin gelişmeye başladığını gördük. Biz gidersek daha da gelişecek. Bir yere gittiğimizde satın almayı her gün yaptığımızdan otomatikman o tedarik zinciri gelişiyor çünkü.

 Urfa’nın teşvik açısından üçüncü bölge olması da kararımızda etkili oldu. Bölgede önemli bir tarımsal altyapı var. Harran Ovası... Mardin’den Urfa’ya arabayla seyahat ettiğinizde inanılmaz bir tarımsal altyapı görüyorsunuz. Ayrıca bölge önemli bir pazar. Pınar orada çok güçlü. Bölgeye ta İzmir’den ürün naklediyorduk. Son yıllarda enerji fiyatları çok arttı. Verimlilik  önemli bir hale geldi.

Suriye’nin kapanması bizim için hiç iyi olmadı. Nakliyelerimizi Körfez ülkelerine, Suriye’den geçiriyorduk. Şimdi gemiyle Akdeniz’den ulaştırıyoruz. Urfa, Körfez ülkelerine ulaşmamız açısından da kolaylık sağlayacak.
 
Kaç kişi çalışacak?

 5 bin kişilik bir istihdam ve iş geliştirme potansiyeli yaratacağız. 100 milyon TL tutarında bir yatırım. Nisan, mayıs gibi temel atacağız.
 
‘Barış turizmi geliştirir’

Kürt açılımına İzmir nasıl bakıyor?

 Biz İzmirliler çok demokratikizdir. Öyle kimseyi ayırt etmeyiz. Bu ülkede yaşayan kimsenin bir sıkıntısının olmaması gerekiyor. Türkiye’de bu devirde farklı bir durum düşünülemez. İnsan hakları açısından, herkes demokratik bir şekilde yaşamalı, böyle bir sorunumuz kalmamalı. Ben destekliyorum.

 Sorunun çözümü bölge açısından büyük bir kalkınma da sağlayacaktır. O bölgenin turizmi de çok fırsatlar barındırıyor. Barış turizmi geliştirir, daha fazla turist gelir. O kadar muazzam yerler ki, bu yatırım kararımızla birlikte etraflıca gezme imkanım oldu.

Diyarbakır’a yıllar önce, Yaşar Eğitim Kültür Vakfı  lise yaptırdı. Çok önemli bayilerimiz var bölgede.  Türkiye’nin en büyük dağıtım teşkilatına sahibiz. Van’ın tepesindeki köye ürün ulaştırabiliyoruz. Bunun için Doğu Anadolu’da okulların süt dağıtımını aldık. Türkiye’deki toplam hanelerin her gün yüzde 79’una ulaşıyoruz.
 
 Bölgede başka yatırım planı var mı?

Sütle başlıyoruz arkası gelecektir. Yem olabilir mesela, et olabilir...
 
 Pınar, DYO dahil kaç kişi çalışıyor Yaşar Grubu’nda?

 7 bin 200. 2012 konsolide ciromuz 3.2 milyar TL. Her yıl yüzde 10 büyüme hedefliyoruz.
 
Bu yıl evler çiçek açacak
 
Evinizin boyasında ne renk tercih ediyorsunuz? Her yıl boyar mısınız?

 Daha tutucuyum. Krem rengi tercih ediyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse, kirlenince değiştiren tarzdayız. Gereklilik için boya yaptıranlardanız.
 
 Bu yılın renkleri ne?

2013 renk trendlerinde canlı ve parlak renkler öne çıkıyor. Moda dünyasını çiçek bahçesine dönüştüren bu trendin yansımalarını dekorasyonda da net olarak görebiliyoruz. Bu yıl sarı, turuncu ve kırmızı kadar mavi yeşil ve turkuazın farklı tonları da bir arada. Sarı ve kahverenginin değişen tonları sezonun en popüler renkler arasında yer alırken, maviden çivit maviye uzanan geniş renk paleti ve yeşilin özellikle haki ve zümrüt tonu göze çarpıyor. Yatak odalarında tercih daha çok beyaz, lila ve pembe. Mor çocuk odaları ve çalışma odası için de güzel bir seçim oluşturuyor... Mutfaklar içinse yeşil ve mavi renkler ile dengelenmiş kırmızı ve turuncu renkler... Banyoda beyaz ve mavi tonları hakim.
 
Her yıl 500 öğrenciye staj

 Yaşar Grubu’nun gençlere yaklaşımı nasıl?

 Üniversite öğrencilerinin şirketimizi tanıması için kariyer günleri yapıyoruz. Ayrıca staj imkanları var. Her yıl 500 öğrenciye staj veriyoruz... ‘Yaşar’a Adım’ projesi altında yürütüyoruz bunları.
 
Avrupa’da Pınar’ın formülü Türkiye’den
 
Avrupa’da nasılsınız?

Almanya’da fason üretim yaptırıyoruz. Anlaştığımız bize Pınar markasıyla  üretim yapan üç fabrika var. Türkiye’den et ve süt ürünlerinin Avrupa’ya ihracatı mümkün değil biliyorsunuz. Bu nedenle orada ürettiriyoruz. Bütün Avrupa’da peynir, süt, yoğurt, ayranımız bulunuyor. Bizim ürün formüllerimizle üretiliyor. Bütün Avrupa’ya, hatta Amerika’ya Almanya’dan gönderiyoruz.
 
Kaymak gibi balla yenen peynir
 
Yeni ürünler var mı?

Sütkrem peyniri pazara sunuyoruz şimdi. Bu ürünümüz, kaymak tadında ve yüzde 50 daha az yağlı bir ürün. Kahvaltıda balla o kadar güzel oluyor ki. İlk başta Arap ülkeleri için geliştirildi. Ondan sonra Irak pazarına lanse ettik. Orada çok iyi bir yere geldi. Şimdi Türkiye’de pazara sunacağız.   Organik yoğurt, peynir yaptık.

500 bin kişiye ‘dokunuyor’
 
 Sizin iş modeliniz sözleşmeli çiftçilerle birlikte çalışmayı içeriyor...

 Tüm Türkiye’de üretilen 15 milyon ton sütün yüzde 9.6’sı İzmir’de üretiliyor. 1976 yılından beri İzmir’de bulunan, sütçülüğü geliştiren bir marka olarak bunda katkımız çok yüksek.
 Bir kalkınma modeli     olarak, 1997’den itibaren Eskişehir’de uygulandı.         Şimdi de Şanlıurfa. Aslında bu bir toplumsal kalkınma     modeli. Üretimi, lojistiği, tedarikçiler... Katma değer yaratan, iş yaratan bir model. Gıda içecek grubu olarak 500 bin kişi civarında insana dolaylı yoldan gelir yaratan bir ekosistemimiz var. Bu kadar insana dokunuyoruz.
 
Hayvan üretiminiz var mı?

Hindi üretimimiz var. İki örnek model süt çiftliğimiz var. Bir miktar kendi et hayvanımız da var. Biz esas olarak  sözleşmeli çiftliklerden alıyoruz. Uzun yıllardır bizimle çalışan çiftlikler var. Şu anda 200 tane büyük süt çiftliği var bizimle çalışan. Ayrıca çok sayıda çiftçiden süt alıyoruz. Sürekli eğitim veriyoruz çiftçilere...
 
Çocuklara Alaaddin’in  Sihirli Lambası’nı ulaştıracak
 
 Sosyal sorumluluk faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

 Pınar’ın çocuk resim yarışması 32 yıldır devam ediyor. 3 milyon çocuğa ulaştık. Çocuk tiyatromuz 25. yılını doldurdu. DYO’nun resim yarışması 43. yılına girdi. Eğitime çok önem veriyoruz. Okullar açtık. Yaşar Üniversitesi, Selçuk Yaşar’ın çok önem verdiği bir kurum... Spora çok uzun yıllardır destek veriyoruz. Çocuk tiyatromuz her yıl turneye çıkıyor. Bu yıl Güneydoğu Anadolu’ya gidecekler. Alaaddin’in Sihirli Lambası’nı oynayacaklar.
 Gıda sektöründe küresel ilkeler sözleşmesini imzalayan ilk şirketiz. Sürdürebilirlik raporumuz yayınladı. BM’in web sitesine de koyduk raporumuzu. Aynı anda 10 şirketimizle birlikte karbon ayak izi hesaplamasına başladık.

Songül Hatısaru/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde