Üretim iştahı kesildi

Üretim iştahı kesildi

2012 yılı için şimdiden tedbir almaya başlayan perakende sektöründe firmalar üretim adetlerini yeniden gözden geçiriyor.

Üretim iştahı kesildi
16px
24px
15.12.2011 06:38
ABONE OLgoogle

Tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz ve durgunluk, 2012 yılı için Türk perakende firmalarını da tedbir almaya itti. Temkinli iyimserlik havasının hâkim olduğu sektörde firmalar, 2012 yılında yaşanacak durgunluk ihtimaline karşılık üretim adetlerini yeniden gözden geçiriyor.

Özellikle ilk 6 ayda sonuçları görmek isteyen firmalar, üretim adetlerini 2011 yılına göre yüzde 15-20 oranında azaltma yoluna gidiyor.

2012 yılının belirsizliklerle dolu bir yıl olduğuna dikkat çeken İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, “Bu nedenle 2012 yılının üretim planlamasını yaparken hesabımızı buna göre yapıyoruz. Tüketimin daha da azalacağından hareketle geçen yıla göre ürün tedarikini en az yüzde 20 oranında azaltmayı planlıyoruz” dedi.

İşin renginin ilk 6 ay içinde ortaya çıkacağını kaydeden Ayaydın, şunları söyledi: “2011 yılını sektör olarak çok iyi geçirdik. Ama 2012 çok bilinmeyenli bir yıl. Biz Avrupa’ya göbekten bağlıyız. Bu onların krizi olmasına rağmen biz de etkileneceğiz. Bu nedenle üretim planlamaları için gece gündüz çalışıyoruz. Hem yurtiçinde hem de yurtdışı için ona göre bir üretim planlaması gerek. Üretim kolay. Yeter ki iş olsun gaza basarız. Önümüzü görmek için ilk 6 ay çok önemli. Bekleyip bunu görmek istiyoruz.”

Üretimi düşürmeyen pazar payını arttırır

Türkiye’de 2012 yılında dış kaynaklı politik bir risk olmadan büyüme hızında çok büyük bir düşüş beklemediklerini belirten Birleşmiş Markalar Derneği ve Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, şunları söyledi: “2012 yılında yine yüzde 4-5’lik bir büyüme olacaktır. Bunun yanında sektör olarak da 2011 yılında yüzde 40’lara yakın bir büyüme sağladık. Bu büyüme rakamı da çok fazla düşmeden 2012 yılında en fazla yüzde 30’lara düşer. Bu nedenle iç pazarda tüketim anlamında dramatik bir düşüş beklemiyorum. Ama tabii bazı firmalar belirsizliklerden dolayı üretim adetlerini yeniden gözden geçiriyor. Bu da üretimini düşürmeyen firmalara yarayacaktır. Çünkü üretimi azaltmayanlarda pazar payları daha artacaktır.”

Sevgi Sayar/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde