Üreticilerin yeni gözdesi: Maliyeti düşük karı büyük

Üreticilerin yeni gözdesi: Maliyeti düşük karı büyük

Yenilenen kentlerde peyzaj ve dış cephe süslemeleri giderek önem kazanıyor. Bu noktalarda en çok susuzluğa dayanıklı sedum bitkisi tercih ediliyor. Müşterisi hazır olan sedum üreticilerin yeni gözdesi olmaya aday…

Üreticilerin yeni gözdesi: Maliyeti düşük karı büyük
16px
24px
20.06.2014 11:42
ABONE OLgoogle
İNŞAAT, son on yılın en çok parlayan sektörü oldu. Kentsel dönüşümle birlikte şehirlerde binalar yenileniyor. Sadece binalar değil, yol kenarları, caddeler, sokaklar da bu yenilemeden nasibini alıyor. 2000 yılından önce bırakın ara caddeleri, ana arterlerde bile çevre düzenlemesine çok az rastlanırdı. Bugün hem belediyeler, hem de inşaat şirketleri yeşil alanlara önem vermeye başladı. Peyzaj günden güne önem kazanıyor. Şehir hayatının vazgeçilmezi haline geliyor.

Geçen haftaki sayımızda yer vermiştik. Çatılar bile yeşillenmeye başladı. Birçok önemli konut ve AVM projesinde dış mekanlar olabildiğince yeşillendiriliyor. Dış mekan düzenlemesinde ise bir bitki özellikle ön plana çıkıyor. Buralarda en çok tercih edilen süs bitkisinin ismi sedum. Susuzluğa dayanıklı bir bitki olduğu için özellikle tercih ediliyor. Susuzluğa altı ay dayanabilen bu bitki türünü araştırdığımızda ilginç bilgilere ulaştık. 

SICAK HAVALARI SEVİYOR

Dünyada 500 çeşit sedum bitkisi var. Türkiye’de ise 40 çeşidi ticari olarak üretilip satılıyor. Sedum ağırlıklı olarak, Yalova, İzmir, Antalya ve Adana’da yetiştiriliyor. Açık alanda da üretimi var ancak örtü altı (sera) üretimi daha yaygın. Böylece yılın her ayında uluslararası standartlarda üretim sağlanmış oluyor. 

‘Dam koruğu’ olarak da bilinen sedum bitkisinin bakımı oldukça kolay. Bahar ayının başlarında elenmiş organik gübre ile az miktarda gübreleme yapmak bitkinin uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlıyor. Bitki yerinin değiştirilmesinden hiç hoşlanmıyor. Ektiğiniz yerde kalması öneriliyor. Toprak isteği bakımından geçirgen ve organik maddece zengin topraklarda gelişimleri çok iyi oluyor. Toprak kalitesini artırmak için odun ve yaprak çürüntüleri toprağa ilave ediliyor. Aydınlık, güneşli alanları seviyor. Yarı gölge yerlerde de yetişiyor. Ancak bol çiçek açması ve güzel gelişebilmesi için aydınlık alanlar şart. Gölgelik yerlerde yeterince gelişemiyor ve çiçeklenemiyor.

Sedum bitkisinin ekiminin ocak ayından itibaren haziran sonunda dek yapabileceğiniz geniş bir aralığı var. Kaktüs ekimine benziyor. Tohumlar aydınlık ve havadar olan yerlerde ekiliyor. İdeal bir çimlenme için ortalama sıcaklığın 20 derece civarında olması gerekiyor.

YETİŞTİRMESİ KOLAY, MÜŞTERİSİ HAZIR

Eğer hiç bakım yapmadan hatta koca bir sezon sulamadan kendi kendine bakan ve coşan bir bitki arıyorsanız sedum türleri tam size göre. Sedum gelmiş geçmiş en kolay yetiştirilen bitkilerden birisi kabul ediliyor. Bir avuç toprakta dahi koca bir saksıyı dolduracak gücü buluyor. Zahmetsiz bir süs bitkisi olduğu için de bugün dikey duvar bahçelerinde çok tercih ediliyor. Yıl boyunca yeşil renklerini kaybetmiyor. Sarı renkli türleri de çok tercih ediliyor.

Bütün bu özelliklerinden dolayı hem belediyeler hem de peyzaj şirketleri bu süs bitkisini listelerinin en başına yazmış durumdalar. Bu noktada yetiştiriciler için fırsat sunuyor. Pazarı hazır bir ürün. Talepleri de her geçen gün artarak devam ediyor. 

“CİDDİ BİR POTANSİYEL VAR”

Yalova’da süs bitkileri konusunda 25 yıldır faaliyet gösteren Eslem Garden’ın yetkililerinden Tekcan Yıldırım, sedum türlerine talebin hem yurt içinden hem de yurt dışından arttığını söylüyor. Markalı konut, AVM projeleri ve belediyelerin sedum bitkisini tercih ettiğini söyleyen Yıldırım, dış mekan süslemesinde sedumu önerdiklerini söylüyor. Ağırlıklı olarak seralarda üretiminin yapıldığını belirten Yıldırım şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Türkiye sedum üretiminde iyi bir noktada. Yurtdışından ithal edildiğini de duyuyoruz. Tüketicilere Türkiye’de yetişen sedumları almalarını öneririm. Sedumların ihracatı da yapılıyor. Biz Gürcistan ve İran’a sedum ve diğer süs bitkilerimizden gönderiyoruz. Komşu ülkeler ve Orta Asya da bu konuda ihraç pazarlarımız olabilir. Peyzaj şirketleri ve belediyelerin yurt içinden almalarını tavsiye ederim. Dış mekan süslemesi biraz kültürel bir durum. Türkiye’de kişi başı süs bitkisi harcamamız 5 TL düzeyinde. Beğenmediğimiz Romanya’da bu rakam 55 TL’yi aşıyor. Gelişmiş Avrupa ülkelerini saymıyorum bile. İnsanlar zenginleşirken, kültür seviyesi aynı oranda büyümüyor. Bu denge kurulduğunda Türkiye’de de Avrupa ülkelerinde gördüğümüz gibi dış mekanlar çiçek açacaktır. Kişi başı harcama oranlarını baktığımızda Türkiye’de ciddi bir potansiyel var.”

SERA KURMANIN MALİYETİ

Sedum bitkisinin üretimi ağırlıklı olarak seralarda yapılıyor. İzmir bölgesinde açık alanda da üretimi var. Ancak sera üretimi tavsiye ediliyor. Böylece hem yıl boyunca üretim imkanı oluyor, hem de standartları tutturmak kolaylaşıyor. Üretimde asıl maliyet serada karşımıza çıkıyor. Bir dekar seranın maliyeti, malzeme (cam, naylon, çelik) ve şekle göre 10 bin ile 40 bin TL arasında değişiyor. Sedumun tohum ve fide fiyatı ise bir dekarda 3 bin TL’yi geçmiyor. Sulama sistemleriyle birlikte sera hariç 5 bin TL’lik bir maliyet söz konusu. Bir dekar alandan ise 100 bin sedum alınabiliyor. Ürünlerin tanesi ise 20 kuruş ile 10 TL arasında satılıyor. Ağırlıklı olarak 1 TL’den satılıyor. Yapılan yatırım neredeyse aynı yıl misliyle karşılanıyor.

Burhan KARAHAN / Onduline Avrasya CEO’su
“Çatılar için en ideal bitki”


Yeşil çatı uygulamasını ilk yapan firmayız. Yeşil çatı uygulamasını Alman Zinco ile geliştirdik. Yeşil çatı sistemini uygulayabilmek için hem yalıtım hem de bahçıvan tarafınızın olması gerekir. Her bina için ayrı proje yapılmalı. Sistemin uygulanması için yeni binalar daha uygun. Bina daha planlanırken ağırlığı hesap edilirse üzerine çim, çalı ve hatta bodur ağaç bile dikebilirsiniz. Ama çim ekerseniz bir de sulama sistemi kurmanız gerek. Sedum, suya çok az ihtiyaç duydukları için çatılar için en ideal bitkidir. Sedumları süs bitkileri üretim merkezi olan Yalova’dan temin ediyoruz. 

Sedum türleri

Sedum album (beyaz dam koruğu): 5–15 cm boyunda, çok yıllık, yayılıcı, kırmızımsı gövdeli, gevşek kümeler halinde büyüyen yarı odunsu bir bitkidir. Yaz aylarında çiçek açarlar. 

Sedum pallidum (dam koruğu): Yapraklar şeritsi kısmen silindirik, tüysüz, verimsiz sürgünler üzerinde sık olarak almaşık, çiçekli sürgünler üzerinde ise daha gevşek dizilmişlerdir. Çiçek renkleri beyaz veya pembe orta damarlı açık pembedir. 

Sedum acre (acı dam koruğu): 10–20 cm boyunda yayılıcı, gövdeleri sürünücü, çok yıllık her dem yeşil otsu bitkilerdir. Yapraklar sarmal dizilişli, kısa, küt uçlu biber gibi acı bir tada sahiptirler. Çiçekleri beş taç yapraklı yıldız şeklinde ve sarı renklidir. Yaz aylarında çiçek açar. 

Sedum reflexum (sarı dam koruğu): 30 cm boyunda yayılıcı, sukulent, çok yıllık, çiçek taşıyan gövdeler dik, her dem yeşil otsu bitkilerdir. Yaprakları sarmal dizili, uca doğru sivri, donuk mavimsi veya yeşil renklidir. Çiçekleri 5–7 taç yapraklı ve sarı renklidir.

Sedum sieboldii (üç başlı dam koruğu): Çok yıllık, sukulent, gövdesi zayıf, yayılıcı kırmızı renkli, sık öbekler oluşturan her dem yeşil otsu bitkilerdir. Yapraklar üçlü halkalar halinde 1–3 cm uzunluğunda, sapsız, dairemsi tüysüz, kalın etli, açık yeşil renklidir. Çiçekler pembe renklidir. Sonbaharda çiçek açar.

Sedum spectabile (anne çiçeği): Çok yıllı sukulent, 35–45 cm boyunda, dikine büyüyen gövdeli, kuvvetli gür gelişen otsu bir bitkidir. Yapraklar sukulent, karşılıklı, 5–7 cm uzunluğunda, ters yumurta şeklinde, parlak donuk mavimsi yeşildir. Çiçekler 10–15 cm genişliğinde ve pembe renklidir.

Sedum spurium (makarna): Çok yıllık, sukulent, sık gövdeli, alçak boylu, sürünücü gövdeli, 10–15 cm boyunda herd em yeşil otsu bitkilerdir. Yapraklar karşılıklı dizilmiş, 2 cm uzunluğunda, ters yumurta şeklinde, hafif dişli, açık buzlu yeşil renklidir. İlkbahar ve yazın çiçek açar.

Yaşar İŞBİLEN / Pey-Art Peyzaj Genel Müdürü
“Sedum talebi artıyor”


Süs bitkileri genellikle yatırım, yenileme ve bakım projeleri kapsamında kullanılacak alanlarda hazırlanan peyzaj projeleri ile talep görüyor. Son dönemlerde gelişmiş ülkelerle birlikte ülkemizde de dikey bahçeler, teras ve çatı bahçeleri yaygınlaşıyor. Kaya bahçelerinde, bordürlerde, saksı içinde teraslarda, çatı bahçelerinde, dikey bahçelerde ve mezarlık alanlarında yer örtücü bitki olarak yaygın olarak kullanılıyor. Genellikle bu bahçelerde binaya eklenecek yük miktarı da düşünülerek minimum seviyede toprak derinliği ve su isteği olan bitkiler tercih ediliyor. İstenen bu özellikler göz önüne alındığında sedum, üretiminin çok kolay olması, yayılarak çoğalması ve alanı çok hızlı kapatması ile dikey, çatı ve teras bahçelerinin aranılan bitkilerindendir. Bu talep zaman içerisinde artacak. Sedum bitkisi firmamız tarafından yıllık satış verileri ve gelen talepler baz alınarak her yıl belli sayılarda üretiliyor. 

İdriz Çokal/Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde