Ünlülere vergisiz kazanç kapısı: Bir paylaşım için 8 Bin Lira:

Ünlülere vergisiz kazanç kapısı: Bir paylaşım için 8 Bin Lira:

Sosyal medyada yaptığımız 'like'lar birçok sanatçıya vergisiz kazanç kapısı olurken Maliye’ye önemli vergi kaybettiriyor

Ünlülere vergisiz kazanç kapısı: Bir paylaşım için 8 Bin Lira:
16px
24px
04.05.2015 13:32
ABONE OLgoogle
Sosyal medya birçoğumuzun artık vazgeçilmezi. Arkadaşlar arasında yapılan sohbetler, beğeniler artık sosyal medyaya taşındı.

Her gün yüzlerce resmi sosyal medya diliyle ‘like’ ediyoruz. Yani beğeniyoruz. Arkadaşlarımızın yaşadıklarının, gördüklerinin resme dökülüp anında önümüze gelmesi güzel ama kaybettirdikleri olmasa. Evet her ‘like’ arkadaşlık bağlarımızı güçlendirip bizi sevimli yapmıyor aynı zamanda çok şey de kaybettiririyor. Bir süre önce Twitter ile Maliye’nin yaşadığı vergi sorununu hatırlayalım. Twitter, Facebook veya genel anlamda Google ile hükümetin vergi sorunlarını bugüne kadar duyduk, gördük. Fakat bunlar genellikle o şirketler ile ilgili konulardı. Maliye haklı olarak bu şirketlere “Türkiye’den kazanıyorsan vergini ödeyeceksin” diyor.
 
Genellikle fotoğrafların yayınlandığı diğer sosyal ağ olan Instagram’da da diğer ağlarda olduğu gibi arkadaşlarımızın yanı sıra ünlüler de bulunuyor. Onlar da çektikleri fotoğrafları paylaşıyor. Biz de onların fotoğraflarını like ediyoruz. İşte kaybımız tam da burada doğruyor. Vergi kaybımız.

REKLAM YAPMAK İÇİN HESAP AÇIYORLAR

Sosyal medyanın hızla geliştiğini gören şirketler reklamlarını geleneksel medyadan bu alana kaydırmış durumda. Eskiden televizyondan, gazeteden bazı ürünleri tanıtan ünlüler şimdi Instagram hesaplarından bu markaları yayınlıyor. Arada bir fark var, o da vergi. Geleneksel medyada ajanslar aracılığı ile yapılan reklamların vergisi kesiliyor, sosyal medyada ise reklam ajanslar üzerinden değil tamamen kayıtdışı yapılıyor.

TİCARİ KAZANÇ SAYILMALI

İş o hale geldi ki sadece hesabından reklam yayınlayıp para kazanmak için ünlüler, Instagram hesabı açıyor. Kendi resimlerini yayınlamaları ise sadece işin yürümesi için takipçi sayısının canlı tutulması için bir araç. Giysilerden makyaj malzemelerine; otelden lüks markalara kadar birçok reklam var paylaşılan. Piyasada yeterli derecede takipçiye sahip ünlülerin bir paylaşımı 8 bin liraya yaptığı konuşuluyor. Maliye bir süredir bu alandaki denetimlerini sıkılaştırmış durumda hatta belki yakında bu ünlüler cezalar ile de karşılaşabilir.


 
Peki ne yapılması gerekiyor?

Eğer ünlü reklam paylaşımını sadece bir kez yaptıysa ve bu paylaşım da 23 bin lirayı aşmadıysa o zaman sadece parayı veren şirket veya kişi yüzde 10 oranında stopaj (vergi kesintisi) yapmalı. Bu kazanç ‘arızi ticari kazanç’ olarak adlandırılıyor. Yok eğer 23 bin lirayı aşıyorsa ve bir yılda birden fazla ürün reklamı paylaşımı olduysa bu kez o paylaşımı yapan ünlünün kazancını ticari kazanç olarak beyan edip gelir vergisini ödemesi gerekiyor. Bu vergi de yüzde 15’ten başlayıp 35’e kadar gidiyor. Unutulmaması gereken bir başka konu da yüzde 18’lik KDV. Stopajı yapan şirketin bir de yüzde 18 KDV kesip ödemesi gerekiyor. Tabii yüzde 18’lik KDV o ünlüye verilen ücretten düşülecek.

Rahim AK / Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde