Ünlüler bu yatırımla 1 koyup 10 alıyor

Ünlüler bu yatırımla 1 koyup 10 alıyor

Son 10 yılda dünya, bir sürü teknoloji firmasının sıfırdan başlayıp milyar dolarlık küresel devlere dönüşmesine şahit oldu.

Ünlüler bu yatırımla 1 koyup 10 alıyor
16px
24px
03.10.2016 09:00
ABONE OLgoogle

Son 5 yılda birçok ABD’li sanatçı ve sporcu melek yatırımcı olarak Silikon Vadisi’nin yolunu tuttu. DiCaprio, Kutcher gibi ünlülerin teknoloji şirketlerine 1 koyup 10 alması diğer yıldızların da iştahını kabarttı. Son olarak Beyonce Sidestep isimli bir uygulamaya 150 bin dolar yatırım yaptı.

Son 10 yılda dünya, bir sürü teknoloji firmasının sıfırdan başlayıp milyar dolarlık küresel devlere dönüşmesine şahit oldu. Bu sebeple elinde parası olan yatırımcılar artık teknoloji şirketlerine 'patlama' yapmadan ortak olmak için yarışıyor.

İKİ YILDA YÜZDE 156’LIK ARTIŞ 

KPMG'nin verilerine göre 2015 yılında fonlar ve melek yatırımcılar startuplara dünya genelinde 128.6 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu tip firmalara 2014’te 89.4, 2013'te ise 50.2 milyar dolar yatırım yapılmıştı. Yatırımlarda sadece 2 senede yüzde 156’lık bir artış yaşandı. Bu yatırımların arkasındaki isimlere baktığımızda sadece işadamı veya bankacıların olmadığını görüyoruz. Hollywood yıldızları ve profesyonel sporcular da yoğun bir şekilde teknoloji şirketlerine yatırım yapıyor. 

Kobe emekli oldu şirket avına çıktı 

NBA efsanesi Kobe Bryant basketbol kariyerini noktaladı ve hemen teknoloji şirketi avına çıktı. Jeff Stibel ile bir araya gelen ünlü yıldız 2013'te Stibel Bryant Fonu’nu kurmuştu. Bryant  geçen ay yatırımlara odaklanacağını belirterek fonun sermayesinin 100 milyon dolara çıktığını açıkladı. Fonun reserve.com ve Alibaba’da hissesi bulunuyor.

Hem para hem akıl veriyor 

Leonardo DiCaprio, 2011'de video ve fotoğraf paylaşımı uygulaması Mobli’ye 4 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. DiCaprio’nun hisselerinin şu andaki değeri 45 milyon dolar. DiCaprio Mobli’ye pazarlama ve satış alanında danışmanlık hizmeti de sunuyor. Yıldız oyuncunun ayrıca sağlık uygulaması Cue'da da payı bulunuyor.

Ortak olduğu şirketi Disney aldı

Iron Man filmiyle tanınan Robert Downey Jr. Hollywood’un en aktif teknoloji yatırımcılarından birisi. 2011 yılında Downey Ventures fonunu kuran aktör, 2012’de bir grup yatırımcıyla beraber Youtube videoları hazırlayan Maker Studio’ya 36 milyon dolarlık yatırım yaptı. Maker Studio 2014 yılında Disney tarafından 500 milyon dolara satın alındı. 

500 bin yatırım 50 milyona dönüştü 

Oyuncu Ashton Kutcher Kutcher ve Guy Oseary’nin 2011'de kurduğu A-Grade Investments isimli fonun bugün 250 milyon dolarlık portfolyosu bulunuyor. A-Grade 5 yıl önce Uber’den 500 bin dolarlık hisse satın aldı. Bugün söz konusu hisselerin değeri 50 milyon dolara ulaştı. 

Kuruluşunda yer aldı değeri 1 milyar $'ı buldu

Bazen ünlüler hazır şirketlere değil fikirlere de yatırım yapabiliyor. Güzel oyuncu Jessica Alba 2011'de ünlü teknoloji girişimcisi Brian Lee ile The Honest Co. isimli e-ticaret sitesini kurdu. Sitede zehirli madde içermeyen bebek ve kişisel bakım ürünleri satılıyor. Şirketin değeri 1.1 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Selim Karahan/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde