Ünlü tekstilci hızlı büyüdü, iflas erteletti

Ünlü tekstilci hızlı büyüdü, iflas erteletti

İki yıl içinde 200 olan mağaza sayısını 480’e çıkaran firma, hızlı büyüme sürecinin kurbanı oldu…

Ünlü tekstilci hızlı büyüdü, iflas erteletti
16px
24px
16.12.2011 12:49
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin yurtdışına açılan ilk çocuk giyim markası Wenice Kid’s markasının sahibi Kuşam Tekstil, Venice Grup Mağazacılık ve Venice Pazarlama iflas erteletti. İki yıl içinde 200 olan mağaza sayısını 480’e çıkaran Wenice Kids, hızlı büyüme sürecinin kurbanı oldu…

SON yıllarda hazır giyim sektörü hızlı bir büyüme yaşıyor. Bu büyümeye paralel olarak sektörün yurtiçinde ve yurtdışındaki mağaza sayısı toplamda 5 binin üzerine çıkmış durumda. İhracatı ve iç piyasası ile sektörün büyüklüğü de 50 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Söz konusu alanda 70’in üzerinde şirket kendi markalarıyla satış yapıyor.

Evet, rakamlara bakıldığında hazır giyim tekstil sektörünün büyüklüğü daha net anlaşılıyor. Ancak bu devasa sektör üzerinde son günlerde karabulutlar dolaşıyor. Piyasa kulislerinde sektörün bazı büyük şirketlerinin zor durumda olduğu konuşuluyor. Bunlardan biri de Kuşam Tekstil’e ait Wenice Kid’s’di.
Wenice Kid’s’in zor durumda olduğu yönündeki söylentiler geçen hafta cuma günü itibariyle bir anlamda resmileşmiş oldu. Çünkü Kuşam Tekstil Konfeksiyon Sanayi , Venice Grup Tekstil Sanayi ve Ticaret Mağazacılık ve Venice Pazarlama ve Ticaret geçen hafta iflasının ertelenmesi talebiyle Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurdu.

Bu konuda tedbir kararı veren mahkeme ise bu aşamada şirkete mali müşavir Levent Bilgiç ve finansman uzmanı Fuat Akın’ı kayyum olarak atadı. Şirketin sahibi İdris Akdoğan ve CEO’su Oktay Özdemir’i bu sürece nasıl gelindiği ve yaşanan sıkıntıları, bundan sonra izlenecek yolu sormak için aradık. Ancak, her ikisine de yoğunlukları nedeniyle ulaşamadık.

Ancak piyasadan öğrendiğimize göre geçen yıl Venice Grup Mağazacılık’a ortak olan Eurasia Capital Partners isimli fon şirketi, Venice’in büyüme planına yeterince destek olmamış. Fon şirketi, yatırımlar için vaat edilen nakit desteğini esirgemiş. Bir süre önce de ortaklıktan ayrılmış. Hızla mağazalaşma sürecine giren şirket böylece nakit sıkıntısına girmiş. CEO Oktay Özdemir’in kısa vadeli çekler keserek işleyişi sürdürmeye çalışmasına rağmen sorunlar aşılamamış. Faktoring şirketleri, bankalar, finans şirketleri ve fason üretim yapan atölyeler alacakları için şirketin kapısına dayanmaya başlayınca, durum kontrolden çıkmış.

ATELYÖLER TALİP

Sektörde şirketin geldiği nokta, kısaca böyle özetleniyor. Bu sorunları aşamayan
Kuşam Tekstil Konfeksiyon Sanayi, Venice Grup Tekstil Sanayi ve Ticaret Mağazacılık ve Venice Pazarlama ve Ticaret son çare olarak mahkemenin yolunu tutmuş. Mahkeme heyetinin aldığı karar doğrultusunda şirket bundan sonra mahkemenin koruması ve atadığı kayyumlarla yönetilecek. En azından rahat bir nefes alarak çıkış yolu arayacak.

Çünkü, bu karar sonrasında şirket icra takiplerinden kurtulmuş ve rahat bir nefes almış oluyor.Yine aldığımız duyumlara göre Wenice Kids markası için fason üretim yapan atölyeler, şirkete alacakları karşılığında talipmiş. Şu sıralar İdris Akdoğan ve atölyeler pazarlık yapıyormuş. Yakın zamanda Wenice Kids’in yoluna yeni ortaklarla daha güçlü bir şekilde devam edebileceği söyleniyor.

68 ülkede 480 mağazası var

Wenice Kid’s son üç yıldır çocuk giyim sektöründe hızlı büyümesiyle dikkat çekti. Marka, bugün 68 ülkede 480 mağazasıyla ve 188 konsept mağazanın yanı sıra 1.100 satış noktasıyla faaliyet gösteriyor. Dünyaya açılan ilk Türk çocuk giyim markası olan Wenice Kid’s, 1998 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. 150 milyon euro’nun üzerinde cirosu bulunan Wenice Kid’s’in sahipleri 78 firmayı bir araya getirerek MOL ismiyle AVM sektörüne de girmişti. İstanbul Pendik’teki MOL açılışında yaşanan izdihamla dikkat çekmişti. Marka, yabancı ortaklık sonrasında 200 olan mağaza sayısı 480’e çıkmıştı.

Wenice Kid’s’in CEO’su Oktay Özdemir, fon şirketinin 2010 yılı başında ortak olması sonrasında yaptığı açıklamada,  yeni ortaklarıyla birlikte hedeflerini büyüttüklerini belirterek, “Türkiye’de 60, yurtdışında 140 mağazamız var. 2013 yılına kadar Türkiye’deki tüm illerde mağazamız olacak. Türkiye’de 200, toplamda 600 mağazaya ulaşacağız. Türkiye’de üç yılda 2 bin kişiye istihdam yaratacağız. Bilimsel olarak hedef belirlemeyi öğrendik. Daha verimli çalışıyoruz. Şu anda Türkiye’de dağında taşında üretici arıyoruz. Türkiye’den üretim için Çin’e gidenler, bizim ortaklık sonrasında dönme kararı aldı. Biz krizde Türkiye’de kalmamızın meyvelerini şimdi yiyoruz” demişti. Özdemir, 2011 yılı için 300 milyon euro ciro hedeflediklerini de belirtmişti...

İdriz Çokal/Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde