Ünlü profesöre 1 yıl 3 ay hapis cezası

Ünlü profesöre 1 yıl 3 ay hapis cezası

Prof. Dr. İzzettin Önder ve Ayda Rona Aylin Altıbay Cingöz'e 1'er yıl 3'er ay hapis cezası verildi.

Ünlü profesöre 1 yıl 3 ay hapis cezası
16px
24px
23.02.2018 13:30
ABONE OLgoogle

“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı metni imzaladığı için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan akademisyenler Ayda Rona Aylin Altıbay Cingöz ve İzzettin Önder'e 1 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Bölgedeki sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlallerinin ve çatışmalı sürecin sona ermesi için 1123 akademisyen “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı barış bildirisini imzalayarak kamuoyuyla paylaşmıştı. Geçtiğimiz yıl, yaklaşık 150 imzacı akademisyen hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla ayrı ayrı davalar açılmıştı. Barış bildirisine imza attıkları gerekçesi ile haklarında dava açılan 10 akademisyen dün İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. 

SAVCI, DEVLETİN MUHATAP ALINMASINI ELEŞTİRDİ

İstanbul Üniversitesi’nden Ayda Rona Aylin Altıbay Cingöz’ün hazır bulunduğu ilk duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Savcı mütalaasında, bildiriyi “örgütün düşüncelerinin yayılması” olarak değerlendirdi ve bildirideki “katliam”, “işgal” gibi kelimelerin özellikle seçildiğini öne sürdü. Söz konusu bildiri de devletin tek muhatap alınmasını da eleştiren savcı, Cingöz’ün “örgüt propagandası yapma” suçundan cezalandırılmasını talep etti. 

HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİ BIRAKILDI

Cingöz’ün avukatı Arın Gül Yeniaras, savcının mütalaasına karşı müvekkilinin beraatini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti Cingöz’e “Örgüt propagandası yapmak” suçundan 1 yıl hapis cezası verdi. “Suçun” basın yayın yolu ile işlenmesi gerekçesi ile cezaya yarı oranında arttırım yapan mahkeme, 1 yıl 6 aya çıkardı. Cingöz’ün uruşmadaki iyi halini göz önüne alan mahkeme cezayı 1 yıl 3 aya indirerek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

İZZETTTİN ÖNDER: METNİ KAMU VİCDANIYLA İMZALADIM

İstanbul Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. İzzettin Önder duruşma salonunda hazır bulundu. Savcı bir önceki duruşmada sunduğu esas hakkındaki mütalaasını yineledi. 

Avukat Yeniaras "Basın yoluyla yayma konusunda Altınay Cingöz'ün davasında az önce karar çıktı. Müvekkilim sadece metne imza atmıştır. Yayma, basma, dağıtma eylemleri söz konusu değildir" dedi.

"Bildirinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini tekrarlıyoruz" diyen Yeniaras, iddianamede müvekkkiline isnat edilen suçların ispat edilmediğini söyledi. Derhal beraat talebinde bulundu.

Karar öncesi sözleri sorulan Önder beraat talep ederek "Bu tür olaylar nedeniyle vatandaşların devlete aidiyet bağı zayıflayabilir. Ben bu metni bir kamu göevlisi olarak kamu vicdanıyla imzaladım" dedi.

Mahkeme aynı gerekçelerle 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi, ceza ertelendi.

Cansu Pişkin/Evrensel

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde