Ünlü petrolcü de mutfağa girdi

Ünlü petrolcü de mutfağa girdi

Genel Energy ortağı ve İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, yeme-içme sektörüne girdi.

Ünlü petrolcü de mutfağa girdi
16px
24px
23.02.2014 08:58
ABONE OLgoogle
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in ardından şimdi de Genel Energy kurucu ortağı Mehmet Sepil,  10 milyon dolar ile yeme içme sektörüne giriş yaptı. Sepil, Ankara ve İzmir’de sadece restoran açmayı planlamıyor, bir de şef yetiştirecek vakıf üniversite kurmayı amaçlıyor.

Genel Energy ortağı ve İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Hayal Kahvesi Lacivert, Zarifi ve Osmani'nin kurucusu Fehmi Yaşar ve İzmirli işadamı Cevat Akgerman ile yeme-içme sektörüne girdi.
 
Ege Mutfak Sanatları Akademisi adı altında bir yemek okulu ve bu çatı altında hizmet verecek dört yeni restoran açacak. 2015'in ilk çeyreğinde açılması planlanan akademi orta vadede üniversiteye dönüşecek. Üç işadamı, Ankara'da Papperjam ve PopsyRocksy adlı iki restoran açtı. İzmir ve Alaçatı'da ise Ege mutfağı yemeklerinin olduğu 'Mancar' isimli bir marka yaratacak.
 
HEDEF MICHELINLI AŞÇI 
 
Sektöre giriş için başlangıç bütçesini 10 milyon dolar olarak belirleyen Sepil, akademide hedeflerinin dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler yetiştirmek olduğunu söyledi. Sepil, "Akademiye Michelin yıldızlı İspanyol şef Daniel Lopez danışmanlık yapacak. Daniel, bizim yemeklerimizi bilimsel formüllerle nasıl standartlaştıracağımızı, dünya ölçeğinde bir bilgiyle teknolojiyi Ege lezzetleri için nasıl kullanacağımızı öğretecek" dedi.
 
Eğitmen temini ve kurulum knowhow'ı için dünyanın önemli yemek okullarından biri olan Bask Culinary Center ile prensip anlaşmasına varıldı. Hem profesyonellere hem de amatörlere açık olacak okulda öğrencilere özel bir diploma verilecek" dedi. Fehmi Yaşar ise "İlk şubesini Ankara'da açtığımız, Pepperjam, menüsünde yer alan orijinal reçeteli pizzaları ile bir İtalyan klasiği olmaya aday" diye konuştu. 
 
NİSANDA MALTA KASIMDA FAS
 
Petrol aramalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Sepil, "Fas'ta üç deniz arama bloğu var. Kasımda petrol aramaya başlayacağız. Somaliland'de iki sahada faaliyetimiz var. Etiyopya ve Malta'da da çalışmalar sürüyor. Malta'da Nisan 15'te ilk platform ile arama başlayacak. Buralarda yatırımlarımız 500 milyon dolara yakın" diye konuştu. 
 
TÜRKİYE KÖTÜ ANLAŞMA YAPMIYOR
 
Bir ülkede ilk aramayı yapan şirketin gelir anlamında daha avantajlı olduğunu söyleyen Sepil, "Oralarda yüzde 30-40 size kalıyor. Kuzey Irak'ta müteahhit payı yüzde 10-12 civarında. Paranın yüzde 90'ını devletlere kalır. Türkiye'de de şirkete yüzde 50 veriliyor. Bizde de kötü anlaşmalar yapılmıyor" dedi. 
 
Dilek Güngör/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde