Ünlü patronun tuvalet korkusu

Ünlü patronun tuvalet korkusu

Denizli’de TEKSİF Sendikasına üye olan Zorlu Tekstil işçilerinin başına gelmedik kalmadı.

Ünlü patronun tuvalet korkusu
16px
24px
29.01.2014 09:46
ABONE OLgoogle

İşçilerin sendikaya üye olduğunu duyan Zorlu patronu ilk başta 36’ya yakın işçiyi önceki gün de 52 işçiyi daha işten attı. İşten atmalara rağmen işçilerin örgütlenmesi ve sendika korkusu geçmeyen Zorlu patronu fabrika önünde direnişe geçen işçilerin sesi içeriye ulaşmasın diye yemekhanede müziğin sesini sonuna kadar açtırdı. Bu da yetmedi işçilerin aralarında konuşmalarını duymak için kadınlar tuvaletinin kapıları kırıldı yerine bez çekildi. Son olarak tuvaletlerin kapılarına 8 saat boyunca dikilen nöbetçiler artık bu kadarı da olmaz dedirtti.

PATRONUN TUVALET KORKUSU

TEKSİF Sendikasına üye olduğu için işten atılan Hatice İçöz, fabrikadaki tuvaletin iki koridordan oluştuğunu her koridorda beş-beş toplam on tuvalet olduğunu belirtiyor. Fabrikada işçilerin sendikaya üye oldukları öğrenildikten tuvaletlerin kapılarının kırıldığını yerlerine bez takıldığını anlatan İçöz “Önce kapı kalktı perde koydular. Sonra tuvaletlere işçileri 4’er saat arayla nöbetçi dikmeye başladılar. Tuvaletten çıkanların ardından tuvalete giren nöbetçiler sendikayla ilgi bir şey yazılmış mı bakıp kontrol ediyorlardı” dedi.

Son günlerde tuvaletlerde sadece patronların güvendiği işçilerin nöbet tutmaya başladığını anlatan İçöz “Her koridora bir gözetmen koydular. Tuvaletlere yazılan ‘Sendika hakkımız söke söke alırız’ ‘TEKSİF’e üye olun korkmayın’ yazıları yazılmıştı. Patronun tuvalet korkusu bu yazılardan olsa gerek” dedi.

AKIL ALMAZ BASKILAR

 Zorlu’da işçilere yönelik akıl almaz baskılar yapıldığını anlatan TEKSİF Denizli Şube Başkanı Recep Oktay, tuvaletlere varıncaya kadar nöbetçi dikilmesini Denizlili patronların sendika korkusuna bağlıyor. Tuvaletler dışında Zorlu’da işçilerin soyunma odalarının  kurcalandığını, işçilerin dolaplarının kilitlerinin kırıldığını, yemeğe giden işçilerin başına nöbetçi dikildiğini belirten Oktay  “Düne kadar işçiyle yüz yüze gelmeyen patron şimdi işçilere ‘Şu kadar para vereyim sendikadan vazgeçin’ diyor.”

‘KÖLE GİBİ ÇALIŞACAK İŞÇİ İSTİYORLAR’

Fabrikada işçilere ‘İstediğim zaman mesaiye kalacaksın, izin, rapor almayacaksın’ yazılı kağıtlar imzalatılmaya çalışıldığını söyleyen Oktay “Biz muz cumhuriyetinde mi yaşıyoruz? Bu işçiler köle mi?” diye sordu. Denizlili patronların en büyük korkusunun sendikalı ve örgütlü işçi olduğunu ifade eden Oktay  “Burada işçi  kardeşlerime bu baskılar yapılıyor. Neden bu baskılar? Çünkü patronlar işçi uyansın istemiyor. 12-16 saat köle gibi çalışacak işçi istiyorlar. Biz buna dur demek istiyoruz. TEKSİF olarak örgütleneceğiz ve bu Denizli’de Zorlu’da olacak” dedi.

‘İŞLER AZALDI’ GEREKÇESİ YALAN

İşten atılan 52 işçiden biri olan Fadime Demir, birçok arkadaşıyla yönetim odasına çağrıldığını ve işlerin azlığı bahane gösterilerek işten çıkarıldığını anlatarak  “Benim bir oğlum var ve şu anda hamileyim. Hiç beklemiyordum işten çıkarılacağımı. Bir yöneticimiz gelip iş azlığından dolayı diyor, diğeri gelip sizin servisiniz uzak o servisi kaldırdığımız için işinize son veriyoruz diyor. Birbirini tutmayan açıklamalarla işimize son verildi” dedi.

İşten çıkarılan işçilerden Davut Yalçın, iş azlığının gerekçesinin yalan olduğunu söyleyerek “Ben malzeme ambalajda çalışıyorum ve ne kadar süreli işimiz olduğunu biliyorum. Şu an 2014’ten 2017’ye kadar aralıksız iş aldık. Ayrıca işleri yetiştirmek için fabrikaya ETON denen makine alındı. Bu makineden iki tane vardı bir yenisi daha eklendi. Bu durumda iş azlığı nasıl oluyor anlamadık. Sendikalı olduğumuz için işten çıkarıldık biz bunu biliyoruz.”

Evrensel

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde