Ünlü milyarder: 75 yıllık hayatımda gördüğüm en büyük çöküş olacak

Ünlü milyarder: 75 yıllık hayatımda gördüğüm en büyük çöküş olacak

Ünlü milyarder Jim Rogers, 75 yılın en kötü kriz ihtimalini, altın ve Bitcoin yatırımları ile faiz oranlarının geleceğini değerlendirdi

Ünlü milyarder: 75 yıllık hayatımda gördüğüm en büyük çöküş olacak
16px
24px
14.02.2018 16:03
ABONE OLgoogle

"Bir sonraki ayı piyasası, 75 yıllık hayatımda gördüğüm herhangi bir çöküşten daha felaket olacak" diyerek son dönemin en sert felaket uyarısını yapan Rogers Holding Yönetim Kurulu Başkanı Jim Rogers, Bloomberg HT'nin canlı yayınına katıldı.

Yeniden bir ayı piyasası ve yeniden finansal sorunlar yaşanacağının altını çizen Rogers, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) bu görüşe karşı çıktığını söyledi. "Eğer onlara inanıyor olsaydınız zaten beni aramazdınız" diyen dünyaca ünlü yatırımcı, "Onların yanıldığını biliyorum. 2008'de çok fazla borçluluktan dolayı bir sıkıntı yaşadık. 2018'de dünyanın her yerinde borç daha da fazla. Bir kez daha yaşanacak sorun, hayatımın en büyük sorunu olacak. Bu çok şaşırtıcı değil. Tarihe baktığınızda görebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

"Piyasalardaki aşağı yönlü gidişin tetikleyicisi ne olacak?" şeklindeki soruya Rogers şöyle yanıt verdi:

"2007'de İzlanda sorun yaşadığında çoğu kişi bunu ya bilmiyordu ya umursamadı. Sonra İrlanda sorun yaşadı, sonra Lehman Brothers ve bir yıl kadar sonra herkes 'Bir şeyler oluyor' demeye başladı. Bazı şirketler ve ülkeler de şu anda bir sorun yaşıyor. Çoğu kişi bunu izlemiyor ama buradan başlayan bir kar topu etkisi olabilir."

"KRİZ BU YIL BAŞLAYABİLİR"

"Olduğu zaman, çok kötü bir ayı piyasası olacak" diyen Rogers, bu kriz ortamının henüz başlamadığını söyledi. Son 2-3 haftadır global piyasalarda yaşanan sert satışının bu krizin başlangıcı olup olmadığını söylemenin zor olduğunu da aktaran ABD'li milyarder, "Ben piyasayı öngörmekte çok kötüyüm. Belki Fed faizleri artırdıktan sonra ABD'de bir ralli olur. Muhtemelen piyasa, bir süre daha yukarı yönlü gidecek. Ama krizin bu yılın içerisinde başlaması olası" diye konuştu.

"TÜRK VARLIĞIM YOK"

Dünyanın en ünlü spekülatörü George Soros'un eski ortağı Jim Rogers, "Türkiye gibi ülkeler bu resmin neresinde?" sorusunu ise şöyle yanıtladı.

"Her gelişen piyasa farklı. Gelişen piyasalardan bazıları son birkaç günde rekor seviyelere geldi. Türkiye'nin birçok sorunu olsa da ben Türkiye'nin ciddi bir taraftarıyım. Türkiye'den varlığım yok."

"ALTIN VE GÜMÜŞ AŞIRI FİYATLANACAK"

Altın varlığına sahip olduğunu söyleyen ünlü yatırımcı şu anda altın almadığını, almak için daha iyi bir fırsatın oluşmasını beklediğini aktardı. "2008'de piyasalar çöktüğünde altın çok aşağı inmişti. Ben o zaman altın almıştım" diyen Rogers, altın ve gümüşün çok aşırı fiyatlanacağını hatta bir balon da olabileceğini ifade etti.

"KRİPTO PARALARIN ÇOĞU ÖLECEK"

2017 sonunda yaptığı açıklamada Bitcoin için çok sert bir düşüş öngören Rogers, dijital paranın 20 bin dolar seviyelerinden 6 bin dolarlara kadar gerilemesini de şöyle değerlendirdi:

"Bazen doğru tutturuyorum ama çok hata da yapıyorum. Kripto para birimlerinde en yükseği gördüğümüzü düşünüyorum. 10 yıl önce bu paralar hiç yoktu. Şimdi 2 binden fazla var. Bir balon olduğunu ve kripto paraların çoğunun hayatta kalamayacağını düşünüyorum."

"FAİZLERDE BOĞA PİYASASI SÜRECEK"

"Faiz oranlarında da aşırı bir yükseliş bekliyor musunuz?" şeklindeki soruya faiz oranlarının artmaya devam edeceğini söyleyerek yanıt veren Rogers "Özellikle uzun vadeli faiz oranları yükselecek. 1981'de faiz oranları dibe vurdu ve faiz oranlarında 35 yıllık bir boğa piyasası gördük. Bu yine olacak. Çok uzun bir süre faiz oranlarında ve tahvillerde boğa piyasası göreceğiz. Çok çok daha yukarı fırlayacaklar" dedi.

BloombergHT

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde