Ünlü markalardan cazip franchise fırsatları

Ünlü markalardan cazip franchise fırsatları

İşte girişimci ve yatırımcılara cazip iş fırsatları sunan markaların yatırım şartları…

Ünlü markalardan cazip franchise fırsatları
16px
24px
21.06.2013 12:50
ABONE OLgoogle

Gıda, mobilya, ayakkabı, kozmetik, doğal sabun… Bu alanlarda faaliyet gösteren birçok ünlü marka, franchise giriş (isim hakkı) bedeli almadan yeni şubeler açacak. İşte girişimci ve yatırımcılara cazip iş fırsatları sunan markaların yatırım şartları…

ARTAN AVM sayısı ve giderek büyüyen uluslararası franchise fuarlarının etkisiyle Türkiye’de bir franchise patlaması yaşanıyor. Peki, bu böyle devam eder mi? Girişim uzmanı Osman Bilge’ye göre yurtiçinde herkesin hücum ettiği sektörlerde zaman içinde güçlüler zayıfları yutacak. Halen gıda zincirleri en çok franchise veren konumunda. Bilge, bu durumun birkaç yıl daha böyle gideceğini söylüyor.

Zira toplumun sosyalleşme alışkanlıklarının değişmesiyle dışarıda zaman geçirilen restoran, kafe gibi mekanlar cazibesini koruyacak. Bu alanda hem marka sayısı hem de işletme sayısındaki gelişme sürecek. Biz de bu gerçekten yola çıkarak başta restoran ve hazır giyim olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren markaların franchise yatırım şartlarını araştırdık. Bu hafta girişimci ve yatırımcılardan franchise giriş bedeli almayan markaları mercek altına aldık. İşte girişimci ve yatırımcılara cazip iş fırsatları sunan yerli ve yabancı markaların franchise yatırım şartları…

SAMPİ
44’üncü şubesini Mardin’de açtı

2008 yılında Metro Grubu tarafından satın alınan Sampi Pide, geçen hafta Mardin’de 44’üncü şubesini açtı. Franchising sistemiyle açılan bu şube Tuncay Yakışır tarafından işletiliyor. Sampi Pide yurtiçinde franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam edecek. Şirket 2013’te özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ndeki şube sayılarını hızla artırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Gaziantep Prime Mall ve Mardin Kızıltepe’de yeni şubeler açılacak.

Girişimcilerden herhangi bir franchise giriş bedeli talep etmediklerini belirten Sampi Pide Genel Müdürü Melih Başara, “Cadde, AVM ve express olmak üzere 3 farklı konseptle şubeler açıyoruz. Cadde üzerinde açılacak şubeler en az 100, AVM şubeleri en az 50’şer metrekare olmalı. Express şubelerin büyüklüğü ise 50-60 metrekare arasında değişiyor. Express’lerin toplam yatırım tutarı 80-90 bin TL arasında değişiyor. Bu tarz şubelerimiz paket servis ağırlıklı çalışacak. Caddelerde açılacak şubelerin metrekaresi bin 600 TL, AVM şubelerimizin metrekare başına maliyeti ise 2 bin TL” diyor.

Sampi Pide’nin büyüme planları sadece yurtiçiyle sınırlı değil. Şirket, yurtdışında da iddialı projeleri gündemine almış. Örneğin 2013’te Ortadoğu’da en az 10 şube açmayı hedefliyor. Bunun için önemli bir işbirliğine imza atılmış. Başara, Suudi Arabistanlı Al Himmah Foods ile master franchise anlaşması yaptıklarını söylüyor. Al Himmah, sadece Suudi Arabistan değil Ortadoğu’nun birçok bölgesinde inşaat, gıda, otelcilik, yol üstü tesis işletmeciliği, tarım ve hayvancılık gibi alanlarda faaliyet gösteren bir şirket. Al Himmah, Suudi Arabistan ve Ortadoğu’daki diğer ülkelerde Sampi Pide şubeleri açacak. Yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla beş yılda 100 şube açılması hedefleniyor. İlk şubeler haziran ayı sonunda Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta açılacak. Sampi’nin Ortadoğu’daki şubeleşmesine paralel olarak yine Al Himmah Foods işbirliğiyle ABD’de de şubeleşme planları yapılıyor.
Sampi Pide’nin 2012 cirosu 10 milyon dolar, 2013 ciro hedefi ise 12 milyon dolar. İnovatif çalışmalara önem veren Sampi Pide, sürekli yeni lezzetler geliştiriyor. Sebzeli hamur ve ufo pide bunlardan ilk akla gelenler.
Telefon: 0212 640 08 40
E-posta: [email protected]
Web: sampitr.com

PIERRE CARDIN MOBİLYA
Yeni mağazalarda giriş bedeli yok

Pierre Cardin Mobilya, ilk mağazasını 2009’da açmıştı. Şimdi 12 ilde 24 mağazası var. Bu mağazaların 18’i franchising sistemiyle açılmış. Yakın bir zamanda dört mağaza daha açılmak üzere.
Pierre Cardin Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Bayam, “2013’te gelişmiş il ve ilçelerde yeni mağazalar açmaya devam edeceğiz. Bu yıl özellikle Antalya, Adana ve Eskişehir’den gelecek franchise taleplerine öncelik verilecek” diyor. Yeni açılacak Pierre Cardin Mobilya mağazalarının en az 250 metrekare büyüklükte olması gerekiyor. Ancak şirket, genellikle 2 bin metrekare büyüklükteki mağazaların açılmasını tercih ediyor. Franchising sistemiyle açılacak Pierre Cardin Mobilya mağazaları için franchise giriş bedeli alınmıyor.
Telefon: 0312 350 40 44
E-posta: [email protected]
Web: pierrecardinmobilia.com

SKECHERS
Türkiye’de ilk kez mağaza açıyor

ABD’li ayakkabı markası Skechers’ın aslında üç yıldır Türkiye’deki spor mağazaları ve çok katlı mağazalarda satılıyor. Markanın Türkiye distribütörü olan Olka Spor Malzemeleri şimdi kendi mağazalarını açma kararı aldı. Skechers, dünya genelinde 800 mağazası ve yıllık cirosu 2 milyar dolar olan bir şirket. Mağazalarının çok büyük bir bölümü franchising sistemiyle açılmış. Türkiye’de de aynı model takip edilecek. Markanın Türkiye’deki ilk mağazası İstanbul’da iki üç ay içinde açılacak. Bu mağaza İstiklal Caddesi ya da Bağdat Caddesi’nde olacak. Daha sonra İstanbul’un diğer semtlerinde ve gelişmiş tüm illerde Skechers mağazalarının açılması hedefleniyor. Skechers, önümüzdeki beş yılda mağaza sayısını 20’ye çıkarmayı hedefliyor.

Skechers mağazalarının büyüklüğü 120-150 metrekare arasında değişiyor. Şirket, franchise giriş bedeli almıyor. Dekorasyon, ürün tedariği ve masraflar dahil bir şubenin toplam yatırım tutarı 200-220 bin TL arasında değişiyor. Olka Spor Malzemeleri Genel Müdürü Yasin Kavşak, “Skechers Türkiye’de başarılı bir satış grafiği sergiliyor. 2012 ciromuz 9 milyon 500 bin TL. 2013’te ciromuzun 15 milyon TL’yi geçmesini bekliyoruz” diyor.
Telefon: 0212 272 08 26
Web: skechers.com.tr

SAMSONITE
26 mağazası var

Samsonite, Kasım 2007’de yedi mağaza birden açarak Türkiye’deki mağazacılık operasyonuna başladı. Şimdi yedi ilde 26 mağazası var. Bunların 14’ü franchise. Samsonite Genel Müdürü Cenk Pınar, “2013’te kesinleşmiş dört yeni mağaza planımız var. Büyük şehirlere ek olarak Antalya, Adana, Eskişehir’i yakından takip ediyoruz. Buradan gelecek talepleri değerlendiriyoruz” diyor.
Samsonite mağazalarının büyüklüğü 75-150 metrekare arasında değişiyor. Franchise bedeli yok. Dekorasyon maliyeti ve envanter maliyetinin yatırımcı tarafından karşılandığı iadesiz, kesin satın alım sistemi üzerine kurgulanmış bir ticari işleyişi var.
Telefon: 0212 473 18 00
E-posta: [email protected]
Web: desa.com.tr

KOMAGENE
Yılsonuna kadar franchise bedeli yok

Komagene, 2003’te İstanbul Şişli’de ilk şubesini açarak faaliyetlerine başladı. Şu anda 437’si Türkiye’de beşi de yurtdışında olmak üzere 542 şubesi var. 2013 sonuna kadar Türkiye’de 500, yurtdışında (ABD, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri) ise 15 şubeye ulaşılması hedefleniyor.
Komagene şubelerinin büyüklüğü 10-200 metrekare arasında değişiyor. Ancak ideal ölçü 25 metrekare. AVM’lerde ise 6-15 metrekarelik stantlar açılıyor. Franchise giriş bedeli 10 bin TL. Ancak yılsonuna kadar açılacak şubelerden franchise giriş bedeli alınmayacak. Yurtiçi şubelerin yatırım tutarı 15-30 bin TL, yurtdışı şubelerin yatırım tutarları ise 10-20 bin euro arasında değişiyor. Komagene şubelerinin standart bir konsepti var. Yeni açılacak tüm şubeler de buna uygun olarak hazırlanacak.
Telefon: 0216 367 97 00
E-posta: [email protected]
Web: komagene.com.tr

SO CHIC
İsim hakkı bedeli bulunmuyor

So Chic’ın ilk mağazası 2004’te Flyinn AVM’de açılmış. Şimdi 21 ilde 68 mağazası var. Bu mağazaların 63’ü franchising sistemiyle açılmış. 2013’te 20 mağaza daha açılması hedefleniyor. Yeni mağazalar için İç ve Doğu Anadolu’da gelişmiş illere açılması planlanan AVM’lere öncelik verilecek.
Yeni açılacak bir mağaza için minimum 50 metrekare bir yer gerekiyor. Şirket, franchise giriş bedeli almıyor. Sadece mağaza dekorasyonu için bir bedel ödeniyor. Onun dışında her türlü danışmanlık hizmeti bizzat şirket tarafından karşılanıyor. Lokasyonlar şirket tarafından belirleniyor. İşletme sermayesi 200-250 bin TL arasında değişiyor.
Telefon: 0212 695 32 32
E-posta: [email protected]
Web: sochic.com.tr

MEŞHUR SAFRANBOLU LOKUMCUSU
Ünlü lokumcu büyüyecek

Eren Gıda Maddeleri tarafından açılan Meşhur Safranbolu Lokumcusu, son dönemde yeni mağazalar açarak mağaza sayılarını artırmaya başladı. Eren Gıda Satış ve İş Geliştirme Müdürü Harun Baybaş, franchising sistemiyle yeni mağazalar açmaya devam edeceklerini söylüyor. Bunun için İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya’ya öncelik verilecek. Ancak satış potansiyeli görülen diğer illerden gelecek teklifler de değerlendirilecek. Şirket, franchise giriş bedeli istemiyor.
Telefon: 0216 441 10 82
E-posta: [email protected]
Web: safranlokum.com.tr

CEYO
Reklam katılım payı alınmıyor

Ceyo, franchise giriş bedeli istemiyor. Yatırım bedeli mağazanın büyüklüğüne göre 100 bin ile 280 bin TL arasında değişiyor. Reklam katılım payı ve sürekli franchise ödemesi yok. Reklam ve tanıtım organizasyonları şirket tarafından yürütülüyor.
Ceyo, franchise alanlara açılışta dekorasyon ve ürün alımlarında özel destek veriyor. Ardından özel kampanyalar ve satış eğitimi gibi destekler devam ediyor. Ceyo mağazalarında sadece Ceyo ve Ceyo’ya ait alt markalı katalog ürünleri bulunuyor. Mağazada satışa sunulan ürünler new generation, sabo, hac ve umre grupları altında toplanmış.
Telefon: 0212 432 94 94
Web: ceyo.com.tr

SOAPVILLE
Doğal sabun el yapımı mum

Bursa merkezli Soapville el yapımı bitkisel sabun, el yapımı mum, tütsü, bitkisel yağ ve benzeri ürünlerin satıldığı bir mağaza konsepti. Soapville, franchising sistemiyle mağazalar açıyor. Soapville, franchise giriş bedeli talep etmiyor. Bir mağazanın yatırım tutarı metrekare başına 750 ile bin TL arasında değişiyor. Bu rakama ürün ve dekorasyon masrafları dahil. Mağaza büyüklüğü ise 30-100 metrekare arasında değişiyor.
Soapville, mağazanın yanı sıra dört farklı konsepte kiosk da açıyor. Bunların yatırım tutarı ise 300 ile 20 bin TL arasında değişiyor. Soapville mağazalarında her biri kendi içerisinde en az beş altı alt gruba ayrılan beş farklı ürün grubu bulunuyor. Toplam ürün çeşidi ise 800’e yaklaşıyor.
Telefon: 0224 225 55 66
E-posta: [email protected]
Web: soap-ville.com

PANINO PİZZA
Ege Bölgesi’nde hızlı büyüyor

Yüzde 100 yerli bir firma olan Panino Pizza ilk şubesini 1999’da İzmir’de açmış. Alper Aşık ve Ferhat Turan isimli girişimciler tarafından kurulan Panino Pizza’nın şimdi İzmir (Balçova, Küçükyalı, Buca, Bahçelievler, Karşıyaka, Torbalı) ve Uşak’ta sekiz şubesi bulunuyor. Bu şubelerin ikisi şirket tarafından işletiliyor. Diğer altı şube ise franchising sistemiyle açılmış.
Panino Pizza bu sonuna kadar İzmir’de üç, Manisa Salihli’de ise bir olmak üzere, franchising sistemiyle dört şube daha açacak. Franchise taleplerini değerlendiren şirket, öncelik Ege Bölgesi’nde olmak üzere Türkiye genelinde şubeler açmayı hedefliyor. Bir Panino Pizza şubesi açabilmek için en 100 metrekarelik bir yer gerekiyor. 100 metrekarelik Panino Pizza şubesinin yatırım tutarı 150 bin TL.
Şirket, önümüzdeki bir ay içinde franchise bedeli almıyor. Panino Pizza kendine özgü sosları ve özel hamuruyla, bölgede tanınan bir marka. Her şube kendi hamurunu hazırlayıp Panino’nun reçetelerine göre pizzalarını üretiyor. 
Telefon: 0232 278 70 30
Web: paninopizza.com

GREYDER
Dekorasyon masrafı girişimciye ait

Kavsan Ayakkabı’nın markası Greyder’in yurtiçi ve yurtdışında mağazaları var. Greyder, franchising sistemiyle yeni mağazalar açmayı planlıyor. Kavsan Ayakkabı, franchise giriş bedeli talep etmiyor. Franchise alanların sadece dekorasyon ve diğer masrafları karşılaması gerekiyor. Bir mağazanın dekorasyon masrafı yaklaşık 150 bin TL’yi bulabiliyor.
Greyder’in fabrikası Çorum İskilip’te bulunuyor. 10 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 750 bin adet. Greyder’in İstanbul ve Ankara’da iki merkez ofisi var.
Telefon: 0212 471 44 88
E-posta: [email protected]
Web: greyder.com

ÇİĞKÖFTEM
Yurtdışında büyüyor

İlk yurtdışı şubesini 2006’da Belçika’da açan Çiğköftem’in halen ABD, Almanya, İngiltere, Hollanda, Belçika ve Avusturya gibi birçok ülkede şubesi bulunuyor. Çiğköftem yurtiçi ve yurtdışında franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Firma, franchise giriş bedeli talep etmiyor. Sürekli franchise ödemesi yok. Şube büyüklüğü 20-50 metrekare arasında değişiyor.
Telefon: 444 2 126
E-posta: [email protected]
Web: cigkoftem.com

ERİŞ YUMURTA
Doğal yem kullanıyor

1996 yılında kurulan Eriş Yumurta, İstanbul Silivri’de, toplam 100 bin adet kapasiteli sekiz kümesinde yumurta üretiyor. Şirket, yaklaşık bir yıl önce helal sertifikası almış. Eriş Yumurta Pazarlama Müdürü Celal Salcı, “Doğal kaynaklı yemler kullanarak yumurta üretiyoruz” diyor.
Eriş Yumurta, aynı zamanda yem ve gübre de üretiyor. Trakya’da yaygın bir bayi ağına sahip. Anadolu’da henüz bayileri yok. 2013’te Anadolu’daki gelişmiş il ve ilçelerde bayilik verilecek. Bayilik için herhangi bir ön şart yok. Sadece belirli miktarda teminat gösterilmesi yeterli. Salcı, Eriş Yumurta’nın yurtiçi satışlarının yanı sıra ihracat yapan firmalara da ürün verdiğini belirtiyor. Şirket, önümüzdeki yıl kendisi de ihracat yapmaya hazırlanıyor.
Telefon: 0212 734 23 87
E-posta: [email protected]
Web: erisyem.com

RUMELİ MAYA
Yüzde 100 şirden mayası

Rumeli Maya, 1963 yılından bu yana faaliyet gösteren bir aile şirketi. Yusuf Aguş tarafından kurulan şirketin yönetiminde şimdi oğlu Cemal Aguş var. Cemal Aguş, “Dana, kuzu ve oğlak şirdeninden doğal peynir mayası üretiyoruz” diyor. Doğal şekilde üretilen mayalar iç pazarın yanı sıra Sudan, Cezayir, Irak ve Suudi Arabistan’a ihraç ediliyor. Şirket, öncelikli olarak Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde yeni bayilikler verecek.
Telefon: 0212 616 90 96
E-posta: [email protected]
Web: rumelimaya.com.tr

MİHRİ İSTANBUL
Vücut ve cilt bakım ürünleri

Ege Teknoloji Kimya “Mihri İstanbul” markasıyla saç, cilt, el ve ayak ile vücut bakım ürünleri üretiyor. Şirketin Operasyon Yöneticisi Fuat Yanar, “Ürünlerimiz İslami yaşam tarzına aykırı maddeler içermiyor” diyor. Ege Teknoloji’nin İstanbul’da 3 bin metrekare kapalı alana sahip bir üretim tesisi var. Bu tesisin yıllık üretim kapasitesi 1 milyon adet. Ürünler internet sitesinin yanı sıra bayiler aracılığıyla satılıyor. Şirket, Türkiye genelinde yeni bayilikler verecek.
Telefon: 0216 449 67 77
E-posta: [email protected]
Web: mihri.com.tr

ZEYTİN HOME
Foça’da organik şarap ve zeytinyağı üretiyor

Zeytin Home, Hakan Barçın ve arkadaşları tarafından 2003’te Foça’da kuruldu. İskoçya’nın en kapsamlı ekolojik köylerden biri olan Findhorn’a gidip eğitim aldığını belirten Barçın, “Organik üzüm ve zeytin üretimine odaklandık. Foça markasıyla organik şarap, Phokaia markasıyla organik zeytinyağı üretiyoruz. Ayrıca ev yapımı ev sabunlarımız var. Üretim tesisimiz Foça’da bulunuyor” diyor.
Zeytin Home’un şu anda sadece bir mağazası var. Ancak franachising sistemiyle yeni mağazalar açılacak. Şirket, şimdilik franchise giriş bedeli istemiyor. Yeni açılacak Zeytin Home mağazalarının ortalama 20 metrekare büyüklüğe sahip olması isteniyor.
Telefon: 0232 812 32 60
E-posta: [email protected]
Web: www. zeytinhome.com

BABYNEO
Yıkanabilir bebek bezi

Babyneo markalı yıkanabilir bebek bezleri, Natura Bebek Tekstil Ürünleri’nin Denizli’deki tesislerinde üretiliyor. 2008’den bu yana faaliyet gösteren şirket, üretimde organik pamuk ya da bambu kullanıyor. Babyneo markalı ürünler zincir mağazalarda ve internet mağazalarında satılıyor. Bunların yanı sıra Türkiye genelinde bayilik veriliyor. Tüm illerden gelecek bayilik taleplerini değerlendiren şirket, bayilik için herhangi bir teminat istemiyor.
Telefon: 0216 410 45 17
E-posta: [email protected]
Web: babyneo.com.tr

KEBAPIX
Yeni şubeler açacak

Denizli merkezli Kebapix, 2009’dan bu yana faaliyet gösteriyor. 10 şubesi var. Firma, 2013’te franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Şirket, franchise giriş bedeli talep etmiyor. Bir şubenin toplam yatırım tutarı öncelikle seçilen bölgenin konumuna göre değişiyor. AVM ya da cadde mağazalarının yatırım tutarları birbirinden farklı. Buna göre metrekare başına yatırım maliyeti bin ile 2 bin TL arasında değişiyor.
Telefon: 0258 212 90 99
E-posta: [email protected]
Web: kebapix.com.tr

Girişimci ve yatırımcılar bayilik fuarında buluşacak

11. Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı, 12-15 Eylül 2013 tarihleri arasında İstanbul CNR Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Medya Fors Fuarcılık ve UFRAD’ın işbirliği ile gerçekleştirilecek fuar franchise ve bayilik veren firmalarla girişimcileri buluşturacak.
Bu fuarın en önemli özelliği fuar süresince ilgilendiğiniz markaların en üst düzey yönetici ya da sahipleriyle birebir görüşme fırsatı bulabilmeniz. Fuar, her yıl büyüyor. Örneğin 2012’de gerçekleştirilen, “10. Bayim Olur musun? Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı”nı 21 bin 200 girişimci adayı ziyaret etti. 12 bin metrekarelik alanda düzenlenen bu fuarda 300’e yakın marka yer aldı.
Telefon: 0212 346 26 26
Web: medyafors.com

Ersan Çıplak/Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde