Ünlü koleksiyoner nerede müze açacak?

Ünlü koleksiyoner nerede müze açacak?

Ülkemizde müze kuran iş insanı sayısı fazla değildir. Kuranlar genellikle işe koleksiyonerlikle başlayıp sonradan bu işe heves edenlerdir. Rahmi Koç, Sakıp Sabancı, Can Kıraç bu alanda ilk akla gelen isimlerdir.

Ünlü koleksiyoner nerede müze açacak?
16px
24px
25.10.2019 15:10
ABONE OLgoogle

Amiral gemisi otomotiv yan sanayi kuruluşu Farplas olan Fark Holding’in kurucusu ve onursal başkanı Yunus Büyükkuşoğlu da yakında bu listeye girecekmiş. Ünlü iş adamı Bodrum’da müze açmaya hazırlanıyormuş.

Türkiye’nin köklü koleksiyonerlerinden Büyükkuşoğlu, ilk sanat eserini aldığında henüz 16 yaşındaymış. Harçlıklarını biriktirerek aldığı fırtına ile mücadele eden geminin tasvir edildiği tablodan bu yana koleksiyonuna bir hayli eser eklemiş. Şimdi ailesiyle birlikte üzerinde çalıştığı müze için kolları sıvamış.

Aile, iki yıl önce Bodrum’un yeni nesil kütüphanesi Zai’yi açarak adından söz ettirmiş ve fark yaratmıştı. Büyükkuşoğlu, Zai’nin hemen yanında aldığı arazinin üzerine müze inşa ederek koleksiyonlarını sergileyecekmiş.

Müze projesinde birlikte çalıştığı isim ise iki kızından biri olan Gamze Büyükkuşoğlu imiş. Gamze Hanım, arkadaşımız Çiğdem Yücesoy Subaşı’na, geniş koleksiyonun annesinin katkısıyla oluştuğunu söylemiş. 2 binden fazla resim, heykel ve fotoğraftan oluşan bir koleksiyon söz konusuymuş.

Ailenin sanata yönelik yatırımları ilk olarak 2007’de Bodrum Torba’da hizmete açtığı Türkiye’nin ilk sanat oteli olan Casa dell’Arte’yle başlamıştı. Duvarlarında ünlü ressamların eserlerine yer veren otel, misafirlerine tatilde de sanatla iç içe olma lüksünü yaşatmasıyla dikkat çekmişti.

Aile, benzer şekilde yatırımlarını yurtdışına yönlendirerek Lizbon’da bir yıl önce hizmete açtıkları otelde de yerli ve yabancı sanatçıların eserleri sergileniyor.

Büyükkuşoğlu’nun iki kızının ortak işlettiği bu otel, tarihi bir binada ve adı Casa dell’Arte. İçinde bir de sanat galerisi barındıran üç odalı otel, hızlıca “en iyiler” arasında yerini almış. Koleksiyonun canlı bir varlık olduğuna inanan aile, bu nedenle sahip olduğu eserleri holding ve fabrika binalarının duvarlarında sergiliyor. Müzenin 2-3 yıl içinde tamamlanması hedefleniyormuş...

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde